Tyska underrättelsetjänsten har bevis för att milis i Ukraina sköt ned Flight MH17

publicerad 19 oktober 2014
- av Torbjörn Sassersson red.
Gerhard Schindler | Foto: BMI/Hans-Joachim M. Rickel dpa

Gerhard Schindler | Foto: BMI/Hans-Joachim M. Rickel dpa

Der Spiegel skriver att tyska underrättelsetjänsten BND har satellitfotobevis som visar att det var lokal milis som sköt ned det malaysiska flight MH17 i östra Ukraina i juli 2014. Väst har från start pekat mot Ryssland som ansvarig för nedskjutningen, men det har inte gått att bevisa att det var rysk milis.

Text: Torbjörn Sassersson, artikeln är uppdaterad |  Foto på Gerhard Schindler: BMI/Hans-Joachim M. Rickel, endast för redaktionellt bruk

Den tyska federala underrättelsetjänsten BND säger sig ha mycket bra bevis enligt Der Spiegel, men ännu håller BND på dessa eftersom utredningen fortfarande pågår. Den nya omvälvande informationen presenterades första gången under ett hemligt möte den 8:e oktober av BND:s ordförande Gerhard Schindler [bio] inför medlemmar i en parlamentarisk kontrollkommitté.

Gerhard Schindler hävdar att lokal milis (militär eller paramilitär enhet) avfyrade en BUK defense surface-to-air-missile mot Flight MH17. Schindler kunde visa både satellitfoton och andra fotobevis, enligt rapporten som Der Spiegel hänvisar till.

Läs mer i RT.com: Germany’s intel agency says MH17 downed by Ukraine militia – report

Läs mer i der Spiegel: Ostukraine: BND macht Separatisten für MH17-Absturz verantwortlich

Text: Torbjörn Sassersson