Victor Galaz, SvD: “Striden om en uppdaterad klimatberättelse har börjat”

publicerad 3 oktober 2014
- Henrik G
Naomi Klein mars 2018 - Foto:TED Talks
Naomi Klein mars 2018 - Foto:TED Talks
Naomi Klein mars 2018 – Foto: TED Talks

KULTUR. Dragkampen om en ny klimatberättelse har startat, skriver Victor Galaz. Etablissemangets kontroll över berättelsen om klimathotet håller på att förlora sin kraft och nya böcker av Naomi Klein och Ruth DeFries visar att striden om en uppdaterad klimatberättelse har fått fart.

“Den kanadensiska journalisten och aktivisten Naomi Klein är mycket medveten om berättandets politiska sprängkraft. Hennes erfarenhet måste sägas vara unik efter inflytelserika verk som ”No logo” (1999) och ”The shock doctrine” (2007). Hennes senaste bok, ”This changes everything: Capitalism vs the climate” (Simon & Schuster), är en lång, personlig och ursinnig uppgörelse med ekonomiska styrmedel, internationell frihandel, verkningslösa politiska överenskommelser, oljelobbyism, förmögna kändisfilantroper, och en amerikansk miljörörelse som enligt Klein satt sig alltför bekvämt i knäna på stora industriintressen.”

Läs mer i SvD

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq