100,000-tals vill att Rädda Barnen drar tillbaka finpris till Tony Blair

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 26 november 2014
- Torbjörn Sassersson red.
Tony Blair

Tony BlairDet här är ytterligare en sådan där nyhet som DN och SvD inte vill ta upp trots stort allmänintresse. Tony Blair fick priset “Global Legacy Award” som kan översättas till: “utmärkelsen för global förvaltning” av Rädda Barnens styrelse, men det fick nästan 200 anställda vid “Save the Children” inklusive seniorer att gå i taket, rapporterar The Guardian och The Telegraph.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Secondopinion.rt.com

Tony Blair fick priset bla för sina insatser mot fattigdom, enligt Rädda Barnen.

“An internal letter, which gathered almost 200 signatures – including senior regional staff – in the first six hours of dissemination, said the award was not only “morally reprehensible, but also endangers our credibility globally”, and called for it to be withdrawn.” / Harriet Sherwood, The Guardian

Kritiker inom “Rädda Barnen” anser att priset är moraliskt förkastligt och man påpekar att det även finns nära band mellan Tony Blair och personer i ledningen i välgörenhetsorganisationen, men allra mest handlar kritiken om alla barn som dött i Mellanöstern på grund av Tony Blairs krigshets mot regionen sedan 2003.

Allra hårdast kritik får kanske Tony Blair från George Galloway som tweetade:

George-Galloway-TheHouse“Following the grotesque award to child-killer @TheBlairDoc Tony Blair by Save the Children all right thinking people should withdraw support.” / George Galloway

Galloway uteslöts 2003 ur Labourpartiet på grund av att han uppmanat brittiska soldater att vägra lyda order i Irakkriget.

“Upplysningsgala” i New York

Priset delades ut till Tony Blair vid en “Illumination Gala” i New York den 19 november och som tack för priset sa Tony Blair :

“From the beginning of humankind there has been brutality, conflict, intrigue, the destructive obsession with a narrow self-interest. But throughout all human history, never has been extinguished that relentless, unquenchable desire to do good. To act not only in self-interest and sometimes to even to act in defiance of it.” / Tony Blair

Namninsamlingar på webben som i skrivande stund samlat över 100,000 namn, vill att priset omedelbart dras tillbaka och att Rädda Barnen framför en ursäkt till allmänheten.

Du kan ge ditt namn till namninsamlingen “38 Degrees – People Power Change” [uppge förslagsvis postnummer SW1A0AA, annars accepteras inte ditt namn] och du kan även signera namninsamlingen Change.org.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Psykologer och sociologer – Delta i debatten om psykologin som styr samhället i krig och fred!


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Uppföljning 28 nov:

  Save the Children boss ‘disappointed’ over Tony Blair award row

  The leadership of Save the Children has acknowledged that the row over the global legacy award presented to Tony Blair has been a “painful” experience, and has appointed a team to try to contain staff anger.

  A letter sent to employees from the charity’s chief executive, Jasmine Whitbread, says the episode has “touched a nerve close to our sense of identity”, and adds: “We are all frustrated and disappointed at the situation we are in.” She says there should have been better risk assessment.

  Whitbread’s letter discloses that Justin Forsyth, chief executive of Save the Children UK and a former Blair employee in Downing Street, played a key role in the process.

  Läs mer: http://www.theguardian.com/politics/2014/nov/28/save-the-children-tony-blair-award-row

 • RB göra ett bra jobb… ?

  Rothschild-organisation som på ytan för vanligt folk gör saker som vanligt folk tror är ok.

  Men det måste de ju också göra, annars skulle den inte klara att finnas.

  Men syftet är som alltid – evil.

 • Jaha, då var det dags att flytta det bidraget någon annanstans.. Trist, för jag tycker annars att RB verkar göra ett bra jobb.

 • Det smakar illa..

  Päminner även om Anna Lindh -priset som vanligtvis gått ut till vardagshjältar i Sverige men som 2013 gick ut internationellt till Madeleine Albraight, USA. med motiveringen:

  “[..] ..genom Utrikesministrarnas kvinnliga klubb verkade de tillsammans för att öka kvinnors politiska och ekonomiska makt i världen, för att uppnå ökad rättvisa och demokrati.”

  Även ..

  “Hon har under hela sin karriär fortsatt att främja kvinnors ledarskap. Madeleine Albright är en enastående förebild och har genom sin gärning bidragit till att ändra historiens gång.”

  Anna lindh priset går ut till..

  “Priset och stipendierna syftar till att uppmuntra i första hand kvinnor och ungdomar som i Anna Lindhs anda har modet att bekämpa likgiltighet, fördomar, förtryck och orättvisor så att människor kan leva ett gott liv i en miljö där de mänskliga rättigheterna efterlevs”

  M-A:s nu ökända kommentar om Irak som sändes redan 1996: https://www.youtube.com/watch?v=RM0uvgHKZe8

  Övrigt: http://www.annalindhsminnesfond.se/anna-lindh-priset/pristagare-och-stipendiater/2013-madeleine-albright-ella-pop-och-rocklinje-tjejzonen/

 • Det är samma löjliga händelse som när Obama fick Nobel fredspris.Jag undrar vilka som ligger bakom ? Det är också mycket tänkvärt att Nobel komitén tänker inte ens att dra tillbaka denna skam utdelning.Jag tycker att överallt det sitter en massa förrädare i dessa komitéer och ledningar som pack som bryr sig inte om moral.De bryr sig enbart av pengar och ordrarna som de får från hemliga ställe.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *