DN: Cannabis legaliseras i Uruguay – odling, försäljning och rökning

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 november 2014
- NewsVoice redaktion
Medicinsk cannabis - Foto: Crestock.com

Uruguay,   Palacio Legislativo Foto Wikimedia Commons

Uruguay blir det första land i världen som fullständigt legalisera odling, försäljning och rökning av cannabis. En undersökning visade att bland de bäst utbildade och rikaste i Uruguay var 70% för en legalisering. Målet är att eliminera den organiserade brottsligheten i landet, skriver Dagens Nyheter i artikeln: ”Därför legaliserades cannabis”.

Foto: Wikimedia Commons | Källa: DN.se

”Regeringen gjorde en undersökning som visar att åtta procent av alla vuxna i Uruguay är marijuanarökare och insåg att det vore svårt att få dem att sluta så länge de är i händerna på kartellerna. Om staten i stället legaliserade bruket kunde vården hjälpa dem som börjat röka för mycket, tänkte Julio Calzada.”

”Regeringen arrangerade en folkomröstning där 64 procent röstade nej till en legalisering. Men landets populäre president, José Mujica, lade då in sitt veto med motiveringen att detta var en sådan viktig fråga att han var tvungen att gå mot resultatet. En undersökning som regeringen gjorde i samband med omröstningen visade att bland de bäst utbildade och rikaste i Uruguay var 70 procent för en legalisering.”

Läs mer i DN


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq