DN: Cannabis legaliseras i Uruguay – odling, försäljning och rökning

8
240

Uruguay,  Palacio Legislativo Foto Wikimedia Commons

Uruguay blir det första land i världen som fullständigt legalisera odling, försäljning och rökning av cannabis. En undersökning visade att bland de bäst utbildade och rikaste i Uruguay var 70% för en legalisering. Målet är att eliminera den organiserade brottsligheten i landet, skriver Dagens Nyheter i artikeln: ”Därför legaliserades cannabis”.

Foto: Wikimedia Commons | Källa: DN.se

”Regeringen gjorde en undersökning som visar att åtta procent av alla vuxna i Uruguay är marijuanarökare och insåg att det vore svårt att få dem att sluta så länge de är i händerna på kartellerna. Om staten i stället legaliserade bruket kunde vården hjälpa dem som börjat röka för mycket, tänkte Julio Calzada.”

”Regeringen arrangerade en folkomröstning där 64 procent röstade nej till en legalisering. Men landets populäre president, José Mujica, lade då in sitt veto med motiveringen att detta var en sådan viktig fråga att han var tvungen att gå mot resultatet. En undersökning som regeringen gjorde i samband med omröstningen visade att bland de bäst utbildade och rikaste i Uruguay var 70 procent för en legalisering.”

Läs mer i DN


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

8 KOMMENTARER

  • Metaboliter lagras i fett, fast är inte farligt. Och cannabinoider skyddar hjärnan.
   Namn på några studier.

   Neuroprotective Antioxidants from Marijuanaa

   Cannabidiol and (−) Δ9-tetrahydrocannabinol are neuroprotective antioxidants

   Neuroprotective properties of cannabinoids against oxidative stress: role of the cannabinoid receptor CB1

   Cannabinoids provide neuroprotection against 6-hydroxydopamine toxicity in vivo and in vitro: relevance to Parkinson’s disease

   Cannabinoid activation of PPARa; a novel neuroprotective mechanism

   CB1 cannabinoid receptors are involved in neuroprotection via NF-κB inhibition

   Microglial CB2 cannabinoid receptors are neuroprotective in Huntington’s disease excitotoxicity

   Excitotoxicity in a chronic model of multiple sclerosis: neuroprotective effects of cannabinoids through CB1 and CB2 receptor activation

   Cannabinoids produce neuroprotection by reducing intracellular calcium release from ryanodine-sensitive stores

 1. Hampa kan användas till så otroligt mycket ..inte bara medicin. Tror på eko-odlat – men verkligen inte dagens kemikalie-bemängda produkt: Säkert är det ’som vanligt’ att det är tillsatserna som orsakar skada!!

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här