Försvaret ändrar sig – Det var en främmande ubåt – Snart är vi med i NATO

publicerad 14 november 2014
- av NewsVoice

NEWSVOICE ANALYS. “Det är fynd som gjorts av försvarets egna sensorer som gör att Försvarsmakten nu anser att det är bevisat att minst en mindre ubåt kränkt svenska vatten. Därtill finns flera observationer som stärker den slutsatsen. Det uppgav ÖB Sverker Göranson på pressträffen på fredagen”, skriver SvD.

Text: Torbjörn Sassersson

Försvarsmakten säger nu att en mindre ubåt från en främmande makt, som efterlämnat spår på botten, har kränkt svenskt territorium. Om detta råder inget tvivel, säger ÖB Sverker Göranson vid dagens presskonferens.

Objektet har observerats av flera trovärdiga vittnen och ekon har dokumenterats, säger Göransson. Han berättar även något mycket intressant. En person har sett ubåten i vattnet från ett fågelperspektiv. Denne kunde observera specifika drag, citat: “detaljer som är mycket speciella”. Trots det kan inte identiteten på farkosten fastställas hävdar Göransson, men han säger i nästa mening att informationen som finns omfattas av mycket hög sekretess.

Det finns skäl att anta att individer inom Försvarsmakten vet eller har starka misstankar om vilken nationalitet ubåten har eftersom en observation omfattar: “detaljer som är mycket speciella”. Det enda individer inom det svenska ubåtsförsvaret behöver göra är att gå igenom kartoteken på ubåtar för att finna kandidater.

Eftersom NATO-landet Holland med egen ubåt ingick i övningen “Northern Archer” är det kanske inte helt osannolikt att holländarna lånat in en amerikansk miniubåt med besättning som avsiktligt visade sig i svenska farvatten för att väcka upp ja-till-NATO-debatten.

Svensk försvarsmakt får nu sannolikt mer pengar eftersom landet “kränkts”. Trycket ökar även för att Sverige ska gå med i NATO två dygn efter att 17 svenska experter lanserar en bok via SvD om att Sverige inte bör gå med i NATO.

Läs mer och se video på SvD.se: Här är bevisen för ubåtskränkningen

Relaterat

Svensk ubåt lurade den amerikanska flottan

Ny bok – 17 svenska experter går emot svenskt medlemskap i NATO

Sputnik News: Unknown Submarine Did Illegally Enter Swedish Waters: Ministers