Har hälsogranskaren Anna Bäsén börjat kritisera industrin och kvacksalveriet i vården?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 november 2014
- Torbjörn Sassersson

DEBATT. Expressenjournalisten och hälsogranskaren Anna Bäsén verkar ha insett var hon ska lägga sitt krut. Istället för att med dold kamera jaga enstaka hälsoterapeuter som hjälper vårdsökande med naturmetoder, alternativmedicinare som dessutom har nöjda kundkretsar, har Bäsén nu skrivit om hur de äldre i Sverige drogas ned med skadliga mediciner från den kriminella läkemedelsindustrin utskrivna av kvacksalvarna inom landstingsvården.

Vi kan vara säkra på att de äldre i Sverige tackar henne för artikeln även om rikssiffran 8,5% (procenten av de äldre från 75 år som får skadliga mediciner, enligt artikeln) sannolikt är alldeles för låg och det beror på vilken “expert” som fått frågan. Nästa gång kommer Bäsén inte bara ställa frågan till en etablissemangsexpert utan till någon som vågar ta bladet från munnen, som vågar ifrågasätta även “medicinerna” mot högt blodtryck och blodfetter samt “medicinerna” som översederar, de där som milt “avför” de äldre från” kostnadsstället” i samhällskalkylen.

Det är min övertygelse.

Text: Torbjörn Sassersson

vill-ni-ha-nagot-att-sova-pa-eutanasi

Expressen: “Den farliga medicinen – här är svarta listan”

Anna Bäsén. Trötthet, förvirring, minnesproblem, yrsel, fallskador, blödningar, förstoppning, njurskador, leverskador och död. Konsekvenserna av fel- och överanvändning av läkemedel hos äldre kan bli allvarliga – ibland livsfarliga.

Men att äldre drogas och felmedicineras är vanligt. Sett till hela befolkningen som är 75 år och äldre har 8,5 procent sådana olämpliga läkemedel. Bland äldre som har hemtjänst eller bor på äldreboende är det ännu vanligare, där är det ungefär var tionde.

Läs mer på Expressen

Termen ”Hälsogranskaren” myntades av Metro, men Metros hälsogranskningar handlar ofta om att hitta ”fel” på hälsoerfarenheter förvärvade genom beprövade erfarenheter som tex att kyla ökar risken för snuva eller att vitamin C och vitlök lindrar förkylning. Det beror på valet av ”expert”. På NewsVoice har alla med genuin hälsokunskap och vetenskapsinsikt rätten att få bli kallad ”hälsogranskare”.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq