Kolloidalt silver ej giftigt enligt Giftinformationscentralen – NASA använder det regelbundet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 november 2014
- NewsVoice redaktion
Christer Fuglesang - Foto: ESA

GiftinformationscentralenGiftinformationscentralen meddelar att det inte finns något dokumenterat fall där någon förgiftats av kolloidalt silver i Sverige. Det enda som existerar i databasen är biverkningen argyria dvs blågrå missfärgning av huden och ögon vid användning av silversalt tex silverperklorat och alltså inte kolloidalt silver. Silversalter förekommer inte i elektro-kolloidalt silver som endast består av fria silverjoner i vatten. 

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 13:49, 2 nov 2014

Det var den medicinske forskaren och privatklinikern Michael Zazzio, även ordförande i föreningen SARA och styrelseledamot i National Health Federation Sweden, som den 30 oktober 2014 ringde upp Giftinformationscentralen för att efterfråga information om kolloidalt silver.

Zazzios samtal med Giftinformationscentralen:

Källa: thenhf.se

Kolloidalt silver är i rekommenderade doser helt ofarligt, berättar Michael Zazzio för NewsVoice. Det är däremot vissa silversalter som medför risker både vid invärtes och utvärtes bruk, vilket får stöd av Giftinformationscentralens offentliga databasmaterial.

Helsingsborgs Dagblad startade mediedrev för att oroa allmänheten

ION Silver AB och företagets VD:n Anders Sultan har i fler än 20 artiklar senaste veckan i en samordnad attack pekats ut som bedragare eftersom företaget säljer kolloidalt silver till konsumentmarknaden. Mediedrevet initierades av VoF-skeptikern Joakim Björck som skrev flera artiklar för Helsingsborgs Dagblad. Björck hänvisar till expertis på Livsmedelsverket, Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten.

Här faller kolloidalt silver mellan alla stolar. Det är inte klassat som varken läkemedel, kosttillskott eller livsmedel utan som en vattenreningsprodukt och ION Silver AB har tillstånd att sälja det som ett sådant, men eftersom vetenskap och beprövad erfarenhet visar att kolloidalt silver är helt ofarligt att dricka och är verksamt mot en rad olika former av virus, mikrosvamp och bakterier har det blivit populärt ute i samhället som ett medel mot infektioner [och mot cancer eftersom nya rön visar att cancer kan vara infektion].

Det har förargat flera svenska myndigheter och läkemedelsindustrin som säljer egna produkter som dock kan vara belastade av biverkningar och är betydligt dyrare att framställa och köpa. Kolloidalt silver kan inte heller patenteras och är billigt och enkelt att tillverka, vilket gör produkten ointressant ur ett kommersiellt perspektiv för storindustrin. Det finns inte tillräckligt med pengar att tjäna.

Joakim Björcks angreppspunkt handlar om att han eller någon av hans kollegor smugit sig in i en stängd Facebook-grupp där medlemmarna under eget ansvar delar med sig av erfarenheter av hur kolloidalt silver kan användas mot olika sjukdomar. Här finns även Anders Sultan som i egenskap av privatperson delat med sig av erfarenheter och vetenskaplig dokumentation för de som efterfrågar det.

Problemet för Joakim Björck och HD är att de skriverier som tidningen publicerat kan vara kriminella, enligt Anders Sultan, och därför väljer han att stämma Helsingborgs Dagblad

Folkhälsomyndigheten erkänner kolloidalt silver som verksamt mot virus och i Sierra Leone är kolloidalt silver godkänt som medel mot ebola

I artikeln ”Folkhälsomyndigheten erkänner att kolloidalt silver fungerar mot virus” medger  Anders Tegnell, som är chef på avdelningen för övervakning och uppföljning på Folkhälsomyndigheten, att kolloidalt silver tas upp av kroppen genom osmos och dödar virus.

Tegnell säger: ”Ja … att det fungerar på de flesta virus är ju känt.”

Informationsministern i Sierra Leone gick i oktober 2014 ut offentligt och konfirmerar att 500 ebolasmittade patienter blivit bättre efter att de behandlats med kolloidalt silver och därför har ”Nano Silver 10 PPM” deklarerats som en godkänd behandlingsform under ebolakrisen i landet.

NASA:s astronauter använder kolloidalt silver

Christer Fuglesang - Foto ESAKolloidalt silver som vattenreningsprodukt används rutinmässigt inom rederibranschen och av NASA:s astronauter, för att de inte ska förgiftas av vatten som innehåller skadliga mikroorganismer som till exempel mögelsvamp eller toxiska bakterier. Att NASA:s astronauter dricker det i rymdkapslarna baseras på att NASA måste ta till det bästa och säkraste medlet. Om någon blir sjuk ute i rymden kan det bli mycket problematiskt. Kolloidalt silver löste problemet.

Foto: ESA.int

VoF:medlemmen och astronauten Christer Fuglesang testade även framgångsrikt ett homeopatisk sömnmedel i direktsänd TV i samarbete med VoF (föreningen Vetenskap och Folkbildning).

I Sverige är det annorlunda. Här vill myndigheterna med understöd av ”folkbildande” medier och ”skeptiker” styra medborgare på detaljnivå när de i de flesta andra länder i världen har friheten att under eget ansvar själva välja vårdform och metod.

Text: Torbjörn Sassersson

Den svenska Giftinformationscentralen (GIC) startade år 1960 vid Karolinska sjukhuset. Idag har Läkemedelsverket driftsansvaret. GIC:s huvuduppgift är att per telefon informera om risker, symtom och behandling vid olika typer av akut förgiftning. Telefonrådgivningen är tillgänglig dygnet runt alla dagar på året för allmänhet och sjukvårdsinstanser.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq