Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Pentagon beslöt 2008 att krossa Julian Assange – John Pilger

publicerad 20 november 2014
- K. Reporter
John Pilger, 2011. Foto: SCU Media Students. Licens: CC BY 2.0
John Pilger, 2011. Foto: SCU Media Students. Licens: CC BY 2.0, Wikimedia Commons
John Pilger, 2011. Foto: SCU Media Students. Licens: CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Pentagondokument beskrev 2008 en plan för att tysta och kriminalisera Assange genom smutskastning.

Text: K. Reporter, uppd. kl 20:41 den 20 nov 2014

Den brittiska prisbelönta journalisten John Pilger konstaterar i sin långa artikel som han skrivit för RT.com att under två år har en överdriven och kostsam polisbevakning av Ecuadors ambassad i London inte tjänat något annat syfte än att demonstrera statens makt. Polisen har i två år dygnet runt bevakat en australisk man som inte är åtalad för något brott. Ett enda sydamerikanskt land har erbjudit mannen skydd vars enda brott är att han startade en våg av sanningssägande i en tid av lögner, cynism och krig.

Den 18 mars 2008 startades ett krig mot Wikileaks och Julian Assange enligt ett Pentagondokument utarbetat av “Cyber Counterintelligence Assessments Branch”. Pentagons dokument beskrev en detaljerad plan för att förstöra känslan av ”förtroende” som identifierats som Wikileak’s ”centre of gravity”, skriver Pilger. Att tysta ner och kriminalisera denna unika källa för oberoende journalism var målsättningen. Smutskastning var metoden.

NewsVoice har tidigare beskrivit i artikeln: “Bank of America använde säkerhetsföretag för att skapa falska rykten runt Wikileaks” hur ett läckt dokument visar hur Bank of Americas juristfirma Hunton & Williams beställt ett uppdrag som handlade om att stoppa Assange och Wikileaks. Det ligger i samma linje som Pentagons målsättning. Uppdragsförfrågan gick ut till tre säkerhetsföretag och rekommendationen var att fokusera på Assange rykte.

De tre säkerhetsföretagen rekommenderade Bank of America att attackera Wikileaks på följande sätt:

  • Ge bränsle till rivaliserande grupperingar inom Wikileaks genom att sprida desinformation. Skapa desinformation om sabotageforsök. Misskreditera parter.
  • Sprid falska läckta dokument och avslöja sedan felen i dem, med avsikten att generera dåligt rykte och låg trovärdighet hos Wikileaks.
  • Ingjut tvivel runt den infrastrukturella säkerhet som Wikileaks erbjuder sina källor. Skapa desinformation om påstådd utsatthet för källor med avsikten att skrämma källor att inte ge information till Wikileaks.
  • Genomför cyberattacker mot Wikileaks infrastruktur för att vaska fram Wikileaks källor. Försök att penetrera Wikileaks servrar i Sverige (Banhof) och Frankrike.
  • Starta en mediakampanj som basunerar ut Wikileaks som en radikal och hänsynslös organisation. Bibehåll ett mediatryck mot Wikileaks. En mediakampanj påverkar inte Wikileaks supporters, men skapar tvivel hos övriga parter.
  • Använd sociala medier för att finna, identifiera och profilera anställda som kan tänkas läcka information till Wikileaks.

Läs hela John Pilgers debattartikel i RT.com: The siege of Julian Assange is a farce – an investigation by John Pilger

John Pilger is a London-based journalist, film-maker and author. He is a former war correspondent and he twice won Britain’s highest award for journalism; his documentary films have won television Academy Awards in the UK and the US.

Text: K. Reporter, redigerad av Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq