Tryckerimomsen – Skatteverket använder maffiametoder

publicerad 4 november 2014
- av NewsVoice

Rolf Elmstro?mTänk dig att du kör på en tydligt uppmärkt 70-väg. Du håller fartbegränsningen 70 km/h. Fartkamerorna reagerar förstås inte då du följer lagar och regler till pricka. Frid & fröjd, eller hur…?!

Text: Rolf Elmström | Foto: Pia Nordlander

Sex år senare beslutar en svensk myndighet, efter påtryckningar från EU, att man gör om fartbegränsningen till 50 på den väg du körde på (6 år tidigare alltså). Samtidigt beslutar man, tvingad av en pressad regering, att alla som körde 70 km/h på den vägen 6 år tidigare nu ska få böta för att man körde för fort. Man snurrar till (ingen förstår egentligen hur) och gör om så att det faktiskt blir juridiskt möjligt att bötlägga alla de stackarna som trots att de följt alla trafikregler, lagar och förordningar som gällde 6 år tidigare på den vägen...

Det är inte möjligt, tänker du kanske. Så går det inte till i Sverige, inte i rättsstaten Sverige, inte en chans, men jag är ledsen och bedrövad att behöva berätta att det faktiskt gör just det. Jag och 1000-tals andra småföretagare som under åren 2005-2007 använde svenska tryckeriers tjänster, har fått erfara detta för oss helt absurda scenario. Inte vad gäller fartbegränsningar (bara en metafor) men väl vad gäller MOMS – den sk tryckerimomsen!

Så här ligger det till. Det började med att svenska tryckerier år 2010, via kryphål i svensk skattelagstiftning, lyckades tillskansa sig många miljarder (det ryktas om 12-15 miljarder) i momsåterbäring av Skatteverket. Naturligtvis skapade denna utbetalning ett stort hål i statskassan som, med alla tänkbara medel måste täckas.

Skatteverket har därför, för att in direkt slå tillbaka, beslutat att följdändra, vilket innebär att tryckeriernas intet ont anande kunder har drabbats och dragits in i skiten genom att Skatteverket nedsätter deras avdrag för ingående moms med motsvarande belopp!? Och plötsligt sitter vi där, vi totalt oskyldiga företagare/kunder, med krav/hot på oss att betala tillbaka dessa miljarder till Skatteverket. Trots att vi inte har med saken att göra. Trots att vi gjort precis allting korrekt (kört 70 på en 70-väg)!

Vi är som sagt många som drabbats. Själv drev jag under hela 00-talet, branschmagasinet Massage & Kroppsvård. En liten tidning med en liten budget. Tidningen såldes 2009. Företaget är i dag vilande. Att då betala en kvarts miljon från egen ficka med skattade pengar känns…overkligt. Och vi är många (1000-tals), både stora och små kunder som drabbats.

Ett sorgligt exempel på hänsynslösheten i Skatteverkets handlande är exv. tidningen Situation Stockholm, som säljs av stadens uteliggare, och som nu tvingats betala ¾ miljon för något dom är helt oskyldiga till - suck! Resultatet av denna hänsynslösa momsjakt kommer förstås bli att många av oss tryckerikunder kommer tvingas till konkurs. Allt detta för att Skatteverket ska täcka sin och statens klantighet och deras felaktiga beslut.

Tryckerimomsen är den Svenska beskattningshistoriens värsta och mest orättvisa konsekvens, sägs det. Min egen advokat hävdar att: ”domstolarnas beslut inte är juridiska. Detta är politiskt” vilket tyder på att besluten/domarna kommer på order av högre makthavare. Troligtvis någon/några väldigt högt upp i hierarkin som absolut inte kan visa upp hål i statskassan. Då är det bara att hämta hem pengarna – med vilka metoder det än må vara!

Sådana här juridiska beskattningsfrågor blir normalt så kliniskt och opersonligt beskrivna i juridiska termer, så att den drabbade blir helt marginaliserad. De flesta av oss ”drabbade” är småföretagare som inte har några som helst marginaler att täcka oväntade momsskulder med. Det hela blir istället till sömnlösa nätter, dåligt humör och en känsla av total maktlöshet.

Ingen ser, efter det att de ansvariga gett ett antal juridiska försvarstal, längre den kränkta individen och dess frustration. Än mindre förstår man, vad det hela egentligen handlar om. Det är till och med så, att den drabbade ibland även blir misstänkliggjord. Systemet bygger på, att den allmänna empatin vid systemorättvisor ska kvävas. Den som drabbas är alltid i hopplös minoritet.

I dessa tider av osäkerhet och stor psykisk press både på oss medborgare och på våra beslutsfattare, inte minst då den finansiella pressen, är det kanske lätt hänt att det ”blir så här”. Kanske händer det hela tiden att myndigheterna kör över sina medborgare. Vad vet jag? Men för mig känns i alla fall inte okey att bli terroriserad av Skatteverket för något jag är helt och fullt oskyldig till. Lätt att likna med maffiametoder…

Läs mer på Tryckerimomsen.eu

Text: Rolf Elmström, framtidsstrateg och fd chefredaktör och ägare för branschmagasinet "Massage & Kroppsvård", fd VD på Axelsons Gymnastiska Institut och numera VD för Rekommunikation AB