Tryckerimomsen – Skatteverket använder maffiametoder

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 november 2014
- NewsVoice redaktion

Rolf Elmstro?mTänk dig att du kör på en tydligt uppmärkt 70-väg. Du håller fartbegränsningen 70 km/h. Fartkamerorna reagerar förstås inte då du följer lagar och regler till pricka. Frid & fröjd, eller hur…?!

Text: Rolf Elmström | Foto: Pia Nordlander

Sex år senare beslutar en svensk myndighet, efter påtryckningar från EU, att man gör om fartbegränsningen till 50 på den väg du körde på (6 år tidigare alltså). Samtidigt beslutar man, tvingad av en pressad regering, att alla som körde 70 km/h på den vägen 6 år tidigare nu ska få böta för att man körde för fort. Man snurrar till (ingen förstår egentligen hur) och gör om så att det faktiskt blir juridiskt möjligt att bötlägga alla de stackarna som trots att de följt alla trafikregler, lagar och förordningar som gällde 6 år tidigare på den vägen…

Det är inte möjligt, tänker du kanske. Så går det inte till i Sverige, inte i rättsstaten Sverige, inte en chans, men jag är ledsen och bedrövad att behöva berätta att det faktiskt gör just det. Jag och 1000-tals andra småföretagare som under åren 2005-2007 använde svenska tryckeriers tjänster, har fått erfara detta för oss helt absurda scenario. Inte vad gäller fartbegränsningar (bara en metafor) men väl vad gäller MOMS – den sk tryckerimomsen!

Så här ligger det till. Det började med att svenska tryckerier år 2010, via kryphål i svensk skattelagstiftning, lyckades tillskansa sig många miljarder (det ryktas om 12-15 miljarder) i momsåterbäring av Skatteverket. Naturligtvis skapade denna utbetalning ett stort hål i statskassan som, med alla tänkbara medel måste täckas.

ArcanumSkolan 2024

Skatteverket har därför, för att in direkt slå tillbaka, beslutat att följdändra, vilket innebär att tryckeriernas intet ont anande kunder har drabbats och dragits in i skiten genom att Skatteverket nedsätter deras avdrag för ingående moms med motsvarande belopp!? Och plötsligt sitter vi där, vi totalt oskyldiga företagare/kunder, med krav/hot på oss att betala tillbaka dessa miljarder till Skatteverket. Trots att vi inte har med saken att göra. Trots att vi gjort precis allting korrekt (kört 70 på en 70-väg)!

Vi är som sagt många som drabbats. Själv drev jag under hela 00-talet, branschmagasinet Massage & Kroppsvård. En liten tidning med en liten budget. Tidningen såldes 2009. Företaget är i dag vilande. Att då betala en kvarts miljon från egen ficka med skattade pengar känns…overkligt. Och vi är många (1000-tals), både stora och små kunder som drabbats.

Ett sorgligt exempel på hänsynslösheten i Skatteverkets handlande är exv. tidningen Situation Stockholm, som säljs av stadens uteliggare, och som nu tvingats betala ¾ miljon för något dom är helt oskyldiga till – suck! Resultatet av denna hänsynslösa momsjakt kommer förstås bli att många av oss tryckerikunder kommer tvingas till konkurs. Allt detta för att Skatteverket ska täcka sin och statens klantighet och deras felaktiga beslut.

Tryckerimomsen är den Svenska beskattningshistoriens värsta och mest orättvisa konsekvens, sägs det. Min egen advokat hävdar att: ”domstolarnas beslut inte är juridiska. Detta är politiskt” vilket tyder på att besluten/domarna kommer på order av högre makthavare. Troligtvis någon/några väldigt högt upp i hierarkin som absolut inte kan visa upp hål i statskassan. Då är det bara att hämta hem pengarna – med vilka metoder det än må vara!

Sådana här juridiska beskattningsfrågor blir normalt så kliniskt och opersonligt beskrivna i juridiska termer, så att den drabbade blir helt marginaliserad. De flesta av oss ”drabbade” är småföretagare som inte har några som helst marginaler att täcka oväntade momsskulder med. Det hela blir istället till sömnlösa nätter, dåligt humör och en känsla av total maktlöshet.

Ingen ser, efter det att de ansvariga gett ett antal juridiska försvarstal, längre den kränkta individen och dess frustration. Än mindre förstår man, vad det hela egentligen handlar om. Det är till och med så, att den drabbade ibland även blir misstänkliggjord. Systemet bygger på, att den allmänna empatin vid systemorättvisor ska kvävas. Den som drabbas är alltid i hopplös minoritet.

I dessa tider av osäkerhet och stor psykisk press både på oss medborgare och på våra beslutsfattare, inte minst då den finansiella pressen, är det kanske lätt hänt att det ”blir så här”. Kanske händer det hela tiden att myndigheterna kör över sina medborgare. Vad vet jag? Men för mig känns i alla fall inte okey att bli terroriserad av Skatteverket för något jag är helt och fullt oskyldig till. Lätt att likna med maffiametoder…

Läs mer på Tryckerimomsen.eu

Text: Rolf Elmström, framtidsstrateg och fd chefredaktör och ägare för branschmagasinet “Massage & Kroppsvård”, fd VD på Axelsons Gymnastiska Institut och numera VD för Rekommunikation AB

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Riktigt bra metafor, men för att göra den ännu absurdare:
  Föraren får istället ersättning för att han körde för fort och höll 70 istället för 50, då för sex år sedan. (Fast det egentligen var 70 km/tim som gällde då)
  Staten bötfäller istället passagerarna med samma belopp, för att dom inte förhindrade att föraren körde för fort, även om föraren höll rätt hastighet vid det tillfället (för 6 år sedan), eftersom det nu är 50 km/tim som gäller.
  Sen säger man till passagerarna att dom själva ska kräva tillbaka pengarna av föraren, eftersom det är orättvist att föraren fått betalt för en fortkörning.

  Kan passagerarna inte genom hot få tillbaka pengarna av föraren så får dom själva stämma honom och se om det går bättre. Eller så går det inte alls att få tillbaka något eftersom föraren har satt sprätt på pengarna.

  Då får passagerarna helt enkelt skylla sig själva, eftersom dom är såna tjockskallar som inte kan räkna ut att det blir så här när ett statligt verk måste få ihop debit och kredit.

  Så enkelt och rättvist fungerar svenska statliga verk, lagstiftning och rättsväsende!

 • Vad menar Julius med terrorn från Europas Förenta Stater? Låter väldigt drastiskt. Detta ärende handlar om ett administrativt fel hos staten och en allvarlig miss hos lagstiftare (Svensk lag är uppenbarligen som en schweizerost) som fått katastrofala konsekvenser får många företagare och deras anställda. Det stora problemet är att ingen i maktposition vågat ta ställning i frågan och vädjat till det sunda förnuftet hos andra som styr inom det offentliga. Det vet ju alla att rättsutlåtanden kan användas lite hur man vill. I detta fall, från en myndighet på ett sätt som borde vara under all kritik …… precis som författaren skriver. EU påpekade för Sverige redan 1995 att en regel om kreditering vid återbetald moms saknades i svensk lag. Ändå tog det 15 år att göra något åt saken. Nu sitter man med skägget i brevlådan, vilket må vara beklagansvärt, men att kunna erkänna ett misstag och göra det rätta ur ett mänskligt/demokratiskt perspektiv verkar vara en sällsynt egenskap bland makthavarna. För Guds skull, strunta i formalian och ställ frågan: var hela syftet med EU:s införande av Graphique Procedé lagen (att sänka momsen till 6%) att tusentals företag skulle gå i konkurs med förlorade arbetsplatser, skatteintäkter och stora kostnader för samhället som resultat (för att inte tala om den personliga förödmjukelsen bland de som ser sina livsverk gå i stöpet) … ? Var det verkligen så det var tänkt … ? Eller var det för att underlätta för alla dessa företag. Det äväl för bövelen självklart att folk utnyttjar luckor i lagen. Det är ju därför lagstiftare finns till, fär att skydda medborgare. Så har man inte agerat här ….. Att kunna tänka själv och använda sunt förnuft borde man lära ut mer i svenska skolan, och kanske i synnerhet under de skattesubventionerade konferenserna med sjöutsikt för myndighetsutövare. Det ironiska i denna sorgliga saga är att de enda vinnarna är advokaterna som får hantera tusentals rättsfall. Allt medan miljontals av skattebetalarnas pengar slösas bort på detta bedrövliga sätt. Till och med Situation Stockholm fick punga ut med uppåt miljonen i retroaktiv moms. Tydligen var det viktigare än att de hemlösa i Stockholm ska få den hjälpen de behöver.

 • Tänk gott folk detta är bara början.Vänta ni till de har drivit igenom skapandet av Europas Förenta Stater,då kommer vi se riktig diktatur och tervorvälde.Om redan nu kan inte våra politiker skydda sina medborgare av dessa skrupellösa giriga makteliten vad tror ni då alla beslut kommer tas i Bryssel att vad kommer då vi vanliga knägare att ha för chanser mot dess förbannade giriga eliten.Vi måste all börja agera redan nu för att stoppa skapandet av E.F.S. för att kunna skydda os från den terrorn som ska komma med den genom att berätta/maila vidare denna berättelsen.

 • Vad hände med legalitetsprincipen?
  Den legalitetsprincip som numera är förhärskande bygger på nulla poena sine lege (inget straff utan lag) och nullum crimen sine lege (inget brott utan lag), det vill säga att ingen kan dömas för en gärning som inte var straffbelagd vid den tid då brottet begicks.
  (Wikipedias beskrivning av gärning, som här i texten utmålas som ett brott ( “en gärning som inte var straffbelagd vid den tid då brottet begicks.” ) kan även det tolkas som en efterhandskonstruktion). Hur kan det klassas som ett brott om det A) inte finns ett offer B) inte var straffbart vid handlingen?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Legalitetsprincipen

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *