Det var 7 mil mellan planen – Ryska försvarsmakten svarar Sverige

publicerad 14 december 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Foto: Kirill Naumenko / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0) Planet är av modellen: Iljusjin IL-20M.

Det var i fredags som ett ryskt signalspaningsflygplan med transpondern avslagen var nära påstådd kollision med ett civilt passagerarplan i internationellt luftrum söder om Skåne. Svenska försvarsmakten pekas ut som räddaren. Ryssland får vara boven. I eftersvallen handlar budskapet om att omvärlden måste utöka sanktionerna mot Ryssland och att Sverige nu snabbt måste hoppa i säng med Nato.

Text: NewsVoice | Foto: Kirill Naumenko, Wikimedia Commons | Signalspaningsplanet på bilden är av modellen: Iljusjin IL-20M.

Nu svarar den ryska försvarsmakten att det var 7 mil mellan planen.

Allan Widman (FP), ordförande i riksdagens försvarsutskott sa så här till SvD:

Man måste åtminstone säkra att det civila flyget undantas från dessa avarter som Ryssland ägnar sig åt just nu. Man far fram som ligister och det är tillbud och incidenter nästan varje vecka. Ryssland gör detta som ett led i att öka provokationerna och skapa osäkerhet. Man vill visa att man finns överallt och man vill skrämma Sverige att närma sig Nato.

I RT.com-artikeln“Moscow to Sweden: Alleged ‘colliding’ jet 70km from civil route, used NATO tactics” påpekar den ryska försvarsmakten att även Nato-planen har sina transpondrar avslagna samt att kollisionsrisken var obefintlig.

Russia’s Defense Ministry has dismissed Sweden’s accusation that an unresponsive Russian military aircraft nearly collided with a passenger plane over the Baltic Sea. The ministry added that NATO planes in the area also have their transponders turned off.

The Russian aircraft in question was 70 kilometers away from the flight path of a passenger jet taking off from Copenhagen, and thus there were “no prerequisites” for collision between the two, Defense Ministry spokesman Major General Igor Konashenkov said in a statement. He also denied allegations that the military jet was flying right above southern Sweden, breaching its airspace.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Stefan Lindgrens utmärkta Nyhetsbanken berättar att ryska försvarsdepartementet hävdar att ett Nato-plan typ rc-135 observerades närmare det civila planet.
  Ryssland svarar Hultqvist
  http://www.nyhetsbanken.info/news/view.asp?ID=2120
  Det blir väl bara tyst nu i sms inga förklaringar.
  Alan Widman uppfattas som en pratkvarn även av militären att döma av kommentarer jag läst. Han har axlat Carl Bildts mantel som inställsam Usa-medlöpare.

  • Det gällde ju ett Natoplan dagen innan som flög närmare den civila flygrutten.
   Om inte medierna ger lika stor uppmärksamhet åt motsvarande Nato-‘incidenter’ blir nettoresultatet propaganda. Eftersom det också gavs konstiga felaktiga sifferuppgifter från danskarna, 900m angavs som säkert avstånd medan det riktiga lär vara 9km, blir det ytterligare en möjlighet för dem att etsa fast lite hotstämning.
   Inga nyhetstelegram ger en vettig helhetsbild där de två sidorna ställs mot varandra på ett rättvisande och begripligt sätt. Public service är en samling taffliga amatörer på sitt eget yrkesområde med noll ambitionsnivå och de privata tidningarnas redaktörer förtjänar verkligen att kallas presstitutes.

 • Totalitarianism; Först kom kommunismen sedan fascismen och nu står vi inför det tredje stora hotet i form av liberalism som först och främst skyddar industrin och kapital via kontroll av byråkrati, vetenskap och teknik. Stora delar av världen har amerikaniserats sedan andra världskriget. Ryssland säger nej till GMO, tar avstånd från pedofili och homosexpropaganda, hyllar kärnfamiljen och andra traditionella värderingar och erkänner inte USD/kalleanka-pengar som betalningsmedel. Klart att detta uppfattas som ett mycket stort hot mot en fortsatt invasiv amerikanisering eller McDonaldisering som utgör en slags “coup d’État” av vår värld – tidigare mycket rik på kultur, mångfald och andlighet – ja, allt som gör livet värt att leva helt enkelt som i “liberalismens” namn måste undanröjas.

  “liberalism is a totalitarian and violent ideology, a means to direct and indirect political repression, to educational pressure and ferocious propaganda, self-proclaiming to be non-totalitarian, that is, concealing its very nature. This is a scientific fact.” http://www.4pt.su/ar/node/1231

  “Why of course the people don’t want war… That is understood. But, after all, it is the leaders of the country who determine the policy and it is always a simple matter to drag the people along, whether it is a democracy, or a fascist dictatorship, or a parliament, or a communist dictatorship. Voice or no voice, the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked, and denounce the peacemakers for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same in any country.” Hermann Goering, Nazi officer

 • Jo Rohde:
  Hur är det då med den alltför ensidiga bild västmedia tvingar på oss?
  Hur kan t ex Obama gå ut i media några timmar efter MH-17-kraschen och kungöra att det är bevisat att proryska styrkor sköt ner planet, långt innan den forensiska analysen ens påbörjats? Den är såvitt jag vet ännu inte klar, men Ukraina kommer att ha vetorätt oavsett vad analysen kommer att säga. Det säger det mesta. Vem bestämmer det här?
  Obamas uttalande har tvingat media att ensidigt måla upp en rysk hotbild, och Putin som en skurk. NATO bildades en gång i tiden på grund av kalla kriget! Har de sina skäl?

 • Allan Widman är farlig för rikets säkerhet. En av många fp-are med gravt förvriden verklighetsbild. “Ryssland vill skrämma Sverige att närma sig Nato”, Herregud! Man tror inte att det är sant, att han kan uttala sig så.
  Det är ju sådana som Widman som vill skrämma svenskarna in i Nato. Och det är USA/Nato som provocerar Ryssland och skapar oroligheter.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *