Det var 7 mil mellan planen – Ryska försvarsmakten svarar Sverige

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 december 2014
- Torbjörn Sassersson

Foto: Kirill Naumenko / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0) Planet är av modellen: Iljusjin IL-20M.

Det var i fredags som ett ryskt signalspaningsflygplan med transpondern avslagen var nära påstådd kollision med ett civilt passagerarplan i internationellt luftrum söder om Skåne. Svenska försvarsmakten pekas ut som räddaren. Ryssland får vara boven. I eftersvallen handlar budskapet om att omvärlden måste utöka sanktionerna mot Ryssland och att Sverige nu snabbt måste hoppa i säng med Nato.

Text: NewsVoice | Foto: Kirill Naumenko, Wikimedia Commons | Signalspaningsplanet på bilden är av modellen: Iljusjin IL-20M.

Nu svarar den ryska försvarsmakten att det var 7 mil mellan planen.

Allan Widman (FP), ordförande i riksdagens försvarsutskott sa så här till SvD:

Man måste åtminstone säkra att det civila flyget undantas från dessa avarter som Ryssland ägnar sig åt just nu. Man far fram som ligister och det är tillbud och incidenter nästan varje vecka. Ryssland gör detta som ett led i att öka provokationerna och skapa osäkerhet. Man vill visa att man finns överallt och man vill skrämma Sverige att närma sig Nato.

I RT.com-artikeln“Moscow to Sweden: Alleged ‘colliding’ jet 70km from civil route, used NATO tactics” påpekar den ryska försvarsmakten att även Nato-planen har sina transpondrar avslagna samt att kollisionsrisken var obefintlig.

ArcanumSkolan 2024

Russia’s Defense Ministry has dismissed Sweden’s accusation that an unresponsive Russian military aircraft nearly collided with a passenger plane over the Baltic Sea. The ministry added that NATO planes in the area also have their transponders turned off.

The Russian aircraft in question was 70 kilometers away from the flight path of a passenger jet taking off from Copenhagen, and thus there were “no prerequisites” for collision between the two, Defense Ministry spokesman Major General Igor Konashenkov said in a statement. He also denied allegations that the military jet was flying right above southern Sweden, breaching its airspace.

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq