Hemligt avtal om MH17-kraschens utredning – Malaysia får ej delta – Ukraina har veto

3
320
Investigation of the crash site of MH-17. Foto: Defensie.nl
Investigation of the crash site of MH-17. Foto: Defensie.nl

Den nederländska regeringen vägrar offentliggöra detaljer i ett avtal mellan de länder som deltar i katastrofutredningen av kraschen med Malaysian Airlines MH17 över Ukraina i juli 2014. Trots att Ukraina är en av de misstänkta bakom kraschen, är Ukraina en av de fyra länder som ansvarar för utredningen tillsammans med Nederländerna, Belgien och Australien.

Text: K. Reporter

Enligt uppgifter ska emellertid avtalet innebära att Ukraina har vetorätt gällande offentliggörande av information av det som utredningen kommer fram till. Det innebär att Ukraina skulle kunna vägra att information offentliggörs som kan vara skadlig för landet, om uppgifterna stämmer.

Enligt Global Research bekräftade den Ukrainska ledning den 8 augusti att de fyra länderna Ukraina, Nederländerna, Belgien och Australien undertecknat ett avtal där alla de fyra länder som deltar i utredningen har vetorätt. Resultaten av utredningen kommer att publiceras endast efter att alla deltagande länder godkänt utredningens innehåll.

Samtidigt har Malaysia vägrats deltagande i katastrofutredningen, trots att det var ett flygplan från Malaysian Airlines och trots att Malaysia hade näst flest förolyckade medborgare. Det har lett till protester från Malaysia.

Mörkläggning av avtal och dokument

Flera nederländska riksdagsledamöter och tidskriften Elsevier har begärt att få se avtalet, men de har nekats att få ta del av avtalets innehåll. Elsevier begärde med hänvisning till Freedom of Information Act att få ut avtalet och sexton relaterade dokument vid holländska justitiedepartementet. Man har även ställt frågan varför Malaysia inte tilläts delta i utredningen.

Vikten av ett utlämnande av handlingarna uppväger inte vikten av att upprätthålla goda relationer mellan Nederländerna och andra stater och internationella organsiationer, uppgavs som skäl för hemligstämplingen.

Malaysia för neutralt?

“When the crash happened, we did not blame any parties, neither Russia nor Ukraine, as we would like to take a look at the concrete evidence,” head associate professor in research and aviation at Kuala Lumpur University, Dr. Mohamed Harridon, told RT. He added that unlike “western counterparts,” Malaysia has taken a “neutral role,” and not “pointed fingers at Russia,” which could be the reason for the country’s exclusion from the investigation.

The Malaysian Insider cited Malaysian scholar Dr. Chandra Muzaffar who believes the decision to exclude his country from the investigation is politically motivated, aiming at excluding members that may urge caution and objectivity instead of draw conclusions first and bend the investigation’s results around those conclusions. In particular, Dr. Muzaffar believes that the investigations is intentionally being skewed to target Russia” – Global Research

Relaterat


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Red
Red
Gäst
10 december 2014 kl 00:16

RT.com: Netherlands rejects MH17 relatives’ request for UN investigation

The Netherlands has rejected a demand to allow the UN to replace Dutch experts at the helm of the Malaysia Airlines flight MH17 investigation. The proposal was made by relatives of the plane’s passengers.

The law firm that represents 20 relatives from Belgium, Germany, the Netherlands, and the US filed a letter request for “the UN to appoint a special envoy to take over” the inquiries on Friday, Reuters reported.

The relatives behind the demand accuse the Netherlands of “completely botching” the investigation and the legal framework of the case.

http://rt.com/news/212895-mh17-dutch-reject-un/

daniel
daniel
Gäst
17 december 2014 kl 15:34

Alltså hur fan är detta möjligt?

“Trots att Ukraina är en av de misstänkta bakom kraschen, är Ukraina en av de fyra länder som ansvarar för utredningen tillsammans med Nederländerna, Belgien och Australien.”

Så mycket för opartisk utredning. Helt sjukt, och att samtidigt inte riksdagsledmöter får se utreedningen. Sanslös värld vi lever vi i, total manipulation och mörkläggning åt det grövsta.

Perra J
Gäst
17 december 2014 kl 16:20

@daniel
Ja. Utredningen är ju bara ett spel för gallerierna. Obama sa ju redan några timmar efter själva kraschen att det var bevisat vem som sköt ner planet. Sedan är det bara att få utredningen att stämma med det han sa. Att de har vetorätt tyder på att de vet att de har något att dölja. Håller med dig fullständigt.
http://perraj.wordpress.com/2014/08/21/ukraina-och-sanningen/