NewsVoice som nyttig referenspunkt i Sverige kan finansieras genom sponsring, prenumerationer, annonsörer och mikrobetalningar

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 26 december 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Torbjörn SasserssonLEDARE. Året var 1988. Jag mätte upp källarplanen på Bonnierskrapan. Varje skrymsle skulle mätas in. Jag minns den karaktäristiska lukten av lösningsmedlet från pressarna. Det var innan tryckeriet flyttade ut till Interprint i Kungens Kurva. Jag arbetade som assistent 1988-89 på Sune Holmberg Arkitekter på Brunnsgränd 4 i Stockholm, som ritat Interprint. Innan det hade jag arbetat 3 år på konst- och ramaffären K-ram på Surbrunnsgatan 4. Det var mina första två jobb och de råkade bli inom kultur.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto på Jeanette Bonnier: pressbild från Bonnier.com

Syftet med att mäta upp källarplanen i Bonnierskrapan var för att Sune Holmberg Arkitekter deltog i en tävling om att förnya byggnaden och skissa på en konsthall. Vi fick inte uppdraget utan det gick istället till Johan Celsing Arkitektkontor och Bonniers konsthall blev klar först 2006.

Sedan dess har jag inte haft något med Bonniers att göra förutom för några dagar sedan då jag som en liten mus utmanade Bonniers Stora Journalistpris genom att lansera NewsVoice Stora Journalistpris eftersom svensk journalistik måste förnyas genom att stimulera de journalister som verkligen gör ett bra jobb och det spelar ingen roll om de är medborgarjournalister eller yrkesarbetande journalister.

Niklas Orrenius intervjuade Jeanette Bonnier: ”Släkten får inte ärva mina andelar” och DN publicerade intervjun den 19 december 2014. Så här sa Jeanette Bonnier i intervjun:

Jeanette Bonnier - Pressbilder: Bonnier.comJournalistik kan man inte riktigt lära sig. Du måste ha en fallenhet, en känsla för vad som händer i samhället, du måste kunna känna för människor, du måste kunna bli förbannad… Samtidigt som du naturligtvis måste hålla en viss distans till vad du gör. / Jeanette Bonnier

Hon äger ensam 10% av Bonnierkoncernen och sitter i styrelsen för DN, Expressen och SF. Hon är god för 2,7 miljarder kronor och listad som den 67:e mest rika personen i Sverige, enligt VA:s artikel: “Hela listan: Sveriges 147 miljardärer” och hon är en av de tre rikaste mediemiljardärerna. Jeanette Bonnier är mycket kulturintresserad och hon ligger bakom Bonniers Konsthall på Torsgatan 19 i Stockholm.

Jeanette Bonniers förmåga att bedöma god journalistisk intention kanske härrör ur hennes kulturådra. Varje finansfamilj tycks ha minst en kulturmänniska och hon tycker att DN bör bli mer djuplodande.

Mer djuplodande, man skulle välja sina ämnen på ett annat sätt och man skulle inte vara så rädd för att förlora sina gamla prenumeranter. Jag tror att de som prenumererar på DN i dag, de kommer att dö med Dagens Nyheter i knät. Men samtidigt så tror jag att man skulle locka en ung utbildad publik. För säg mig, var får du de här lite mera djuplodande, lärorika texterna? Var får du dem någonstans? Men sedan måste jag säga att Wolodarski har förändrat en stor del av tidningen. Den blir bättre och bättre. / Jeanette Bonnier

Niklas Orrenius sista frågor i intervjun handlar om tidningskrisen.

Orrenius frågade: “Nu blir många journalister av med jobbet på Bonniers tidningar. På redaktionerna gråter människor. Hur ser du på det där?”

Alltså, men du: Det är fruktansvärt. Tragiskt. Men det här är ju samma sak som när grafikerna blev utan jobb. Det är ju tekniken. Vi som företag kan ju inte sitta fast i en gammal struktur. Vi måste anpassa oss. Annars dör vi! Och då finns det inga jobb alls. Så det finns tyvärr inget bra scenario för detta. Tyvärr. / Jeanette Bonnier

Orrenius tar upp tidningen Expressen, där folk tvingas att sluta medan chefredaktören säger att det kan bli svårt att upprätthålla kvaliteten.

Jag hoppas att det inte blir resultatet. En liten redaktion med hög kvalitet kan bli oerhört effektiv. Kvaliteten sitter hos journalisterna: här uppe, säger Jeanette Bonnier och pekar mot huvudet. / Jeanette Bonnier

NewsVoice framtid i Nättidningssverige

När jag läser intervjun har jag naturligtvis NewsVoice (Alexa-rank: 1867, 20 dec 2014) i tankarna. Hur ska NewsVoice som startade 2011 utvecklas och överleva? Tidningen fortsätter att existera tack vare de inre drivkrafter som Jeanette Bonnier nämner samt en liten skara av lojala donationsprenumeranter, några annonsörer och sponsorer. NewsVoice har inga finansiärer, inga aktieägare, inga externa delägare, men inte heller några skulder.

Jag tänker även på nättidningen Smartahem.com som jag och fyra andra personer drev med stöd av några sponsorer. Vi var en liten smart redaktion och vi överlevde så länge vi hade sponsorer åren 1999-2002.

När vi startade delade vi rum med Sourze (Alexa-rankning den 7 feb 2013: 5670) som lanserades 2001 och de startade med en rejäl finansiering enligt en obekräftad uppgift. Idag hankar sig Sourze fram tack vare en av grundarnas ansträngningar, men uppdateringarna kommer allt mer sällan. Sourze förlorade finansiering hösten 2013. De hade mig veterligen inga sponsorer.

Bonniers tidning Newsmill.se (Alexa-rank: 333, 1 mars 2010) lades ned sommaren 2013 med en skuld på 1,7 miljoner kr.

Den välbesökta nättidningen Realtid (Alexa-rank: 1485, 20 dec 2014) inriktad mot ekonomi lever vidare tack vare stora nedskärningar i besättningen 2012/13, men främst tack vare att en privatperson skjuter till pengar.

Nya Dagbladet (Alexa-rank: 4494, 20 dec 2014) är ett annat exempel på nättidning. Den startade 2012 och existerar förmodligen mest tack vare ideella krafter.

Planen nu för NewsVoice är att finna fler sponsorer för 2015 och kanske testa mikrobetalningar för läsning av artiklar. Kontakta NewsVoice om du vill sponsra. Kanske någon mediemiljardär gillar en uppstickartidning som vill produktutveckla Sverige och svenskarna genom att granska Sveriges svagheter och publicera omvärldens perspektiv på svenska. 

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Kollega: Storaffär ger världens största grafiska företag (om Interprint)

Alexa.com:s rankningar av Newsmill.se och stängningen av kommentarsfälten

Ajour.se: Krönika: Dödsstöten för Newsmill?


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Svensk press har varit vinklad med styrd information i många år och som utlandssvensk kan jag inte nog betona hur tacksam jag är att det finns eldsjälar som bl a NewsVoice -teamet.

  Mina konversationer med svenskar, som bara får sin information om vad som händer i världen via gammelmedia, har blivit torftigare efterhand. Det går bara att prata om personliga saker numera och möjligen lokala nyheter – resten blir, oavsett ämne ‘god dag-yxskaft’…

  En svensk jag pratade med efter ‘Ukraina’ och ‘ubåten’ sa’ t ex “Du kan inte ana hur (in i h-e) mycket jag är emot Ryssland!!” Det skulle antagligen jag också varit om jag bara insupit svenska gammelmedias nyhetsrapporteringar ..dag in dag ut – ren hjärntvätt!

  Vi växte upp under 50- och 60- talen och jag minns hur otroligt rädda vi var för ‘den lede fi i öst’. Numera är jag betydligt mer rädd för vad som pågår i väst med syntetisk mat och medicin och annat som är i full fart med att ‘såga av den gren vi sitter på’ – för att inte tala om allt ‘fuffens o’ båg’ som pågår inom (inte bara medicinsk) forskning etc…

  Jag säger återigen Tack och Lov för (okorrumperade) Eldsjälar som har Entusiasm och Kraft att ‘Lysa’ för oss som vill ha Sann Rapportering om vad som händer och sker, inte bara i lilla Sverige utan också ute i världen.
  TACK Torbjörn för en utmärkt artikel! Det behövs fler journalister som du ..och team.

  Ser fram emot ett intressant 2015 – allt gott! 🙂

  • Tack för din kommentar. Instämmer i att det är övertydligt att ryssen ska pekas ut som boven och USA ska vara räddaren. De har pågått länge, sedan 50-talet, antar jag. Det land startat mest krig och rört sig över hela planeten för att plantera militärbaser och är det enda land som släppt atombomber är dock USA eller rättare sagt det amerikanska industriella militära komplexet.

  • Om vi tittar på vad som sker i nutid så är det övervägande ryssar som är elaka mot svenskar om man ska tro vinkelmedia, men enligt platschefen Tomas Nilsson på F17 så är både svenskarna och amerikanerna lika goda kålsupare de med.

   ” – Det är inte bara ryska flygplan som kretsar kring Östersjön. Även Nato bedriver övnings- och underrättelseverksamhet. De båda söker efter information, precis som även den svenska Försvarsmakten gör, säger han och fortsätter:
   – Alla är på varandra och är väldigt närgångna. Det skrivs mycket om att Ryssland beter sig aggressivt, men det är inte bara de som håller på. Vi gör likadant, även om vi kanske inte visar upp vår vapenbestyckning på det vis som ett ryskt militärflygplan gjorde för ett par veckor sedan. Men vi bedriver informationsinhämtning på bred front och går väldigt nära.”

   Källa: Helagotland 141016

   Själv läste för länge sedan reportage i Corren om svenska piloter som på 50-talet flög in och landade på sovjetiskt territorium när det begav sig. Det var som en machogrej att göra riskfyllda uppdrag med eller utan överordnades medgivanden.

   Det skulle vara intressant att veta vad denna Tomas sysslar med i dag? Är han fortfarande platschef så borde hans ord ha stöd från staben, men har han fått en annan tjänst så skulle man kunna tolka det som ett autentisk uttalande (likt en wistelblower á la Edward Snowden). Eller så borde Tomas fundera på vad uttrycket ”en svensk tiger” innebär 🙂

   Ett dilemma som jag länge har brottats med är hur våran relation med Ryssland egentligen ser ut? Om de är vänner eller ett oberoende land som kör sitt eget race. Detta har jag aldrig fått kläm på riktigt. Ifall de är ”vänner” (deras underrättelsetjänst samarbetar med NATO under sträng sekretess), så borde inte Edward Snowden haft kunnat verka så ostört från den position han befinner sig i, närmare bestämt Moskva.

   Gott Nytt!

   • Intressant kommentar Bjornqvist. Jag kan inflika med en person som berättade att svenska jägartrupper under den period du beskriver gjorde tillslag inne på Sovjetiskt territorium. Vad jag förstod var det fullständigt livsfarliga uppdrag utförda av små beväpnade förband långt inne i Sovjet. Till sina fruar hemma sa dessa svenska soldater att de bara var ute på sina återkommande lagspelsturneringar typ att de spelade fotboll.

    Man kan associera till (minst) en av Hamilton-filmerna där svenska soldater röjer inne på rysk mark.

    Men nu var ämnet egentligen hur NewsVoice kan finansieras… 🙂

    • Sant!

     Antar att inte bara jag är införstådd i att du lever farligt eftersom du går din egen väg istället för att följa media etablissemanget. Det mest troliga är att FRA kommer att försöka svälta ihjäl Newsvoice om de inte kan infiltrera och sabba på något annat sätt. Du bör vara på din vakt när du får erbjudanden som låter lite för bra, så att inte utgivaren lider ekonomiska bakslag pga. det.

     Om någon anställd på FRA läser det här så uppmanar jag denna att verka för att tarvligheterna upphör. Någon form av ersättning/skadestånd borde FRA betala för att ha kringgått Sveriges rikes lag och agerat på egen hand. Det ni gör är ju egentligen olagligt. Kom igen nu FRA visa att det finns någon där med lite råg i ryggen…

     Gott Nytt 2015!

 • Har tidigare varnat om denna landsomfattade vinkelmedia som vi inbördes måste anamma varje dag. Det är faktiskt så att de utlänningar som intresserar sig för Sveriges göromål faktisk har bättre på fötterna än vad vi har själva. Det handlar förstås om propaganda.

  Propagandan är det viktigaste medlet som överheten använder för att kunna styra ett land i en viss riktning. Vi blir hela tiden utsatta för detta utan att vi vet om det och det är mycket effektivt! Propagandan har militär anknytning och troligtvis dikteras dess utformning av främmande makt, i det här fallet USA eller närmare bestämt CIA. Målet är att uppnå strategiska fördelar som jag antar i slutändan handlar om pengar. Jag vet att socialdemokrati inte är populärt där över, det är ett allvarligt hot mot kapitalet, en nagel i ögat på USA. Många länder i Europa drivs nu av socialdemokratiska regeringar och vad konsekvenserna av detta kan leda till vågar jag knappt tänka på. Någonting kommer att hända men frågan är vad?

  Dock har jag redan börjat skönja vissa metoder. En effektiv metod som man kan använda är att skicka ut agenter som verkar såsom mullvadar. Dessa mullvadar kan ha skiftande uppgifter.

  Exempelvis att infektera olika röda mediaorgan såsom NewsVoice – och jag har ju redan belyst detta tidigare. Agenter som sabbar: Tänder eld på bockar o moskéer för att få folk (både in- och utrikes) att tycka att Sverige är ett kriminellt och rasistiskt land och inte alls detta gulliga o gemytliga land som jag faktiskt tror att vi egentligen är. I Husbykravallerna kunde man skönja märkliga svartmaskerade män, samma som i Göteborg 2001. Man inducerar olika kriminella verksamheter som kanske drivs av en inofficiell militär organisation. Syftet är att svartmåla Sverige som land. Kalla hit tiggare från andra länder så att Sverige framstår som dåligt att bo i och samtidigt håller man löneglidningen i schack. Fas 3 som jag vet härrör från USA osv osv…

  • Jag instämmer även här. Vi blir “spelade” och det är dags nu att vi gör oss mindre naiva. Inget etablissemangsmedie och ingen myndighet kommer att göra det jobbet åt oss. Inget kommer att serveras på ett silverbricka. Vi får göra det själva och sedan måste vi ta med oss den medvetenheten när vi tar beslut på våra arbetsplatser, i våra liv.

 • Instämmer fullständigt i att man skriver oväsentligheter , pseudonyheter och annan bukfylla för att få tidningarna att verka intressanta. Men tyvärr undanhålls det viktiga och väsentliga.
  Det är dags att oberoende , alternativa tidningskrafter kommer fram i detta land så att vi får en media som är värd namnet.

 • Jag har också avslutat mina prenumerationer på de stora morgontidningarna. Anledningen är densamma som Ewa anger ovan. Den svenska Gammelmedian är hårt styrd och vinklad. Av mina vänner utomlands får jag veta ner om de verkliga förhållandena i Sverige än vad jag får information om i svensk press. När jag började följa en del utländska tidningars rapportering om Sverige får jag ofta en helt annan bild än den som framkommer i svensk media.
  Det som slagit mig de senaste åren är hur ganska oväsentliga frågor slås upp med krigs-rubriker i svensk media medan väsentliga viktiga frågor som borde tas upp ofta förminskas eller förtigs.
  Det är ju själva fan att jag skall behöva läsa utländska tidningar för att få veta vad som händer i mitt eget land.

 • Tidigare prenumererade jag på DN och Svd samt DI. Idag har jag lagt ned alla dessa prenumerationer . Anledningen är att dessa tidningar är hårt vinklade. Följer man utländsk media upptäcker man snabbt att att Gammelmedia undanhåller massor med viktiga händelser och information. Vi är många som har upptäckt detta därav det stora läsartappet hos de tre stora tidningarna .
  Om det skulle komma en tidning som verkligen speglar nyheter på ett bra sätt då skulle jag med glädje prenumerera på den tidningen , även digitalt .
  Men då vill jag se nyhetsrapportering från hela världen , vettig politisk analys , naturvetenskapliga artiklar , hälsa, mm.
  Dessutom fritt fram att kommentera för alla läsare och inte som det har varit i Gammelmedia . I början kunde man kommentera en del artiklar men när folk började kritisera dem och skrev det som verkligen hände i kommentarerna då plockades kommentarerna bort .
  Gammelmedia cencurerade kraftigt kommentarer som blev obekväma därför att annan information kom fram som ändrade den skeva bild som man fick i artikeln .
  Har personlig erfarenhet av detta , ringde dem för att fråga varför de hade tagit bort mina kommentarer eftersom de inte stred mot de uppsatta reglerna för kommentarer.
  En gång fick jag dem att lägga tillbaka ett par kommentarer och numer går det ju inte att kommentera om man inte registrerar sig först . Så då har jag avstått
  Följer man utländsk och alternativ media så får man en helt annan bild av vad som pågår och man inser hur lurade vi är här i Sverige av Gammelmedian .

  • Det du beskriver med orden: “Men då vill jag se nyhetsrapportering från hela världen, vettig politisk analys, naturvetenskapliga artiklar, hälsa, mm. Dessutom fritt fram att kommentera för alla läsare…” är exakt vad jag vill åstadkomma med NewsVoice, men med extremt små medel.

   Man kan fråga sig om det överhuvudtaget är möjligt att skapa en nättidning som försöker uppfylla det medborgarbehovet och demokratibehovet baserat på förutsättningar som knappt etablerade medier klarar av att leverera.

   Presstöd är bara att glömma. Ekonomin måste kanske i första hand bygga på att svenskarna vill något överhuvudtaget, men jag ser att vi fortfarande tycks avvakta.

   Den enorma aktivitet som sker tex på Facebook, via SMS, via mobiltelefonerandet i formen av sociala korta snabba interaktioner måste bytas ut (till stor del) mot ett genuint engagemang i samhället och/eller ett engagemang för de står upp för våra rättigheter och friheter samt för vår rätt till transparens. Det engagemanget kan vara ekonomiskt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *