Stormen på SvD – När Mats Svegfors tog makten på Svenska Dagbladet

publicerad 19 december 2014
- Torbjörn Sassersson red.

SvD_18_december_1884Lars Bern som bla suttit i Svenska Dagbladets styrelse beskriver i ett mycket insatt debattinlägg på sin blogg hur: “en typisk karriär för de härskande politiska adelsmännen ser ut”. Karriäristen “går från den ena högarvoderade politiskt styrda befattningen till den andra utan några andra meriter än sina kontakter inom den nya adelsklassen”, men att göra ett dåligt jobb är inget hinder för en lysande karriär i den här kretsen, skriver Bern.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild [förstora] på första numret av SvD från den 18 december 1884 (Wikimedia Commons)

Berns debattinlägg handlar om Mats Svegfors som var chefredaktör på Svenska Dagbladet 1991–2000. Artikeln tar upp turerna inom SvD, hur Svegfors kom in i bilden och hur han till slut fick lämna tidningen. Konflikterna rörde sig runt Bertil Torekull som gjorde ett mycket bra jobb för SvD. Han vände upplagesiffrorna kraftigt uppåt. Torekull själv verkar inte ha varit inblandad i konflikten, utan den handlade enligt Bern om att Svegfors var mycket karriärsstyrd och själv ville ha Torekulls post. Svegfors blev till slut chefsredaktör på SvD och tidningen drogs därefter nära konkursens brant.

Läs mer i Berns artikel: “Arketypen för den nya politiska adelsmannen”

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *