SVT:s “Morran och Tobias” – Public Service förlöjligar folket med dålig humor

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 6 december 2014
- Torbjörn Sassersson
Morran och Tobias

Morran-och-Tobias-pixlad

DEBATT OCH ANALYS. NewsVoice tipsade om SvD-intervjun med komikern John Cleese som anser att den politiska humor bytts ut mot att genera och förlöjliga samt att den goda humorn försvann på 1980-talet. Fenomenet kallas förnedrings-TV (“shame TV”) och den första svenska debatten uppstod 1982-86 då SVT sände “Oss skojare emellan”. Tittarna kunde där se vuxna människor med hockeyhjälm åka rutschkana i blöjor balanserades en plastbytta med vatten.

Text: Torbjörn Sassersson | Faksimil från SVT “Morran och Tobias”, foto John Strandh | Produktion: SVT och Jarowskij | Medverkande skådisar: Johan Rheborg och Robert Gustafsson

Humorn började enligt John Cleese sakna mening under 1980-talet och istället flyttades fokus till att genera och förlöjliga. Vanliga människor stimulerades till att skratta åt varandra. Vinnaren är knappast vanligt folk eller debatten om makten och vad händer när makten genom sina TV-serier skrattar åt folket?

“Förnedrings-TV, informell benämning på en form av TV-underhållning som blommat ut efter millennieskiftet, och där förödmjukande, förringning och eventuellt kränkning av deltagarna är ett starkt eller rent av bärande inslag.” / Wikipedia

SVT-serien “Morran och Tobias” är en variant till förnedrings-TV eftersom det är svårt att finna varken samhällskritik eller någon djupare mening med det förlöjligande som pågår i avsnitten. Istället för att folket driver med makten med god humor driver Public Service med folket med en larvig och nedsättande humor. 

Det ska skrattas åt människor som bor på landet, hemgjorda energilösningar, arbetslösa kvinnor i övre medelåldern, teorier om WTC 911, närodling, transvestiter och hamstrande arbetslösa överlevare (survivalists/preppers). Det finns inslag av kiss, bajs, könsorgan och smuts samt ett vulgärt språk. Uppfattningen tittarna får är att det enligt Public Service är helt okay att skratta åt människors egenheter, uppfinningsrikedom och misslyckanden samt att bo på landet. Allt buntas ihop i en mix av larvigheter där en 911-teoretiker självklart likställs med en idiot.

“Morran och Tobias” kan även betraktas som Stockholmsbaserade Jarowskijs och Sveriges Televisions förlöjligande av människor på landsbygden. Det betyder att en handfull Stockholmare driver med miljontals personer på landet utan någon annan mening än att de ska beskrattas.

“Morran och Tobias” har vissa likheter med Barnkanalens “Biss och Kajs”.

[polldaddy poll=8503682]

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq