SVT:s “Morran och Tobias” – Public Service förlöjligar folket med dålig humor

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 6 december 2014
- Torbjörn Sassersson red.
Morran och Tobias

Morran-och-Tobias-pixlad

DEBATT OCH ANALYS. NewsVoice tipsade om SvD-intervjun med komikern John Cleese som anser att den politiska humor bytts ut mot att genera och förlöjliga samt att den goda humorn försvann på 1980-talet. Fenomenet kallas förnedrings-TV (“shame TV”) och den första svenska debatten uppstod 1982-86 då SVT sände “Oss skojare emellan”. Tittarna kunde där se vuxna människor med hockeyhjälm åka rutschkana i blöjor balanserades en plastbytta med vatten.

Text: Torbjörn Sassersson | Faksimil från SVT “Morran och Tobias”, foto John Strandh | Produktion: SVT och Jarowskij | Medverkande skådisar: Johan Rheborg och Robert Gustafsson

Humorn började enligt John Cleese sakna mening under 1980-talet och istället flyttades fokus till att genera och förlöjliga. Vanliga människor stimulerades till att skratta åt varandra. Vinnaren är knappast vanligt folk eller debatten om makten och vad händer när makten genom sina TV-serier skrattar åt folket?

“Förnedrings-TV, informell benämning på en form av TV-underhållning som blommat ut efter millennieskiftet, och där förödmjukande, förringning och eventuellt kränkning av deltagarna är ett starkt eller rent av bärande inslag.” / Wikipedia

SVT-serien “Morran och Tobias” är en variant till förnedrings-TV eftersom det är svårt att finna varken samhällskritik eller någon djupare mening med det förlöjligande som pågår i avsnitten. Istället för att folket driver med makten med god humor driver Public Service med folket med en larvig och nedsättande humor. 

Det ska skrattas åt människor som bor på landet, hemgjorda energilösningar, arbetslösa kvinnor i övre medelåldern, teorier om WTC 911, närodling, transvestiter och hamstrande arbetslösa överlevare (survivalists/preppers). Det finns inslag av kiss, bajs, könsorgan och smuts samt ett vulgärt språk. Uppfattningen tittarna får är att det enligt Public Service är helt okay att skratta åt människors egenheter, uppfinningsrikedom och misslyckanden samt att bo på landet. Allt buntas ihop i en mix av larvigheter där en 911-teoretiker självklart likställs med en idiot.

“Morran och Tobias” kan även betraktas som Stockholmsbaserade Jarowskijs och Sveriges Televisions förlöjligande av människor på landsbygden. Det betyder att en handfull Stockholmare driver med miljontals personer på landet utan någon annan mening än att de ska beskrattas.

“Morran och Tobias” har vissa likheter med Barnkanalens “Biss och Kajs”.

[polldaddy poll=8503682]


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Nu minns jag inte när jag gav bort min teve, men det är nog tio år sedan. Då hade jag plågat mig själv med att försöka se program till slut utan att använda fjärrkontrollen – det bästa med teven. Och istället för att slänga teven i väggen – ville inte kosta på reparationen – gav jag bort den till en vän som gillar fotboll o d.

  Svensk humor finns inte längre, den är död sedan länge, försvunnen till de sälla jaktmarkerna, is no more, deceased … Det som rubriceras som humor utgår från Stockholm – aldrig från det humoristiska Götet eller de skånska heltaproåarna eller … …

  Och Stockholm har mer och mer blivit en inkapslad självgod klick av folk, som inte ens förstår sig på humor. Alltså kan de inte heller sakna det som utgör humor. Jag såg före sekelskiftet vartåt det barkade och … Vulgära utspel, småbarnstrams … Dessutom förstår jag inte att annars vettigt folk ute i landet nöjer sig med detta. Men det är alltför många som låtit sig bli hjärntvättade i olika sammanhang.

  Så länge vi har tillgång till Internet är det lätt att googla fram youtubevideor som man kan skratta åt. Det är säkert inte många stockholmare som använder den möjligheten om de har samma sinne för humor som sina grannar … Stackars dem!

  https://www.youtube.com/watch?v=akUdFfVkKtI

  Rekommenderas!

 • Personligen tycker jag svaret är ett ickesvar som inte adresserar problemet att TV-serien inte innehåller något budskap utan från ett typiskt stockholmsperspektiv mest pekar finger åt, buntar ihop och förlöjligar lantboende svenskar. Med det är bara min åsikt. Frågan är vad lantboende svenskar tycker. Inte har SVT frågat dem vad de tycker.

 • SVT Tittarservice har svarat på tittarkritiken rubricerad:

  SVT:s ”Morran och Tobias” – Public Service förlöjligar folket med dålig humor”:

  Inom humor behöver man dra stereotyper till sin spets, oavsett klasstillhörighet, storstad eller landsbygd. Humorn i Morran och Tobias är svart, det är en förhöjd och skruvad värld. Vår andemening har varit att skildra dessa karaktärer med kärlek och respekt, utan att på något vis snegla mot några tittarsiffror.

  Inom humor behöver man dra stereotyper till sin spets, oavsett klasstillhörighet, storstad eller landsbygd. Humorn i Morran och Tobias är svart, det är en förhöjd och skruvad värld. Vår andemening har varit att skildra dessa karaktärer med kärlek och respekt, utan att på något vis snegla mot några tittarsiffror.

  SVT Tittarservice, Mats Grimber är projektledare för Morran och Tobias

  Vem som helst kan kommentera detta svar ovan här:
  http://www.svt.se/tittarservice/tyck-till/dialog/673076#svtTSComment-1416193

  • Det är väl en bra en bra inställning, men det saknas idag en realistisk bild av hur landsbygden utarmas av exempelvis alla de regler som man tvingas inordna sig under tex när det gäller djurhållning. Det senaste är bland annat att djur måste släppas ut med jämna mellanrum även bland mindre besättningar. Detta kommer att medföra att många tvingas sluta med djurhållning då fastigheter och hus inte är byggda med den möjligheten. Dessutom kommer det bland de som fortsätter med djurhållning i den skalan att öka arbetsbördan med att koppla loss djuren flera gånger i veckan och släppa ut dessa. Den hanteringen gör att djuren reagerar om på ett betessläpp med hög aktivitet och krumsprång. Med vintervillkor och halka kommer detta att leda till olycksrisker och skadade människor och djur.

   Släpp inte helhetsbilden bara för att humor är lättare eller bekvämare att hantera. Opartiskhet och en balanserad bild är nödvändig för att inte stereotypen går över i förakt där människor som aldrig sett en ko börjar opponera sig mot att lagstadgade reformer är djurplågeri, och att djurhållningen skylls på lantbruket.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *