Alberto Nisman hittades död – Skulle idag överlämna bevis mot Argentinas regering angående attentatet mot den judiska ambassaden och AIMA

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 januari 2015
- Torbjörn Sassersson

Alberto NismanAlberto Nisman, åklagaren som anklagat Cristina Kirchner för att av personliga skäl ha försökt rentvå de starkt misstänkta iranierna for attentatet mot La AMIA och som idag skulle lägga fram alla bevis han samlat via legala telefonavlyssningar, hittades i morse död i sin lägenhet. Enligt regeringen pekar allt på självmord, men det uttalandet kommer bara timmar efter att kroppen hittats, skriver Elisabeth Avendan?o.

Att utföra en undersökning av dödsfallet kan ta flera dagar, ändå “vet” regeringen redan att det var ett självmord. För Elisabeth Avendan?o som skriver för NewsVoice om vad som händer i Sydamerika är det knappast ett självmord. Den 17 januari 2015 publicerade NewsVoice hennes artikel: “Den som undersöker presidentfamiljen i Argentina straffas hårt”, som handlar om hur den undersöker presidentfamiljen garanterat kommer att råka illa ut.

The Guardian konstaterar idag i artikeln “Argentinian prosecutor who claimed cover-up over 1994 bombing found dead”:

The Argentinian prosecutor who accused President Cristina Fernández de Kirchner of orchestrating a cover-up in the investigation of Iran over the 1994 bombing of a Jewish community centre has been found dead in his apartment, authorities say.

Igår söndags skrev Elisabeth Avendan?o i ett mail till NewsVoice:

I morgon lär det utbryta kaos i kongressen då en åklagare, Alberto Nisman, som under flera år försökt spåra de skyldiga till de blodiga attentaten mot den judiska ambassaden och AMIA, en judisk organisation, och som hittat bevis på att attentaten organiserats av högt uppsatta personer i Irans regering, ska lägga fram vad han upptäckt inför kongressledamöterna.

Vad han upptäckt är konkret att Argentinas president har förhandlat parallellt och i hemlighet med Irans regering via olika underhuggare för att försöka få Interpol att lyfta “the red cards” som tydligen vilar över bla en mr Rabbani som hade en högt uppsatt position på Irans ambassad i Buenos Aires när attentatet utfördes, men som snabbt kallades hem när spåren började peka på honom och på iranska regeringen.

Mr Rabbani kan inte resa fritt i världen eftersom Interpol kan gripa honom var som helst så länge den här efterlysningen kvarstår.

I morgon kommer åklagaren tydligen att med en mängd legalt avlyssnade samtal visa hur Cristina Kirchners regering försökt rentvå Iran och förhandlat om ett utbyte av olja mot spannmål. Allt för att försöka lösa vår oljekris, som blivit alltmer akut pga bristande investeringar.

Till slut tycks alltihop ha körts i sank av att Interpol vägrade lyfta anklagelserna mot Rabbani, som var iraniernas huvudintresse. Ska bli spännande se vad som avslöjas i morgon.

Den huvudanklagade är alltså vår president och några av hennes “förtroendemän”, så hennes lydiga supporters har redan börjat attackera  Nisman för att förlöjliga hans arbete som lögnaktigt och oseriöst.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq