Folkhälsomyndigheten medger att influensavaccinet inte fungerar men anser att folk ändå ska vaccineras

publicerad 4 januari 2015
- av NewsVoice
Folkhälsomyndigheten, säkerhetslab, P4-zonen. Pressfoto: Magnus Pehrsson

NOTERAT. Årets influensavaccin biter inte på influensan, men Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten tycker att vi ska vaccinera oss ändå.

Text: Marina Szöges

"Nu kommer larmrapporter från USA att årets vaccin inte biter på influensan. Det virus som framförallt cirkulerar i år är A(H3N2). Och enligt amerikanska CDC består årets virusstammar till 68%, av just detta virus. Enligt Folkhälsomyndigheten består 13 av 15 virusstammar i Sverige av virus som vaccinet inte fungerar på.

Erkända Cochraneinstitutet har gjort studier som visar att influensavaccin inte har någon effekt. Och i år bekräftar även amerikanska CDC detta. Men när Anders Tegnell får frågan om det finns någon mening med att vaccinera sig, svarar han:

"Ja, definitivt" och han menar att vi inte vet hur stort problemet blir i Sverige och vaccinet är fortfarande verksamt på flera andra sätt. Vilka andra sätt vaccinet också är verksamt på säger inte Tegnell. Och för mig är det en gåta vad han menar."

Läs mer på DH