Årets förvillare 2014 är Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan följda av Livsmedelsverket och VoF

publicerad 4 januari 2015
- av Torbjörn Sassersson red.

Årets förvillareDEBATT. Svenskarna har sagt sitt om mottagaren av titeln Årets förvillare 2014 genom en folkstyrd omröstning. Föreningen VoF som lanserade utmärkelsen 1987 förväntas annonsera sin vinnare i kommande vecka. När folket valde fick VoF bronsmedalj.

Utmärkelsen Årets förvillare blir allt mer förvirrad och meningslös. Förr i tiden fick bara personer, oftast kvinnor, med alternativa ideer priset. Sedan 2010 får även etablissemangets spelare som tex VoF:s ordföranden antipriset. Sedan 2013 gav mainstream media upp och slutade rapportera om vem som fått priset tack vare uppstickarsajten Aretsforvillare.nu som blivit en årlig smärta i VoF:s häck.

Årets förvillare 2014 enligt den folkliga omröstningen är Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan med gemensam ansvarig utgivare Lars Dahmén. Anledningen är att tidningarna, instigerade av VoF:aren Joakim Björck, inledde ett mediedrev mot Ion Silver som säljer kolloidalt silver. TT hakade på drevet tillsammans med cirka 15 svenska dagstidningar varav 10 medier klippt och klistrat ett pressmeddelande från TT. Det visar höjden på svensk "oberoende" journalistik.

SVT:s policyskribent Johan Wicklén poppade upp med en ny artikel "Här är årets hälsomyter" om kolloidalt silver den 29 december 2014. Denna gång kopierade SVT inte från TT, men Johan Wicklén glömde uppge vetenskapliga källor till sina påståenden om kolloidalt silver. Han bara länkar till Joakim Björcks artikel på Sydsvenskan som inte heller uppger vetenskapliga källor till sina påståenden. Anders SultanIon Silver däremot refererar däremot alltid till vetenskapliga källor när han skriver om kolloidalt silver.

Det är det som är skillnaden mellan ovetenskapliga medier som bara tror sig kunna hänvisa till uttalanden gjorda av läkare och myndighetspersoner som i sin tur inte heller uppger vetenskapliga källor. Man ska bara tro på dem. För dessa parter räcker det med att visa upp foton på den "blåa mannen", som förgiftats av silversalt, inte kolloidalt silver.

Silvermedalj fick Livsmedelsverket för livsfarliga kostråd sedan decennier. Brons fick Vetenskap och Folkbildning (VoF) som "angriper vetenskap med vetenskap", som en nominator träffsäkert beskrev VoF:s folkbildande gärning.

Låt oss hoppas att Årets förvillare någon gång kan läggas ned i alla dess former.

Text: Torbjörn Sassersson