Årets förvillare 2014 är Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan följda av Livsmedelsverket och VoF

4

Årets förvillareDEBATT. Svenskarna har sagt sitt om mottagaren av titeln Årets förvillare 2014 genom en folkstyrd omröstning. Föreningen VoF som lanserade utmärkelsen 1987 förväntas annonsera sin vinnare i kommande vecka. När folket valde fick VoF bronsmedalj.

Utmärkelsen Årets förvillare blir allt mer förvirrad och meningslös. Förr i tiden fick bara personer, oftast kvinnor, med alternativa ideer priset. Sedan 2010 får även etablissemangets spelare som tex VoF:s ordföranden antipriset. Sedan 2013 gav mainstream media upp och slutade rapportera om vem som fått priset tack vare uppstickarsajten Aretsforvillare.nu som blivit en årlig smärta i VoF:s häck.

Årets förvillare 2014 enligt den folkliga omröstningen är Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan med gemensam ansvarig utgivare Lars Dahmén. Anledningen är att tidningarna, instigerade av VoF:aren Joakim Björck, inledde ett mediedrev mot Ion Silver som säljer kolloidalt silver. TT hakade på drevet tillsammans med cirka 15 svenska dagstidningar varav 10 medier klippt och klistrat ett pressmeddelande från TT. Det visar höjden på svensk “oberoende” journalistik.

SVT:s policyskribent Johan Wicklén poppade upp med en ny artikel “Här är årets hälsomyter” om kolloidalt silver den 29 december 2014. Denna gång kopierade SVT inte från TT, men Johan Wicklén glömde uppge vetenskapliga källor till sina påståenden om kolloidalt silver. Han bara länkar till Joakim Björcks artikel på Sydsvenskan som inte heller uppger vetenskapliga källor till sina påståenden. Anders SultanIon Silver däremot refererar däremot alltid till vetenskapliga källor när han skriver om kolloidalt silver.

Det är det som är skillnaden mellan ovetenskapliga medier som bara tror sig kunna hänvisa till uttalanden gjorda av läkare och myndighetspersoner som i sin tur inte heller uppger vetenskapliga källor. Man ska bara tro på dem. För dessa parter räcker det med att visa upp foton på den “blåa mannen”, som förgiftats av silversalt, inte kolloidalt silver.

Silvermedalj fick Livsmedelsverket för livsfarliga kostråd sedan decennier. Brons fick Vetenskap och Folkbildning (VoF) som “angriper vetenskap med vetenskap”, som en nominator träffsäkert beskrev VoF:s folkbildande gärning.

Låt oss hoppas att Årets förvillare någon gång kan läggas ned i alla dess former.

Text: Torbjörn Sassersson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
harrypersson
harrypersson
Gäst
7 januari 2015 kl 11:04

VoF utsåg nyhetsmorgon till “förvillare”(lite väl lätt att genomskåda). VoF söker desperat efter uppmärksamhet. Det är försent för det. Skeptikersekten leds av industri-lobbyister, och får sina åsikter från en industrifrontgrupp. Se: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/06/03/acsh-front-group.aspx

Margareta Lundström GBG
Margareta Lundström GBG
Gäst
5 januari 2015 kl 01:11

Ett mycket bra val! Nu får vi börja ladda för årets förvillade. Folkhälsoinstitutet med Anders Tegnell ligger väl rätt bra till .

castoropollux
Gäst
4 januari 2015 kl 12:32

Till nästa år ska polismyndigheten upp på listan. Lagens långa arm har amputerat sig och blivit huvudet kortare med sina register över brister på yrkeskunskaper kompenserade med fördomar, rasism, förutfattade meningar och en stor skopa dumheter.. Polisskolan är inte bara en enda lång räcka uppföljare som ingen behöver ta på allvar. Utan något man sittande i väl insuttna sadlar ska rycka på axlarna åt…

Jos 10:12-14. Myndigheten som tycker sig vara större än både Gud och sanningen har verkligen fått tiden, utvecklingen och yrket att förbli oförändrat svartvitt..

Johan
Johan
Gäst
4 januari 2015 kl 11:27

Grattis Bonnier ( Helsingborgs dagblad och sydsvenskan) till första pris;)