Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Jack Werner och Viralgranskaren får smisk av Dagens Svenskbladet och Dagens Media

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 januari 2015
- NewsVoice redaktion
Viralgranskaren i Dagens Media - Dump från: Dagens Media
Viralgranskaren i Dagens Media - Skärmdump från Dagens Media
Skärmdump från Dagens Media

HUMOR. Jack Werner som fick Bonniers Stora Journalistpris 2014 i kategorin Årets förnyare har återigen falskförklarat en viral nyhet som inte var riktigt falsk. Dagens Media skriver idag: “Viralgranskaren drar tillbaka artikel om firande muslimer”. Viralgranskaren hade falskstämplat en Facebook-status om muslimer som firade terrordådet i Paris med tårta.

Viralgranskarna Åsa Larsson och Jack Werner blev osäkra på om de verkligen pratat med rätt personer, så de drog tillbaka sin artikel: Nej, muslimer firade inte terrordådet med tårtutdelning i Göteborgs centrum.

Motiveringen löd enligt Dagens Media:

“Vi är inte längre helt säkra på att de vi pratat med faktiskt är gruppen muslimer i fråga, och kan därför inte längre med gott samvete ha artikeln – och falskstämplingen – publicerad. Den har dragits tillbaka, och vi kommer under morgondagen sätta ihop alla uppgifter vi har, gå igenom dem igen, och se var vi i det läget står.”

I fredags skojade humortidningen Dagens Svenskbladet med Viralgranskaren i artikeln: “Oklart vem som granskar Viralgranskaren”.

Dagens Svenskbladet skriver:

“Göran Stollerud, professor i media- och masskommunikation vid Lunds universitet samt innehavare av Sveriges största Agent X9 samling, har kommenterat företeelsen;
– Viralgranskarens huvudbudskap är att vara skeptisk till allt man läser på internet, men utan en Viralgranskargranskare är det tveksamt om vi kan lita på Viralgranskaren.”

Svenskbladet är sedan länge listat på Viralgranskarens varningslista. Allmänheten kan ange sajter som anses ska ligga i varningslistan. NewsVoice blev tex angivet och låg tillfälligt där, men efter att ett klagomål framförts drog Metro bort NewsVoice från listan. Händelsen finns beskriven i artikeln: “Viralgranskaren Jack Werner – En åsiktspolis eller nyttig pekpinne?”. Det visade sig att Jack Werner hade samarbetat med VoF:aren Peter Olausson. VoF gav för övrigt priset Årets folkbildare till Jack Werner.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq