Dan Larhammar arbetar för läkemedelsindustrin och kritiserar samtidigt alternativmedicin

-

ANALYS. Professor Dan Larhammar från Vetenskap och Folkbildning kritiserade den 7 januari 2015 i SVT Aktuellt läkaren Ursula Flatters, från den antroposofiska och alternativmedicinska Vidarkliniken. Samtidigt sitter Dan Larhammar i styrelsen i konsultbolaget Larhammar Consulting AB som hjälper läkemedelsindustrin att snabba på introduktionen av nya läkemedel på den svenska marknaden.

Det är naturligtvis inget fel med det om det kan anses vara okay att public service åsidosätter jävsituationen, vilket SVT tyvärr dock gör medvetet eller inte.

Larhammar Consulting AB

Larhammar Consulting tillhandahåller bla följande tjänster enligt företagets hemsida:

  • Support till projekt inom reglering av läkemedel
  • Arrangemang av möten med europeiska reglerande myndigheter
  • Uppföljning  av kliniska tester, marknadsauktorisering och tillämpningar
  • Management av regleringsarbete inom affärsenheter
  • Management av läkemedelsutveckling
  • Affärsutveckling inom läkemedelsutveckling
  • Utredningar inom läkemedelsutveckling och relaterade affärer

VoF specialiserade på att skapa tvivel runt alternativmedicin

Kritiken mot Dan Larhammar är vid sidan av jävsituationen även att han tar chansen inom public service-media, som ska förhålla sig neutralt, att svartmåla alternativmedicinen som enligt EU:s regler ska ha samma marknadsmöjligheter som den övermäktiga läkemedelsindustrin. Larhammar försöker på så vis utnyttja sin ställning som professor på ett universitet för att påverka opinionen att misstro all alternativmedicin och den opinionsbildningen får understöd av SVT som väljer att bjuda in Larhammar.

Dan Larhammar som för närvarande sitter i riksstyrelsen på VoF, som enligt sin hemsida är specialiserade på opiniosbildning mot bla alternativmedicin, och som var ordförande i VoF åren 1998-2004, har sedan många år motarbetat antroposoferna i Järna. Den tidigaste dokumentationen på att VoF aktivt försökt eliminera antropsofernas alternativmedicin är från 1983 (VoF:s medlemsblad nr 1 -1983). Enligt Vetenskap och Folkbildnings hemsida (vof.se/riksstyrelsen) är Larhammars uppgift att “granska”: kreationism, alternativmedicin och parapsykologi.

Dan Larhammar är inte läkare, men professor i molekylär cellbiologi, forskare inom neurobilogi och apotekare, enligt Uppsala Universitet.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson red.http://www.sasser.net/
Torbjörn Sassersson är redaktör på NewsVoice.se. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995 och har i övrigt en bakgrund inom webb-PR, IT och kommunikation.

8 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

8 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
castoropollux
Gäst
13 november 2015 kl 16:17

Hej Bo! Länken ovan fungerar inte!

“Not Found

The requested URL /millimetervagor/entry/dan_larhammrs_dolda_jäv was not found on this server.”

“_jav” löser inte länkproblemet heller

castoropollux
Gäst
13 november 2015 kl 16:15

Sitter “vackert” på flera stolar…. Att som vOf skälla ojämförligt värst och visa tänderna på ett blodtörstigt sätt, så fort några alternativ ser bättre ut än de etablerade kanske är vad det är. Ett riktigt hundliv.. Det kanske är en film som spelas upp för våra sinnen, fast utan humor förstås. Svansviftandet kanske är ett tecken på att hela dan kan ägnas åt en husse denne litar allra mest på.. Att inte bita den hand som föder en kanske inte är så ofördelaktigt ändå.

Josef Boberg
Gäst
9 november 2015 kl 21:00

Tala om att Dan Larhammar sitter på flera stolar !

Bo Zackrisson
Gäst
13 januari 2015 kl 13:58

Den som vill läsa det ursprungliga avslöjandet om Dan Larhammars dolda jäv kan göra det här: http://blogg.passagen.se/millimetervagor/entry/dan_larhammrs_dolda_jäv
Jag följde upp med två ytterligare delar – Makarna Larhammar del 2 och 3 de följande dagarna i min blogg Toxiska epistlar. Du hittar länkarna strax ovanför rubriken. Det är för övrigt intressant att även läsa kommentarerna. Dan Larhammar själv inkom med några kommentarer i syfte att styra bort fokus från huvudfrågan – hans jävsförhållande!

Red
Red
Gäst
10 januari 2015 kl 10:14

Dan Larhammar är (precis som alla andra som omnämns i NewsVoice) som alltid välkommen att inkomma med en debattartikel eller replik till NewsVoice.

Dan Andersen
Dan Andersen
Gäst
9 januari 2015 kl 08:22

Sätt denna professor mot Bruce Lipton som är en av världens främsta forskare inom celler och stamceller . Han jobbar mot läkemedelsindustrin. Bruce är min stora där ute. Tv4 skulle göra ett reportage om honom så skulle omgivningarna säkert ändra uppfattningen om läkemedelsindustrin krafter.

Red
Red
Gäst
Reply to  Dan Andersen
9 januari 2015 kl 10:40

Bra förslag, så frågan är varför svensk public service typ aldrig tar in en sådan forskare av den kalibern…

Siv Wernborg
Siv Wernborg
Gäst
9 januari 2015 kl 00:25

Mycket bra artikel! Klä av makten!
JÄV var rätta ordet!
Läs vidare i 2000-Talets Vetenskap Nr 1/2010
Bo Zackrissons krönika: Dan Larhammar – skeptikertrollet som sprack!
http://www.2000tv.se

Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson red.http://www.sasser.net/
Torbjörn Sassersson är redaktör på NewsVoice.se. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995 och har i övrigt en bakgrund inom webb-PR, IT och kommunikation.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV