Folkhälsoministern: “Inget företräde till alternativmedicin”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 januari 2015
- NewsVoice redaktion

Gabriel WIkström om alternativmedicin 2015Folkhälsoministern kritiserar Barbro Westerholms och Anna Starbrinks debattartikel från den 11 januari i Expressen. “Låt mig vara tydlig: det är inte regeringens uppfattning, och inget regeringen överväger, att antroposofiska preparat skulle få en gräddfil till registrering eller godkännande som läkemedel.”

Det skriver Gabriel Wikström (S) som är Sveriges Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister i en debattartikel idag i Expressen. | Pixelerat foto: Ylwa Yngvesson

Wikström skriver:

Tvärtom handlar den pågående processen om att få slut på decennier av särbehandling genom ständiga beslut om undantag från det ordinarie regelverket för läkemedel. De grundläggande principer som gäller i svensk och europeisk läkemedelslagstiftning ska tillämpas även på antroposofiska preparat.

Läkemedelsverket har utrett ett antal sätt som detta kan ske på. Dessa ska nu skickas ut på remiss.

Som ansvarig minister har jag några ingångsvärden i den fortsatta processen:

 • Det är Läkemedelsverket som ska avgöra vilka preparat som ska godkännas eller registreras. Det ska inte vara separata regeringsbeslut.
 • Läkemedel ska prövas i en enskild process för varje enskilt preparat. Dessa processer ska vara av samma art för så kallade antroposofiska läkemedel som för andra jämförbara preparat.
 • Som patient ska man alltid kunna lita på hälso- och sjukvården; de läkemedel som används inom den inkluderat.

Jag för gärna en dialog med Folkpartiet och andra partier om den exakta utformningen av det kommande förslaget kring hur dessa medel ska regleras.

Källa: Expressen


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Blanda inte ihop äpplen och päron! Rätt ska vara rätt!
  Det är skolmedicinen som har skapat sin egen “gräddfil” och som barrikaderar allt som hotar deras monopol. Olika “skolor” står mot varandra. Mångfald borde ovillkorligen accepteras på medicinens område.
  Glöm inte bort att skolmedicinen handlar om kemi! Homeopati däremot är en fysisk sublimenal/immateriell terapi som syftar till att balansera kroppens kraftfält och därmed normalisera den sjukes vävnader och kan således inte skada människan eller naturen.
  Alla behandlingar och preparat inom olika skolor borde få konkurrera på lika villkor,
  där hänsyn tas till såväl kostnader som biverkningar och inte minst resultat, vilket alltså inte är fallet för närvarande.
  Skolmedicinen ser endast till behandlingarna och inte till resultaten! Vid cancersjukdomar dör t.ex. ca 25.000 människor varje år med skolmedicinens behandlingsmetoder (strålning och/eller cytostatika).
  Jag har själv haft cancer (2001-2004) och överlevt i huvudsak genom alternativ medicin. Även alternativmedicinen går att utreda vetenskapligt, men det leder inte till några inkomster för Big Pharma, eftersom medlen ej går att patentera!

  Vill du veta mer om nya synsätt på cancer, bli medlemsprenumerant på 2000-Talets Vetenskap – Tidningen som talar… när andra tiger! eller besök hemsidan http://www.2000tv.se.

 • Regeringen arbetar efter principen att läkemedlen ska prövas i en enskild process för varje enskilt preparat. Problemet nu är att varje antroposofiskt läkemedel, precis som homeopatisk medicin, består av olika styrkor eller potenser – och varje styrka/potens ses som ett enskilt preparat. Det blir alltså väldigt många läkemedel av ett och samma läkemedel, enda skillnaden är potensen. Och då varje läkemedel ska prövas enskilt så blir detta oerhört dyrt, vilket gör det oekonomiskt. Reglerna är ju satta efter skolmedicinens läkemedel, inte efter antroposofiska som bygger på ett annat tankesätt och filosofi.

  Jag tror att resultatet blir att den antroposofiska medicinen tvingas lägga ner i Sverige eftersom det inte kommer finnas tillräckligt med pengar för att uppfylla de nya reglerna. Jag hoppas jag har fel, men som det ser ut nu så verkar det gå i den här riktningen och det gör mig ledsam.

  Jag ser det som en mänsklig rättighet att människor ska ha alternativ, och att det är dags för den traditionella skolmedicinen att öppna upp och att se att antroposofisk medicin, precis som homeopatisk medicin, har vetenskapligt stöd för dess effekt. Kliniska studier ger stöd för positiv verkan, mer än placebo, låt oss acceptera det och tillåta samma antroposofiska läkemedel i Sverige som redan är godkända i övriga EU.

 • John du skrev :

  “Att Läkemedelsverket på olika direkta och indirekta sätt påverkas av läkemedelsindustrin kan man gissa, men att de FINANSIERAS av läkemedelsindustrin? … Hur, på vilket sätt?”

  Svar:

  Januari 2004: LMV: Industrin betalar hela Läkemedelsverket

  “Läkemedelsverket finansieras nästan helt av de företag vars ansökningar myndigheten granskar. Industrin betalar även verksamhet som inte är knuten till godkännandeprocessen. Nu framförs såväl intern som extern kritik mot ordningen.”

  I Sverige kommer över 95 procent av Läkemedelsverkets intäkter från industrins ansöknings- och årsavgifter.”

  “I Danmark täcks till exempel omkring 75 procent av Laegemiddelstyrelsens verksamhet av avgifter, i Frankrike är motsvarande siffra omkring 50 procent.”

  Februari 2012: LMV: Mer pengar till FDA från industrin

  President Barack Obama vill öka FDA:s budget och ungefär hälften av pengarna ska fås från industrin.

  FDA = “Food and Drug Administration” motsvaras av svenska Livsmedelsverket och Läkemedelsverket

  Regeringen, 2009: Motion 2009/10:So220 Läkemedelsverkets finansiering

  Läkemedelsverkets verksamhet inom läkemedel finansieras till 100 procent genom registreringsavgifter från läkemedelsindustrin samt årsavgifter för alla godkända läkemedel. Detta kan tyckas logiskt vid en första anblick. Emellertid skapar denna finansieringsform direkta, ekonomiska kopplingar mellan Läkemedelsverket och läkemedelsindustrin.

 • Läkemedelsverket är perfekt för att ta hand om ärendet. Det finansieras ju av läkemedelsindustrin.
  (Hoppas ironin går hem)

  • Att Läkemedelsverket på olika direkta och indirekta sätt påverkas av läkemedelsindustrin kan man gissa, men att de FINANSIERAS av läkemedelsindustrin?

   Hur, på vilket sätt?

   ….och då menar jag inte att läkemedelsindustrin eventuellt bekostar någon enstaka kurs eller resa hit eller dit för Läkemedelsverkets chefer…

   Jag undrar om det är STORA pengar som läkemedelsindustrin påverkar Läkemedelsverket med och i så fall hur?

   /John

 • Vet inte karln att ett läkemedelsgodkännande enligt Läkemedelsverket kostar i miljardklassen för de studier de erfordrar. Detta utestänger effektivt de allra flesta företag i branschen , förutom BIg Pharrma. Men det utestänger framförallt alla icke patenterbara hälsobringande ämnen; som t.ex gurkmeja, solljus, rent vatten, djupandning, meditation , broccoli, jordning ( så här vintertid kan man krama träd utan att ha handskar på), kokosolja. och kolloidalt silver m. m Om dem kan man läsa i 2000-Talets vetenskap. http://www.2000tv.se
  Ingemar Ljungqvist, Dr Sc (OIUCM)

  • Det låter så fint, ingen “gräddfil” – nej, så klart, det kan ingen begära, men en rimlig, realistisk behandling av hela ämnet bör man kunna hoppas på och det kan aldrig läggas på
   läkemedelsverket som styrs av andra intressen. Se på Tyskland, lyssna på läkare som vet och har erfarenhet och försök att förstå att ingen i alternativ/komplementär branschen har sådana pengar som behövs för att övertyga läkemedelsverket.

 • Det är ingen som nämnt företräde, utom herr Wikström.
  En jämn spelplan räcker, men det är också ett krav för att trovärdighet skall möjlig, ur alla aspekter och synvinklar.

 • Berätta för oss hur man ska kunna få tillit till sjukvården och de kemiska mediciner som läkarna skriver ut, när man då i praktiken personligen erfar att man t.om. blir mycket sämre…?? Tyvärr är jag ju inte heller ensam om denna erfarenhet.

 • Sorgligt Gabriel Wikström. Jag hoppades på att Sverige äntligen var på rätt väg.
  Men inte då… Det är konstigt med Sverige på många sätt. Det är så viktigt för vår regering att följa EU utom när det kommer till sjuk- och läkemedelsfrågor. Vad är det som gör att vi inte vågar öppna upp för alternativa behandlingsformer och läkemedel? Tänker främst på Tyskland som har en, vad jag förstått, framgångsrik sjukvård som jobbar med integrativ medicin.

 • Exakt vad för medel pratas det om här? Är det homeopatiska medel, örter? Och vad innebär det om de blir läkemedelsklassade? Får man då bara köpa dom på apotek på remiss från läkare? Alla terapeuter då som idag arbetar med homeopatika, örter mm får de då inte längre använda dessa medel? På vilket sätt skulle det vara bra? Lite klarhet i debatten vore önskvärt.

  • Tyvärr tror jag att om dessa mediciner skulle få godkännande så skulle vi som behöver dem inte kunna komma åt dem,,,endast de som sökt in på gymnasielinjen ” Natur” skulle komma åt dem ..

  • Det handlar om antroposofiska – inte homeopatiska – medel som idag används på Vidarkliniken genom särskild dispens, och inom EU får man inte ha dispenser på det sättet. Utan antingen så är medlen tillåtna inom det vanliga regelverket eller så är de inte det. Inom EU så är dessa medel tillåtna inom det vanliga regelverket. Men regeringen vill inte göra det enkelt för sig genom att godkänna samma medel som andra EU-länder gör, så jag tycker det verkar handla om att försvåra för antroposofiska läkemedel ytterligare. Detta handlar alltså varken om homeopatiska medel eller om annan naturmedicin, utan om just antroposofiska medel som används på Vidarkliniken som komplement till traditionell sjukvård och där används av legitimerade läkare som även är utbildade inom antroposofisk läkekonst. De är de enda som får använda antroposofiska läkemedel inom traditionell sjukvård och de får detta genom specialtillstånd.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *