Grekland säger nej till bankindustrin – Inga fler lån tack!

publicerad 30 januari 2015
- av NewsVoice

Yanis VaroufakisDen nya grekiska ledningen verkar gå på en liknande linje som Island. Inga mer lån. Islands ekonomi har sedan besluten att göra sig av med beroendeställningen till bankerna gått bättre än väntat. Lånen till Grekland som skulle ha betalats ut var betingade med särskilda reformer som de grekiska folket inte vill ha.

Foto: Channel 4 News

Greklands nye finansminister Yanis Varoufakis från partiet Syriza säger bestämt att landet inte vill ha fler lån från EU och Internationella valutafonden (IMF). Grekland skulle ha fått drygt 65 miljarder svenska kronor, men Varoufakis säger, enligt AFP, att Grekland nu inte vill ha dem. Yanis Varoufakis vill inte ens förhandla med IMF eller EU.

Standing his ground after talks in the capital with Jeroen Dijsselbloem, head of the Eurogroup of EU finance ministers, Yanis Varoufakis said Greece would not pursue further negotiations with the body of technocrats that has regularly descended on the country to monitor its economy. / The Guardian

The new government has fueled panic among creditors and investors by promising to freeze privatizations and re-hire state workers, in addition to rolling back other reforms that were mandated by the bailout. / RT.com

EU-kommissionens chef Jean-Claude Juncker kontrar med att vägra skriva ned lånen till Grekland, lån som nu är på 2850 miljarder kronor. I december 2014 tog de grekiska folket ut nästan 40 miljarder kronor från bankerna, enligt DN.se. Det har förmodligen inneburit att bankernas ekonomiska stabilitet vacklat, men budskapet etablissemanget vill måla upp handlar om att Grekland nu kommer att krasha som stat, men det kanske snarare är tvärtom.

Text: NewsVoice

Relaterat

Lárus Ýmir Óskarsson: Nytänkande och folkets kraft återuppbygger Island efter ekonomisk katastrof

Lär känna Yanis Varoufakis (video från 2012):