Grekland säger nej till bankindustrin – Inga fler lån tack!

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 januari 2015
- NewsVoice redaktion

Yanis VaroufakisDen nya grekiska ledningen verkar gå på en liknande linje som Island. Inga mer lån. Islands ekonomi har sedan besluten att göra sig av med beroendeställningen till bankerna gått bättre än väntat. Lånen till Grekland som skulle ha betalats ut var betingade med särskilda reformer som de grekiska folket inte vill ha.

Foto: Channel 4 News

Greklands nye finansminister Yanis Varoufakis från partiet Syriza säger bestämt att landet inte vill ha fler lån från EU och Internationella valutafonden (IMF). Grekland skulle ha fått drygt 65 miljarder svenska kronor, men Varoufakis säger, enligt AFP, att Grekland nu inte vill ha dem. Yanis Varoufakis vill inte ens förhandla med IMF eller EU.

Standing his ground after talks in the capital with Jeroen Dijsselbloem, head of the Eurogroup of EU finance ministers, Yanis Varoufakis said Greece would not pursue further negotiations with the body of technocrats that has regularly descended on the country to monitor its economy. / The Guardian

The new government has fueled panic among creditors and investors by promising to freeze privatizations and re-hire state workers, in addition to rolling back other reforms that were mandated by the bailout. / RT.com

EU-kommissionens chef Jean-Claude Juncker kontrar med att vägra skriva ned lånen till Grekland, lån som nu är på 2850 miljarder kronor. I december 2014 tog de grekiska folket ut nästan 40 miljarder kronor från bankerna, enligt DN.se. Det har förmodligen inneburit att bankernas ekonomiska stabilitet vacklat, men budskapet etablissemanget vill måla upp handlar om att Grekland nu kommer att krasha som stat, men det kanske snarare är tvärtom.

Text: NewsVoice

Relaterat

Lárus Ýmir Óskarsson: Nytänkande och folkets kraft återuppbygger Island efter ekonomisk katastrof

Lär känna Yanis Varoufakis (video från 2012):

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Vänster-höger-polariseringen försvann någon gång vid millennieskiftet. Syriza är ytterligare en klon av ECB och IMF för att införa den enade världsstaten genom att få folk att fokusera på enskilda företeelser och inte märka helheten. Fiatvalutors nuvarande utformning är och förblir en av klotets största bedrägerier.

 • Svar till Firuze : Om du vill vara vänlig och ta fram namnet så ska jag undersöka det hela.
  Angående din sista fråga så krävs det en lång förklaring som jag känner att jag inte orkar ta här.

 • “Sedan slutligen . Det finns inga fängslade journalister i Grekland så det du har hört stämmer inte .” Det var inte en liten notis jag såg/läste ang fängslade journalisten. Den var i ngn av de sora tidningarna (med bild och namn) så jag är deras “lögnare”. Anledningen att jag nämnde detta är att makten i Grekland verkar ha gjort vad de kunde för att dölja sanningarna. Du ger oxå ett ex på det: “Den förra regeringen Samaras hade dyrt och heligt lovat att ta tag i denna lista men det enda de har gjort är att förpassa listan dit ingen hittar den .”

  En fråga: om det finns så mycket vaksamhet så mycket reflektion och bevakning hur kunde det gå så illa (inte för att jag ifrågasätter den information du förmedlar utan helt enkelt kan inte förstå)?

  • Det hjälper inte att den vanlige arbetaren och medborgaren reflekterar och är vaken när den styrande ekonomiska och politiska eliten trots detta bygger luftslott och varken reflekterar eller ändrar sig, och denna elit gjorde det med bankernas goda minne. På grund av detta så har folket också reagerat och röstat bort dem för de litar inte längre på dem, de ger dem inte någon ny chans utan de vill ha en ny väg.

 • Svar till Firunze :
  Självklart är politikerna från Grekland ( eftersom det är Grekland vi diskuterar om ) men folket får inte alltid reda på vad den förda politiken innebär och vilka konsekvenserna är .
  Det ser vi även här i Sverige och inte minst i EU.
  Och ja du har rätt, grekerna röstade fram dessa politiker som har orsakat de vi ser idag .
  För att förstå varför grekerna har röstat som de har gjort måste man analysera Greklands historia samt hur greker fungerar och det skulle behövas timmar för det .

  Det stämmer att en stor klick rika greker har smitit med skatten , flyttat pengarna till England och Schweiz mm men då ska man veta att för att kunna göra detta så har man politikernas välsignelse . Dessa välbärgade skattesmitare är samlade på en lista som kallas Lagarde.
  Den förra regeringen Samaras hade dyrt och heligt lovat att ta tag i denna lista men det enda de har gjort är att förpassa listan dit ingen hittar den .
  Den nya regeringen har också lovat att ta tag i detta men det återstår att se.

  Du skriver vidare att detta sker när människor inte reflekterar över systemet och över sitt beteende . Jag svarar dig att grekerna både reflekterar över systemet och detta mycket mer än vad man gör här i Sverige .
  Jag ska ge dig lite ex på vad jag menar .
  I Sveige har vi tre stora tidningar
  I Grekland finns det 30 – 40 st stora om inte fler , i dessa debatteras ämnen på ett sådant sätt som du aldrig får se här i Sverige .
  Man ifrågasätter allt och alla har en åsikt att komma med .
  Så demokratisk debatt finns det gott om .
  Sedan slutligen . Det finns inga fängslade journalister i Grekland så det du har hört stämmer inte .
  Jag har följt grekisk media och politik i över 15 år så jag vet att det inte stämmer

  Vad gäller korruptionen . Ja den är utbredd och grekerna litar inte på sina politiker därför att de har blivit svikna genom åren .
  De pengar som EU har givit har inte kommit folket till gagn så jag förstår att de inte vill betala skatt . Skattepengarna skulle inte heller gå dit de är avsedda .

 • Firuze du har helt rätt vad gäller korruptionen men för övrigt är inte analysen särskild djup. Du säger att Grekland förfalskade sina siffror . Här måste man skilja på saker och ting .
  Det är inte folket som har förfalskat siffrorna utan de grekiska politikerna .
  Och mer specifikt Simitis med anhang. Simitis var Greklands premiärminister mellan 1996-2004. Han och hans vänner i Goldman Sachs fifflade med Greklands siffror och lyckades då få in Grekland i Euron . Detta gjordes utan det Grekiska Folkets vetskap och har uppdagats de senaste åren. Sedan vad gäller fifflandet och fusket med bidrag så ska man betänka att en fisk börjar alltid lukta från huvudet . Vad jag vill säga är att ett folk gör det deras politiker gör fast i mindre skala .
  Och påstå inte att det inte fifflas med bidrag i Sverige för det finns det otaliga bevis på.
  Sedan skulle jag vilja att du namnger dessa journalister som sitter i fängelse för jag känner inte inte till några.

  • Jag har talat med småföretagare under resor i Grekland om landets anseende som “fifflande” nation. De har blivit mycket upprörda och menat att staten kramat åt småfolket mycket hårt i motsats till kapitalstarka individer och företag som kunnat fiffla undan skatt. Varför ska folket straffas och få leva på vatten och bröd när det är de välbärgade som snor från statens kista? Dags att man tar i med hårdhandskarna.

   En tidningsrubrik från 2012: “Wealthy Greeks Still Don’t Pay Taxes” – “a small elite of wealthy Greek ship owners is fighting to defend its tax-free status — also, ironically enough, enshrined in the constitution. Meanwhile, other moneyed Greeks, including doctors, lawyers and engineers, continue to systematically avoid taxes. According to a recent study, seven out of 10 self employed Greeks significantly underreport their earnings. Indeed, though the crisis has been raging for five years now, many wealthy Greeks are under no more pressure to pay taxes than they were before.

   “normal people /…/ will have to keep playing the role of what Greeks colloquially call the “beasts of burden.”

   Svenska folket har också sina bördor att bära…

   http://www.spiegel.de/international/europe/wealthy-greeks-still-dodging-taxes-despite-crisis-a-864703.html

  • Eiwa says: “Det är inte folket som har förfalskat siffrorna utan de grekiska politikerna .” Jag håller helt med. “. MEN är inte politikerna från landet eller är de från rymden?

   “Sedan vad gäller fifflandet och fusket med bidrag så ska man betänka att en fisk börjar alltid lukta från huvudet . Vad jag vill säga är att ett folk gör det deras politiker gör fast i mindre skala. Håller oxå helt med. Samtidigt folket kan inte bara välja politiker och sedan i slutändan skylla allting på dem. Grekiska folket var med och bidrog eller blundade, tyvärr. Varför var det inte någon från foket som inte reagerade? Är inte de rika som inte betalade ngn skatt och fyllde bara sina utländska konton greker?

   Sedan tycker att varje folk slag kan göra det som greker gjorde (både politiker och folket) för att vi alla är människor. Ena folkslaget inte ädlare än andra. Fusk finns inte bara i Sverige eller Grekland utan i varje land. (Jag behöver egentligen inte skriva det här för det är en självklarhet). Så du behöver inte ta “personligt”. Det här är ett exempel hur det kan gå när folket, människor inte uppmärksamma och inte reflekterar över systemet och sitt eget beteende. Är inte Demoratins pris vaksamhet?

   När det gäller fängslade journalister minns jag inte i vilken tidining jag läste. Det var ett tag sedan och där var det både namn på journalisten och även bild. Så det “påståendet” inte tagen ur luften. Ang. hur korruption är utbredd i Grekland har metro kolumnisten Johan Norberg skrivit en kolumn om det i Metro (datumet minns jag inte men det går kanske hitta på metro.se).

   • De två dominerande krafterna i grekisk politik (högerpartiet och det socialdemokratiska partiet) har båda haft korruption och fört sina väljare bakom ljuset. Jag tycker det är fel att skylla på de grekiska väljarna när de inte fick rätt eller korrekt information. Det är mängder med greker som har reagerat och kritiserat politikerna och det är en debatt som förts under lång tid och politikerna har lovat kraftiga åtgärder och bekämpa korruption, men det hände i praktiken inte.

    Tyvärr finns det en uppfattning utanför Grekland om det grekiska folket som korrumperade, lata och ovilliga och slösaktiga. Men tittar vi på statistik så är grekerna hårdjobbande och arbetsamma som försöker få jobb och vardag att fungera och få ihop pengar till brödfödan.

    Grekland är inne i en ekonomisk kris och den beror på flera faktorer, men det är inte arbetarklassen och de fattigaste som har bidrag till den krisen utan det är en ekonomisk kris som en effekt av en politisk kris och de rikaste och de med mest inflytande har byggt luftslott som kraschat och det drabbar vanliga människor, och i detta finns även banksektorn som har bidragit till den ekonomiska krisen. Det är inte den vanliga greken på gatan som har orsakat detta, utan det är det som kan kallas för landets elit – men bara “elit” i betydelsen ekonomisk makt och politiskt inflytande, inte i betydelsen mänskliga kvalifikationer.

    Vanliga greker har reagerat på detta och därför blev valresultatet som det blev. Det nya vänsterpartiet består både av arbetarklassen som av akademiker, ekonomer och forskare som vill se en ny utveckling. Den tidigare åtstramningspolitiken har fördärvat Grekland och är positiv enbart för Greklands överklass. Den nya regeringen och deras väljare vill ha en annan inriktning.

 • Grekland var ett fattgit land som kom på fötter tack vare EU medlemskapet (vilket de kom in genom att fifla med sina siffror!). Landet fick stor ekonomisk lyft även genom att fuska med EU:s jordbruksstöd(det har många grekiska vänner sagt: om nng hade 50 olivträd “blev” den 200 och fick därmed större stöd.)

  Greklands ekonomiska kollaps beror ju inte bara på bank- och finanssystemet utan även stor sett den utbredda korruptionen. T. ex. offentlig anställda har fått förmåner (eller extra betalning) att de kommer i tid till jobbet. Alla icke betalda skatter blev Greklands fall. Journalister som ville avslöja alla dessa oegentligheter och korruption blev fängslade.

  Så länge man inte vill se dessa sanningar i vitögat och bekämpa dem kommer man inte långt i sin strävan efter att få landet på fötter igen. Det räcker inte bara med att påpeka felen i bank- och fianssystemet.

  Nu får grekiskavänstern en tuff tid framför sig men även en chans. Hoppas de lyckas och blir ett gott föredöme för andra länder.

 • Hej vänner, om man fått makaroner morgon middag och kväll hela sin uppväxt hur kan man rimligtvis ha kommentarer om pizza, köttbullar och annat göttigt ?

  Jo därför att man under nämnda uppväxt har blivit itutad att man har RÄTTEN att papegoja det man blivit itutad. Qui bono hmm?

  Regeringar, parlament ( som förövrigt lär betyda “att Ljuga” parle=tala, liament= att ljuga)
  vem behöver representanter för att ha ett innehållsrikt liv, och hur f** kan majoriteten i denna sk. värld anse att det är okej att rösta på nån man inte träffat och känner väl för att inte tala om att hur man kan bli så vilseledd och tro att man kan delegera till nån en rätt man själv inte besitter.
  Ex. Nisse ger sin “röst” till Svammelpartiet vilket helt mirakulöst tar sig rätten att med hot om våld och skada stjäla tillgångar av alla inom ett geografiskt ( kommersiellt område ) som råkar kallas Sweden kingdom Of, alltså som det är registrerat i nåt kommersiellt register aka Svedala.
  Alla sk förmåner= bidrag bygger på att man först måste råna nån för att sen dela ut till andra men heter det skatt så verkar det tydligt att det är allmänt accepterat, ja men skatten går ju till skola, sjukvård och omsorg, vad vet envar om det och varför ska man ha en skola som den ser ut idag, vem f** behöver sjukvård som den ser ut idag, vilken omsorg, förgifta folk med kemikalier, kidnappa c:a 20.000 barn och ungdomar per år, att gamla som blivit utsugna hela sitt vuxna liv får skitmat och får ligga i pissblöjor i dagar, att okänt antal tar sitt liv för att dom blivit “utförsäkrade ” hur kan man bli det ? betalar man en premie så kan man inte bli utförsäkrad.

  Visst toppen med Greklands nya REGERING visst toppen heja ISLAND, var är skillnaden jo MÄNNISKORNA typ folket på Island typ 300.000 individer valde att tala med varann med viljan att finna en bättre lösning, tog sitt kollektiva ansvar och fängslade både regeringsmedlemmar och ledande bankparasiter, man ändrade i den sk. konstitutionen som i sig är svammel och borde benämnas gemensam överenskommelse och verkar ha ett hyggligt vardagsliv där var å en kan pyssla med sitt utan att div. översittere microstyr allt mellan himmel å jord.

  Hur kommer det sig att det inte basuneras ut från alla hustak? det är väl lika positivt som att atombomber inte funkar och att cancer inte är en sjukdom utan en vanvård av den fantastiska människokroppen och det finns endast 4-600 olika sätt att bli kvitt detta fenomen. Nää det TROR jag inte på, man kan TRO vad man vill men det ändrar inte vissa förlopp likförbajjat.

  Blind tro och viljan att få rätt är raka motsatsen till att kritiskt på egen hand granska saker i sin helhet och en järnvilja att GÖRA det som är rätt, för är man ärlig så har de flesta det med sig från födseln, men snabbklippt navelsträng, massa “vacciner” Hendagis, fördummande grundskola, turboindoktrineringsgymnasium samt sista spiken i kistan högskola och universitet sätter ju lite käppar i hjulet för självständigt tänkande och man kan undra vad som är anledningen till detta.

  Det kostar att ligga på topp men vissa saker kan ju vara värda lite blod, svett och tårar, puss å kram till alla

 • Förhoppningsvis så är detta ett första steg för att bryta sönder det diktatoriska styre som Merkel , Soible med fl utövar över länderna i EU.
  Första dagen när SYRIZA tog över makten fick de information från EU-kommissionen att beslut hade fattats om att lägga nya sanktioner på Ryssland .
  Kruxet var att den grekiska regeringen blev inte tillfrågade om de ville detta eller ej .
  Utrikesministern Kotzias ringde till Merkel och frågade varför de inte hade blivit tillfrågade och fick till svar att när Samaras var i regeringsställning så gick det till så här , dvs att han aldrig ifrågasatte Merkels beslut utan bara godkände .
  Kotzias sade då att han skulle komma till mötet för att förklara Greklands åsikt i frågan .
  Väl där förklarade han att Grekland inte stödjer nya sanktioner . Österrike , Italien samt en del andra länder höll med Grekland så då bestämdes att de skulle förlänga de gamla sanktionerna istället för att lägga på fler.

  • Alla som älskar demokratiska spelregler måste bara älska Syriza. Härligt att Grekland m fl andra länder kunde sätta diktatorn Merkel på plats. Det som händer i Grekland är mycket hoppfullt. Vindarna har vänt sig…

   Är inte kapitalisterna/bankerna ett slags eländiga gräshoppor som skapar förödelse och minst sju svåra år vartän de visar sig?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *