Prof Göran Sjöberg om: “en allvarlig korruption inom medicinsk forskning”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 januari 2015
- NewsVoice redaktion
ArcanumSkolan

Professor Göran SjöbergDet påstås att det bara tillhör ungdomen att se orättvisor, korruption och att då också försöka göra något åt det man med all önskvärt tydlighet insett. I mitt fall stämmer detta med tanke på mitt tidiga stora engagemang för ’en bättre värld’ på 70-talet, men annars verkar mina insikter snarare ha fördjupats på senare år.

Möjligen kan mitt förnyade engagemang bero på att min hälsa fick en allvarlig knäck för femton år sen. Jag tror också att det var min långvariga erfarenhet av naturvetenskaplig forskning som gjorde att jag då så snabbt då kom att inse att det fanns en allvarlig korruption inom medicinsk forskning vilket förstås är samma sak som att själva vetenskapen där är korrumperad.

Sakta men säkert har jag nu återfått min ’ungdoms sinnelag’ och kan nu med min något bättre hälsa också efter förmåga påtala korruptionen för att försöka ’förbättra världen’ igen och det verkar faktiskt som det går lite bättre idag än för 40 år sedan.

Som oftast kommer inspirationen till mina krönikor från någon bok som jag börjat läsa, vilket stämmer även denna gång, och nu gäller det den nya boken ”Doctoring Data” av den skotske läkaren Dr. Malcolm Kendrick som tillsammans med bl. a. vår egen Uffe Ravnskov under många år kämpat mot den korruption som genomsyrar forskningen kring frågan om kolesterol och kärlsjukdomar.

Uffe Ravnskov framhålls också i ett det inledande erkännandet som en framstående inspiratör för alla modiga medicinare som slåss mot de ovetenskapliga dogmer som finns inom sjukvården idag.

Läs hela debattartikeln på dr Annika Dahlqvists blogg

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • En till som rapporterar om korruption inom forskning.
    Mycket bra. Det behövs fler för att det ska nå ut till gemene man.

  • Men även WHO har ju skrivit om detta för många år sedan. Det nya är att forskningen nu är multidiciplinär och testar hjärnchip på människor utan deras samtycke. Målen med dessa hjärnchipp är många, bl a att lära maskiner artificiell intelligens genom att imitera hjärnan och bygga morgondagens programvara och nätverksteknik. Morgondagens hälsa är att vara uppkopplad mot datorer. När filosoferna är klara med sin utvärdering och neuroetiken har sagt sitt så kommer människors hjärnor att kopplas direkt till internet. Ni kan nog inte förstå detta nu när ni läser det, men trodde ni för 10 år sedan att smartphonen skulle utvecklats? It industrin står inte stilla. Se upp för missbruk av teknologierna. Och följ ämnet.

  • Trevlig med ett nytt namn i skara. Du har rätt Göran, att det är lättare nu än på 70 talet, eller var det då vi var för ung och rädd att göra bort oss? Ibland måste man komma genom en djup svacka, innan man finner modet att höja sin röst.
    Ibland har jag känsla att jag lever i en parallell värld. Som tur finns det mer och mer röster som vågar påpekar problemen. Är det inte förunderligt att medicinen kan korrumperas, då läkare idag har knappt tid att reflektera eller läsa på, när de har en fundering. Läkemedelsindustrin betalar allt forskning och när pengar styr, blir resultaten därefter. Den fria vetenskapen som du och jag en gång har upplevt tillhör en svunnen tid, men det går att återerövrar.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *