Resultatet av Charlie Hebdo: miljarder till säkerhetsföretagen och angiverisystem inrättas

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 januari 2015
- Torbjörn Sassersson
Franska tidningen Charlie Hebdo - Bild: Charliehebdo.fr
Franska tidningen Charlie Hebdo - Bild: Charliehebdo.fr
Franska tidningen Charlie Hebdo – Bild: Charliehebdo.fr

Nu börjar resultatet av attacken mot Charlie Hebdo klarna. Media skriver idag om miljardregn över säkerhetsföretagen i Frankrike och att ett angiverisystem ska inrättas i landet. Nu ska terrorister jagas överallt. “Hela samhället, från skola till socialarbetare, förväntas rapportera suspekta beteenden”, skriver DN.

“Mot extraordinära händelser krävs det extraordinära åtgärder, men dock inga undantagslagar, sa Frankrikes premiärminister Manuel Valls idag vid en presskonferens.”

Frankrikes säkerhetstjänster får fyra extra miljarder kronor de kommande åren och 2 680 nya tjänster ska tillsättas i kampen mot terrorism och för utökad analys som en direkt konsekvens av attentaten mot tidningen Charlie Hebdo och en judisk matbutik i Paris.

Frankrikes premiärminister slår fast att terrorismen som fenomen inte bara begränsas till Frankrikes fattiga förorter.

“Även socialtjänsten förväntas samarbeta för att signalera fall av radikalisering”, skriver DN.

NewsVoice kommentar

  • Det betyder i klartext att alla och envar i Frankrike kan bli föremål för signalspaning och utredningar.
  • Det betyder att Frankrike visar EU hur det ska gå till, vilket i sin tur föranleder att andra länder kommer att följa i Frankrikes strategiska fotspår.
  • Miljardregnet över säkerhetsföretagen visar, enligt principen Qui bono, vilken part i samhället som tjänat mest på attentaten, eftersom hela samhället ska bli en förnyad marknad för säkerhetsföretagens tjänster och för den nya övervakningstekniken pekad mot den enskilde personen, terrorist eller inte.

Referat och kommentar: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq