Ryskt reportage om nedskjutningen av Flight MH17 – Bevis försvann och negligerades

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 januari 2015
- Torbjörn Sassersson

I detta undersökande ryska reportage avslöjas att bevis forslades bort och negligerades medan Ryssland omedelbart pekades ut av Västmedia som ansvarig stat för nedskjutningen. 

Reportern Yana Yerlashova åker till nedslagssplatsen i Donetsk där hon intervjuar vittnen till nedskjutningen av malaysiska flight MH17. Hon talar med oberoende utredare och experter från flera länder och ställer frågor som den internationella utredningen ännu inte besvarat.

Några punkter som framkommer i filmen

  • Medan den officiella “godkända” utredningen ännu pågår och innan den nått fram till en slutsats har Västmedia från början manglat ut att den skyldiga parten var Ryssland.
  • Den tyska, brittiska och den australiensiska underrättelsetjänsten var de parter som tidigt gick ut med att det var proryska separatister, med stöd av Ryssland, som med en BUK-missil sköt ned planet.
  • En BUK-missil (5,5 meter lång, minst 690 kg) efterlämnar mycket skrot, tex efter motorn. Inget sådant skrot hittades.
  • Många vittnen såg hur ett attackflygplan rörde sig över himlen strax innan MH117 krashade. Ett vittne som intervjuades såg med kikare militärplanet SU-25, ett plan som används av Ukrainas flygvapen.
  • 70 journalister tilläts få komma till nedslagsplatsen för att fota vrakdelar och döda kropparna, som inte fick röras under upp till 3 dygn på order av OSCE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa).
  • 50 experter (inkl från OSCE) anlände första dan efter nedskjutningen, men inga bevis för att det var en BUK-missil har presenterats.
  • 30 malaysiska experter fick vänta en månad i Kiev och tilläts aldrig få besöka nedslagsplatsen. Argumentet var att deras säkerhet inte kunde garanteras. De fick åka hem tomhänta. Planet var ägt av det statliga Malaysia Airlines.
  • Ett holländskt utrednings-team kunde i tysthet samla ihop stora mängder vrakdelar som de körde bort med tåg utan att några frågor besvarades.
  • Det finns bevis för att cockpit beskjutits snett bakifrån och då träffats av ett kulregn. Planet kan även ha beskjutits med minst en missil från luften, rimligen från ett attackflygplan och inte från en markbaserad missilramp.

En konsekvens av nedskjutningen var att Barack Obama den 18 december 2014 signerade “The Ukraine Freedom Support Act” som förser Ukrainas NATO-vänliga regim i Kiev med 350 miljoner amerikanska dollar för militärt stöd, enligt filmen.

Det finns skäl att misstänka att dessa pengar, från de amerikanska skattebetalarnas fickor, kommer att användas för uppköp av militär utrustning från det militära västliga industrikomplexet. (red anm)

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

BBC: MH17: Russia reveals ‘witness’ who blames Ukraine pilot

MH17-bullits-cockpit

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *