Statsvetaren Cas Mudde: “Nej, vi är inte Charlie” – Charlie Hebdo

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 12 januari 2015
- NewsVoice redaktion
Franska tidningen Charlie Hebdo - Bild: Charliehebdo.fr
Franska tidningen Charlie Hebdo - Bild: Charliehebdo.fr
Franska tidningen Charlie Hebdo – Bild: Charliehebdo.fr

SvD. Hur går vi vidare efter terrorattentatet [mot Charlie Hebdo] i Paris? Lösningen är utökad yttrandefrihet och mer satir – om allt och alla. Det skriver den holländske statsvetaren Cas Mudde i en uppgörelse med de som säger sig vara Charlie, men inte är det, skriver Cas Mudde.

Översättning: Anders Q Björkman och Lisa Irenius på SvD | Artikeln publicerades ursprungligen på Open Democracy

“De allmänna reaktionerna påminner om dem vi har sett alltför ofta tidigare, till exempel efter mordet på den holländske filmaren Theo van Gogh år 2004 eller terroristattackerna i USA 2001. Politiker använder attackerna för att skryta om det perfekta, demokratiska och fria samhälle de styr över och understryker att ingenting har att göra med islam, utan med några patologiska individer som använder religion som en ursäkt för extremistiska idéer.

Medborgare reagerar i de enda medier där de fortfarande är aktiva, nämligen sociala medier, och göra storslagna uttalanden om solidaritet – innan de distraheras av en video föreställande en ekorre på vattenskidor eller en pianospelande kattunge. Både politiker och medborgare kommer att deklarera att vi alla är vem som än offret för dagen är.”

Läs översättningen på SvD

Cas Mudde is associate professor in the School of Public and International Affairs at the University of Georgia (USA). He is the author of Populist Radical Right Parties in Europe (2007) and editor of Youth and the Extreme Right (2014), Political Extremism (2014), and Populism in Europe and Latin America: Corrective or Threat for Democracy? (2012). He is a member of the Scholars Strategy Network and can be followed on Twitter at @casmudde.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice