Statsvetaren Cas Mudde: “Nej, vi är inte Charlie” – Charlie Hebdo

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 januari 2015
- NewsVoice redaktion
Franska tidningen Charlie Hebdo - Bild: Charliehebdo.fr
Franska tidningen Charlie Hebdo - Bild: Charliehebdo.fr
Franska tidningen Charlie Hebdo – Bild: Charliehebdo.fr

SvD. Hur går vi vidare efter terrorattentatet [mot Charlie Hebdo] i Paris? Lösningen är utökad yttrandefrihet och mer satir – om allt och alla. Det skriver den holländske statsvetaren Cas Mudde i en uppgörelse med de som säger sig vara Charlie, men inte är det, skriver Cas Mudde.

Översättning: Anders Q Björkman och Lisa Irenius på SvD | Artikeln publicerades ursprungligen på Open Democracy

“De allmänna reaktionerna påminner om dem vi har sett alltför ofta tidigare, till exempel efter mordet på den holländske filmaren Theo van Gogh år 2004 eller terroristattackerna i USA 2001. Politiker använder attackerna för att skryta om det perfekta, demokratiska och fria samhälle de styr över och understryker att ingenting har att göra med islam, utan med några patologiska individer som använder religion som en ursäkt för extremistiska idéer.

Medborgare reagerar i de enda medier där de fortfarande är aktiva, nämligen sociala medier, och göra storslagna uttalanden om solidaritet – innan de distraheras av en video föreställande en ekorre på vattenskidor eller en pianospelande kattunge. Både politiker och medborgare kommer att deklarera att vi alla är vem som än offret för dagen är.”

Läs översättningen på SvD

Cas Mudde is associate professor in the School of Public and International Affairs at the University of Georgia (USA). He is the author of Populist Radical Right Parties in Europe (2007) and editor of Youth and the Extreme Right (2014), Political Extremism (2014), and Populism in Europe and Latin America: Corrective or Threat for Democracy? (2012). He is a member of the Scholars Strategy Network and can be followed on Twitter at @casmudde.

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Cas Mudde säger: Lösningen är utökad yttrandefrihet och mer satir – om allt och alla.

    Vi vet idag att Charlie Hebdo-händelsen lett i motsatt riktning, mot en radikal minskning av yttrandefrihet utom när det gäller satir om muslimer som är “business as usual”. Den totala yttrandefriheten och kontroll av densamma verkar vara exklusivt reserverad för vissa och närmast helt negligerad för andra.

    Israel bad i februari 2015 Unesco fördöma en internationell tävling i år med satiriska bilder i Iran. Deras begäran hörsammades av Unesco som utfärdade en politisk fatwa den 4 mars.

    Tävlingens tema:
    “We Don’t deny holocaust,We are not Antisemitism but we have 3 important questions about Holocaust:

    1- If west doesn’t know any limit for freedom of expression, why they don’t permit the researchers and historians to consider Holocaust?

    2- Why should Palestinian oppressed people compensate Holocaust. The people that didn’t have any role in world war II?

    3- We are worried about another Holocausts such as Atomic Holocaust( Holocaust in Iraq,Syria and Gaza)

    Theme in Caricature section:
    Benjamin Netanyahu
    Adolf Hitler”
    http://www.irancartoon.com/the-second-holocaust-international-cartoon-contest-2015/

    En föregående tävling 2006 om bästa satiriska bilder resulterade i många väldigt talande bilder och är inte mer uppseendeväckande är de politiskt accepterade bilderna i Charlie Hebdo.
    http://irancartoon.com/120/holocaust/index.htm

    http://www.timesofisrael.com/israel-asks-un-to-condemn-iran-holocaust-cartoon-contest/

    http://www.algemeiner.com/2015/03/04/unesco-chief-condemns-second-international-iranian-holocaust-cartoons-contest/

  • Det här är en false flag operation iscensatt av Illuminati/Kabalen för att “få förståelse” för behovet av en ökad polisiär/militär närvaro…

    • Oavsett vad det är så borde prio ett vara att reda ut de faktiska förhållandena.
      På ett sådant sätt att det är utan tvivel att fakta framkommit.

  • Rätt intressant att franska staten har skickat ut 5.000 poliser för att beskydda de judiska skolorna i hela Frankrike och mobiliserat 10.000 soldater.Var det inte muslimerna som skulle bli utsatta för folks raseri och atentater mot moskéer och bönelokaler ? Mycket märkligt !!! Förmodligen jag har missförstått den hela.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *