Vaken.se passerar 100 000 unika besökare – Etablerade medier allt mer förutsägbara

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 25 januari 2015
- Torbjörn Sassersson red.

Vaken.seMEDIA OCH HUMOR. Gratulerar Vaken.se som enligt statistiken passerat 100 000 unika besökare senaste månaden (1-24 jan 2015). NewsVoice passerade också samma magiska gräns nyligen.

Vaken skriver i artikeln: “Vi vet varför Vaken.se har passerat 100.000 unika besökare” och det handlar om att folk i allmänhet tröttnat på vinklad nyhetsrapportering inom etablerade medier.

Vakens halvhemliga redaktion formulerar sig pricksäkert om vad som är problemet med etablerade nyhetsmedier.

Du får inte reda på olika vinklingar av en händelse oavsett om du läser CNN, DN, SvD, Expressen eller Aftonbladet. Alla dessa förmedlar unisont precis samma historia och de har under åratal inte vågat bredda sin journalistik åt något håll. Att sticka ut betyder att ta risker, detta är inget som vanlig massmedia gör längre. / Vaken.se, 24 jan 2015

NewsVoice återger nedan Vakens observationer och fyller på listan med några egna iakttagelser.

De etablerade mediernas journalister:

 • skriver i princip enbart om samma ämnen,
 • skriver om dessa ämnen på samma sätt,
 • återger allihopa ungefär samma världsbild,
 • uttrycker i princip samma åsikter och de
 • är policyskribenter snarare än journalister som egentligen borde följa yrkets principer.

Dagens etablerade journalistik har blivit så förutsägbar att den tycks vara autogenererad

Det borde inte vara svårt att skapa en nyhetssajt som baseras på autogenererade texter hämtade från en databas med gamla nyheter från SvD och DN mfl. “Nyheterna” som automatiskt matas ut varje dag har bara små förändringar på datum, rubriker och brödtexter. Frågan är om någon ens skulle märka att artiklarna bara upprepar sig.

De roterade autogenererade artiklarna skulle följa detta innehållsmönster:

 • Bekymrade artiklar om bidrag, omsorg, arbetslöshet och om en hotad svensk välfärd. Barnbidraget höjs 20 kr i månaden. Alla är glada.
 • Upprörda artiklar om politiska ickehändelser och genus. Den sa si och då ba’, sa hen så.
 • Sportartiklar utan nyhetsvärde eftersom det bara handlar om män som far efter bollar och puckar eller hoppar högt och springer fort.
 • Rundgående artiklar om Palestinafrågan, terrorismen och att Ryssland är det stora hotet.
 • En och annan nonsensundersökning som vidmakthåller föreställningen om att Sverige trots allt är bäst och ingen frågar varför.
 • Artiklar om att allt som avviker från konsensus bara är konspirationsteorier eller påhitt av antisemiter som egentligen är arbetslösa och ensamma män som söker tröst.
 • Artiklar om att KI gjort framsteg inom den medicinska forskningen för att lösa cancergåtan som aldrig blir löst.
 • Artiklar om att kosttillskott och C-vitamin kan vara farligt.
 • Deprimerade artiklar om att svensk sjukvård är dålig eftersom det saknas resurser, men trots det och paradoxalt nog är svensk vård ändå bäst i världen.
 • En artikel per år om att Carl Bildt har spionerat igen, men han säger att det är oväsentligt så nyheten dör.
 • NASA har hittat ett nytt svart hål och det är jättestort.

I och för sig behöver inte en sådan autogenererad nyhetssajt skapas eftersom det redan finns flera stycken i Sverige som spottar ut nyhetsliknande texter varje dag, texter som upprätthåller status quo. Frågan är vilken part som tjänar mest på status quo?

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jag håller helt med dig att ett sant påstående endast kan vara ett skeende utan åsikt. Men det är de skeenden som de facto har hänt som jag vill ha till “sanning utanför var och en av oss”. Men ok vi tänker nog på samma vis om den här biten, vi har bara blandat ihop begreppen lite.

  Men nu blir jag ju nyfiken på hur du definierar “sanningen inom oss” (alltså din subjektiva åsikt…) Skulle du säga att detta kan vara samma företeelse som en del skulle kalla för “source” eller “Gud”? En del av ett kollektivt medvetande?

  Och när det gäller tidslinjerna blev jag också nyfiken… Menar du attt något som har hänt i min tidslinje bakåt (exempelvis att man byggde en förbindelse över Öresund) inte nödvändigtvis har hänt i din tidslinje?

  Inser att vi har kommit långt från artikelns ämne och ev. är det kanske bättre att ta den här diskussionen någon annanstans men jag blev väldigt nyfiken på dessa funderingar… Du har kanske någon länk att rekommendera för vidare läsning?

 • Det skulle kanske vara på sin plats att jämföra besöksstatistik med t.ex. riksdagens… 100 000 unika besökare borde vara åtminstone 400 000 sidvisningar under samma period. Det är i så fall bara att gratulera till Vakens koncept… och människornas törst efter “sanningen”…

  Sanningen i parantes för att sanning finns endast i var och en av oss bort om skeenden. Vår sanning. I det yttre som beskrivs finns det bara händelser skeenden. Dessa skeenden kan vara beskrivna som fakta utan etiketter, eller med etiketter. Etiketterna klistrar iakttagaren på. I det läge blir det inte sant för alla, bara för de som resonerar med de påklistrade etiketterna.

  • Tror du att vi alla delar samma tidslinje bakåt? Om du gör så måste det väl finnas sanna eller falska påstående om vad som faktiskt har hänt längs med denna tidslinje fram tills nu, d.v.s. “sanning utanför var och en av oss”?

   • En sann påstående kan enbart konstatera ett skeende utan åsikt. T.ex. Jag konstaterar att det åskar = det är sant. Så fort jag säger att Det var en hemsk åska, har jag klistrat på en etikett. Detta behöver inte vara sant för alla, för att någon annan kan konstatera att Det var en fantastisk åska.

    Så är det med allt som skrivs. Det finns pyramider i Bosnien och Sam Osamagich vet mycket bra om fallgropar. Därför undersöker han dessa pyramider enbart med tanke på fakta, helst på flera olika institutioner för att ha så oberoende resultat som möjligt.
    http://ivansbj.blogspot.se/2014/03/secret-of-bosnian-pyramids.html

    Om du jämför med Egyptiska pyramider så har egyptologerna klistrat på så många etiketter att det är svårt att prata om pyramidernas egentliga ursprung och nytta.

    Dessa etiketter är åsikter som en människa klistrar på olika skeenden med tanke på sina egna erfarenheter och förmågan att förklara, eller bortförklara dessa skeenden. Det är inget fel i detta för att så fungerar det i denna dimension. Vi vill sortera, benämna, klistra på.

    Därför kan ingen tidning, eller skrift som innehåller någons åsikt kallas oberoende. Ingen åsikt kan vara oberoende, för att den är byggd på personlig kunskap och erfarenheter. Det är bara att gratulera till Vaken att så många människor resonerar f.n. med deras koncept.

    Den riktiga sanningen bär vi i oss alla och alla har en pusselbit av den. Lägger man ihop dessa pusselbitar så får man veta varför allt sker som det sker i det kollektiva. Det är liknande som om man lägger ihop pusselbitarna om sig själv för att veta varför saker och ting händer i ens liv så som de gör.

    Svar: Vi delar inte samma tidslinje bakåt i tiden. Detta är omöjligt

 • “Vakens redaktion skriver i artikeln: ”Vi vet varför Vaken.se har passerat 100.000 unika besökare” och det handlar om att folk i allmänhet tröttnat på vinklad nyhetsrapportering inom etablerade medier.”

  Sällan.

  Det handlar istället om sätt att “räkna” och trixa.

  • Trixa =) vi får väl hoppas att Google Analytics kan spotta ut hyfsat korrekt statistikinfo ända, eller ?

   Google Analytics 27/1 (4 dagar kvar till full månad)
   Sessioner: 170 637
   Användare: 126 712
   Sidvisningar: 272 270

   • NewsVoice är fortfarande den snabbast växande nättidningen [inte “sajten”] i Svenskuniversum 🙂

    Sessioner: 217 423
    Användare: 161 674
    Sidvisningar: 299 319

    Google Analytics 27/1 (4 dagar kvar till full månad)

    • En del av Vakens sidor listas inte i Google Analytics, bland annat det gamla forumet som får mycket besök. Skumt med sidvisningar med, i mätverktyget från webbhotellet har vi 1,5 miljoner sidvisningar hittills i januari, hur som helst, uppåtgående trend.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *