VoF har utsett Årets folkbildare och Årets förvillare 2014

1
254

Skeptiker VoF TshirtSkeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning har för 28:de året i rad utsett Årets folkbildare och Årets förvillare. Årets folkbildare blev Jack Werners Viralgranskaren (Metro) och Årets förvillare blev TV4 Nyhetsmorgon.

Pressmeddelande från VoF

Årets folkbildare 2014 är Viralgranskaren i tidningen Metro. Journalisterna bakom Viralgranskaren får utmärkelsen för sitt arbete med att granska påståenden som sprids i sociala medier samt för att de på ett tydligt och lättbegripligt sätt lär ut ett kritiskt förhållningssätt, och visar på vikten att ifrågasätta och källgranska uppgifter på nätet. Utmärkelsen är förenad med en prissumma på 25 000 kronor.

Motivering:

År 2014 går utmärkelsen till tidningen Metros Viralgranskaren. Redaktionens tre journalister, Jack Werner, Linnéa Jonjons och Åsa Larsson, får utmärkelsen för sitt arbete med att granska påståenden som sprids i sociala medier samt för att de på ett tydligt och lättbegripligt sätt lär ut ett kritiskt förhållningssätt, och visar på vikten att ifrågasätta och källgranska uppgifter på nätet.

Genom sitt arbete förhindrar Viralgranskaren att myter får fäste och utan att skriva någon på näsan ger de läsarna förståelse för att det är värt att tänka efter en extra gång innan man delar något vidare. För detta får Metros Viralgranskaren Vetenskap och Folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare 2014 och en prissumma på 25 000 kronor.

Årets förvillare 2014 är redaktionen för TV4 Nyhetsmorgon. De får utmärkelsen för att de vid en rad tillfällen släppt igenom pseudovetenskapliga och falska påståenden i programmet. De vilseledande inslagen har gällt bland annat psykologi, psykiatri, medicin och veterinärmedicin.

Motivering

Tyvärr väljer Nyhetsmorgon att varva de seriösa inslagen med pseudovetenskapliga och direkt felaktiga påståenden. Detta gör att tittarna kan luras att tro att även dessa vilar på vetenskaplig grund.

Under 2014 har tittarna bland annat fått höra överdrivna påståenden om fördelarna med yoga, se ett inslag med en drömterapeut som också tolkade tittarnas drömmar, samt ett annat med en “örtterapeut” om hur man gör sitt eget örtapotek. Medium, spöken och andar har vid flera tillfällen avhandlats och en så kallad djurkommunikatör har fått beskriva sin verksamhet utan att mötas av kritiska frågor. I ett annat reportage har tittarna fått ta del av hur ångest och fobier påstås kunna försvinna enbart genom att knacka på kroppen i vissa mönster. Samtliga dessa fenomen saknar vetenskapligt stöd.

Än värre är att TV4 Nyhetsmorgon vid flera tillfällen låtit olegitimerade personer uttala sig om sociala och psykologiska tillstånd utifrån teorier som har mycket svagt vetenskapligt stöd eller rentav betraktas som pseudovetenskap bland forskare inom fältet. Ett inslag om social fobi innehöll tips, formulerade av en känd underhållare, som för en stor grupp socialfobiska människor kan förvärra tillståndet. Att felaktiga psykologiska behandlingar kan leda till svårt lidande är dokumenterat.

Läs det kompletta pressmeddelandet på: www.vof.se/blogg/arets-folkbildare-arets-forvillare-2014


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

1 KOMMENTAR

 1. Medier som tar upp utmärkelsen Årets förvillare 2014

  DN: ”I värsta fall kan ’Nyhetsmorgon’ bidra till psykisk ohälsa”
  http://www.dn.se/kultur-noje/i-varsta-fall-kan-nyhetsmorgon-bidra-till-psykisk-ohalsa/

  Dagens Media: Metros Viralgranskaren utses till ”Årets folkbildare”
  http://www.dagensmedia.se/nyheter/dig/article3873981.ece

  Resumé: TV4:s Nyhetsmorgon är ”Årets förvillare”
  http://www.resume.se/nyheter/tv/2015/01/05/morgonsvepet/

  Dagens Medicin: Förvillare och folkbildare utsedda
  http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/01/05/forvillare-och-folkbildare-utsedda/

  Dagens Opinion: Förvillande om Årets förvillare
  http://www.dagensopinion.se/f%C3%B6rvillande-om-%C3%A5rets-f%C3%B6rvillare#comment-18695

  Min kommentar till artikeln på Dagens Opinion:

  Bra artikel, men jag vill påpeka att det inte är jag som utsett Sydsvenskans ansvariga utgivare Lars Dahmén till Årets förvillare 2014. Det är svenskar som både nominerat och röstat fram denne vinnare. Min roll på Aretsforvillare.nu är endast att administrera sajten. Det är alltid intressant att se vad folk i allmänhet är irriterade på och det är alltid på en spelare inom etablissemanget. Själv hade jag föredragit om Livsmedelesverket blivit Årets förvillare 2014 precis som de blev 2013. / Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice

  Listan uppdateras eftersom regionala medier kommer att skriva också:

  Göteborgs Posten: TV4 får skampris som årets förvillare
  http://www.gp.se/kulturnoje/1.2592309-tv4-far-skampris-som-arets-forvillare

  Nöjesguiden.se: NYHETSMORGON KAN GÖRA DIG SJUK I HUVUDET
  http://nojesguiden.se/blogg/frans/nyhetsmorgon-kan-gora-dig-sjuk-i-huvudet

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här