DN: “Forskare: CIA kan försöka militarisera vädret”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 februari 2015
- NewsVoice redaktion

Sandy 2012 Storm Mantoloking New Jersey Photo US Air Force

DEBATT. DN har gjort en reality-check och refererar till en artikel på brittiska “The Independent” med rubriken: “Spy agencies could be funding geo-engineering research in pursuit of weaponising the weather, scientists claims”. DN-artikeln börjar som texten på baksidan av en thriller och att DN ens tar i ämnet är en nyhet sig.

Foto: US Air Force

“Forskaren Alan Robock vid Rutgers University i New Jersey hävdar att han för tre år sedan blev kontaktad av två män som sade sig arbeta för CIA. Männen ville veta om det gick att upptäcka om fientliga krafter hade börjat manipulera USA:s väder.” – DN.se

Det här är trots allt uppfriskande. Alan Robock besvarade CIA-mannen med att det förmodligen är möjligt att om någon placerar tillräckligt med solljusreflekterande material i atmosfären skulle det förmodligen upptäckas och utrustningen som placerar ut materialet i skyn skulle även den kunna detekteras.

Artikeln fortsätter:

“Forms of geo-engineering could be used to offset the effects of global warming, using methods including scattering sulphur particles in the upper atmosphere to re-direct sunlight back into space; seeding the oceans with iron to encourage the spread of carbon-hungry algae; and creating reflective areas on the Earth’s surface.” – The Independent

Nu handlar Independent-artikeln definitivt om geoengineering. Att aeroesol i atmosfären kan användas militärt har också varit ett av fynden i NewsVoice serie på över 50 artiklar som granskat fenomenet “aktiv atmosfärpåverkan”. Nu verkar DN dra en slutsats, men för DN räckte det med att de skriver av en artikel i en brittisk välrenommerad tidning för att våga komma ut ur garderoben, men självklart underförutsättning att det är The Independent som skriver så och att DN bara skriver av.

DN fortsätter sitt referat med att CIA ska ha sagt till en av Robocks kolleger att underrättelsetjänsten i USA ville finansiera en stor geoengineering-rapport från National Academy of Sciences som ska presenteras i denna vecka, men att CIA inte ville att det skulle vara för uppenbart.

“The professor alleges that the CIA told a colleague of his that it wanted to fund the report, but claimed  that it did not want this fact to be too obvious – he added that the CIA is “a major funder” of the report which “makes me really worried about who is going to be in control”. – The Independent

DN avslutar sin artikel:

“Enligt Robock har den amerikanska regeringen tidigare utnyttjat vädret i fientliga syften, bland annat under Vietnamkriget då man framkallade regn för att göra Ho Chi Minhs stigar så leriga att de inte gick att använda för transporter av förnödenheter. CIA ska även ha framkallat regn över Kuba för att förstöra sockerskörden.” – DN.se

Att USA skulle sluta med framgångsrik väderkrigsföring på 1900-talet är knappast troligt så några tesdrivande, men rimliga frågor är: Hur använder USA väderkrigsföring idag, mot vilka länder och försvarar sig andra länder mot USA med dåligt väder?

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det gick inte att kommentera den “falska” uppgiften om privat geoengineering inom ramen för en resebyråverksamhet. Min kommentar kommer därför under den här tråden.

  Det finns ett stort antal aktörer, såväl privata som statliga, som ägnar sig åt strategiska och operationella aktiviteter betr skapande av olika väder.

  Ett exempel på en privat firma är bl a “North American Weather Consultants, Inc. The World’s Longest Standing Private Cloud Seeding (Weather Modification) Company”.

  På sin hemsida berättar de om sina aktiviteter och nämner även andra aktörer:

  “Who conducts cloud seeding activities?

  The large majority of cloud seeding projects are conducted by a handful of highly specialized commercial firms, working under contract to a variety of sponsors. Some water agencies and hydroelectric power generation companies conduct their own programs. Researchers continue to conduct occasional trials within carefully designed and controlled experimental projects, striving to better understand the various in-cloud effects of cloud seeding, and to refine quantitative estimates of cloud seeding effectiveness.”

  http://www.nawcinc.com/wmfaq.html

 • DN skriver om detta … vad är på gång? Börjar US bli klara med nedsmutsningen av vår himmel? Vad blir deras nästa steg?

  Det börjar bli alltmer uppenbart att planeten håller på att kylas ned istället för att värmas upp. Vetenskapsmän trixar med data för att hålla “skenet” uppe. John F Casey, professor i geologi, har skrivit boken “Cold Sun” och beskriver den nya kyliga period som är på väg.

  Hur ska FN kunna gå vidare med alla transformativa agendor utan sin berättelse om “Global warming”? Hur ska IPCC kunna trolla bort att världen blir allt kallare?

  http://www.newsmax.com/MKTNews/global-warming-hoax-facts/2014/10/17/id/601458/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *