Greklands finansminister Yanis Varoufakis och hans karaktär ställs på prov – kommer han att köpas?

publicerad 2 februari 2015
- av Torbjörn Sassersson red.
Yanis Varoufakis

Yanis Varoufakis - Michel SapinEKONOMI OCH ANALYS. Greklands finansminister Yanis Varoufakis säger att landet vill nå en uppgörelse med de stora bankerna om den grekiska statsskulden. Hans målsättning förkunnades under det första stoppet på en rundresa till flera av Europas huvudstäder. Han vill nå en uppgörelse i slutet av maj, sa han till den franska finansministern Michel Sapin som han på bild går i armkrok med.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: faksimil från SvD:s framsida

Varoufakis karaktär ställs på prov. Vad som exakt sägs och erbjuds honom och hans familj och hans barn och barnbarn i många generationer framåt i tiden är oklart, menar en grekiskassocierad källa som NewsVoice talat med. Det är så det går till, enligt denne. Det kan handla om miljardbelopp i mutor för att Greklands folk ska förbli skuldsatt till de stora bankerna under resten av det pågående seklet.

Fram till maj ska inte Grekland begära ytterligare lån, bestämde Varoufakis.

Statsbesöken som genomförs handlar om att många regeringar och bankmän i EU vill få klarhet i det nya styrande partiet Syrizas politik.

Tyskland vägrar att skriva ned Greklands skuld.

Privata kreditgivare har redan skrivit av skulder, banker har redan kapat miljarder från Greklands skulder. Jag kan inte föreställa mig några nya skuldavskrivningar, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel i en intervju med Hamburger Abendblatt.

I sammanhanget verkar den franska finansministern Michel Sapin fungera som ett smörjmedel.

Frankrike vill underlätta dialogen mellan Grekland och hela eurozonen. Grekiskt kaos skulle vara fruktansvärt för Grekland och en dålig sak även för Europa, säger franske finansminister Michel Sapin, enligt SvD.

Sapin anser inte att Frankrike ska acceptera en skuldavskrivning.

Det är ok att tala om den grekiska skulden och lätta bördan. Men det är inte ok att avskriva den grekiska skulden, för det betyder att bördan skickas över till franska skattebetalare, sade Sapin, enligt SvD.

Det betyder att Michel Sapin, står på bankernas sida. Franska skattebetalare hålls som gisslan. Framtiden lär utvisa hur effektiv Sapins friande armkrok är på Varoufakis.

Yanis Varoufakis kommer även att besöka Storbritanniens och Italiens regeringsmän. Bankinflytandet på Varoufakis kommer att innebära ett stålbad för hans moraliska styrka. Hans beslut kommer påverka hela Europas framtid och hur mycket bankvärlden ska tillåtas att förslava européernas privatekonomi.

Det finns skäl att påminna om den fd Världsbankstjänstekvinnan Karen Hudes varnande ord.

The goal is control.  They want all of us enslaved to debt, they want all of our governments enslaved to debt, and they want all of our politicians addicted to the huge financial contributions that they funnel into their campaigns.  Since the elite also own all of the big media companies, the mainstream media never lets us in on the secret that there is something fundamentally wrong with the way that our system works. / Global Research

Karen Hudes var anställd vid Världsbankens juridiska enhet under 20 år som Senior Counsel. Hon sparkades för att hon informerade ledningen på Världsbanken, den amerikanska kongressen och U.S. Department of the Treasury för mycket omfattande korruption inom Världsbanken och dess förgreningar.

Text: Torbjörn Sassersson