Greklands finansminister Yanis Varoufakis och hans karaktär ställs på prov – kommer han att köpas?

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 2 februari 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Yanis Varoufakis

Yanis Varoufakis - Michel SapinEKONOMI OCH ANALYS. Greklands finansminister Yanis Varoufakis säger att landet vill nå en uppgörelse med de stora bankerna om den grekiska statsskulden. Hans målsättning förkunnades under det första stoppet på en rundresa till flera av Europas huvudstäder. Han vill nå en uppgörelse i slutet av maj, sa han till den franska finansministern Michel Sapin som han på bild går i armkrok med.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: faksimil från SvD:s framsida

Varoufakis karaktär ställs på prov. Vad som exakt sägs och erbjuds honom och hans familj och hans barn och barnbarn i många generationer framåt i tiden är oklart, menar en grekiskassocierad källa som NewsVoice talat med. Det är så det går till, enligt denne. Det kan handla om miljardbelopp i mutor för att Greklands folk ska förbli skuldsatt till de stora bankerna under resten av det pågående seklet.

Fram till maj ska inte Grekland begära ytterligare lån, bestämde Varoufakis.

Statsbesöken som genomförs handlar om att många regeringar och bankmän i EU vill få klarhet i det nya styrande partiet Syrizas politik.

Tyskland vägrar att skriva ned Greklands skuld.

Privata kreditgivare har redan skrivit av skulder, banker har redan kapat miljarder från Greklands skulder. Jag kan inte föreställa mig några nya skuldavskrivningar, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel i en intervju med Hamburger Abendblatt.

I sammanhanget verkar den franska finansministern Michel Sapin fungera som ett smörjmedel.

Frankrike vill underlätta dialogen mellan Grekland och hela eurozonen. Grekiskt kaos skulle vara fruktansvärt för Grekland och en dålig sak även för Europa, säger franske finansminister Michel Sapin, enligt SvD.

Sapin anser inte att Frankrike ska acceptera en skuldavskrivning.

Det är ok att tala om den grekiska skulden och lätta bördan. Men det är inte ok att avskriva den grekiska skulden, för det betyder att bördan skickas över till franska skattebetalare, sade Sapin, enligt SvD.

Det betyder att Michel Sapin, står på bankernas sida. Franska skattebetalare hålls som gisslan. Framtiden lär utvisa hur effektiv Sapins friande armkrok är på Varoufakis.

Yanis Varoufakis kommer även att besöka Storbritanniens och Italiens regeringsmän. Bankinflytandet på Varoufakis kommer att innebära ett stålbad för hans moraliska styrka. Hans beslut kommer påverka hela Europas framtid och hur mycket bankvärlden ska tillåtas att förslava européernas privatekonomi.

Det finns skäl att påminna om den fd Världsbankstjänstekvinnan Karen Hudes varnande ord.

The goal is control.  They want all of us enslaved to debt, they want all of our governments enslaved to debt, and they want all of our politicians addicted to the huge financial contributions that they funnel into their campaigns.  Since the elite also own all of the big media companies, the mainstream media never lets us in on the secret that there is something fundamentally wrong with the way that our system works. / Global Research

Karen Hudes var anställd vid Världsbankens juridiska enhet under 20 år som Senior Counsel. Hon sparkades för att hon informerade ledningen på Världsbanken, den amerikanska kongressen och U.S. Department of the Treasury för mycket omfattande korruption inom Världsbanken och dess förgreningar.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jag hoppas dom stiger åt sidan och skapar obalans. Europa Iden från början var fel. Tanken bakom dom som drev den vidare var rätt. Men nått gick käpprätt och helvete på vägen. Dags å göra om och göra rätt.

 • Varför avskriva något som inte finns? Något som är skapat ur luft går inte att avskriva bara att avstå att betala “skulder” som hittapå kapitalet hittat på?! Då går ju Grekland i KK, så varför inte. Bygg upp ekonomin som Island, kasta ut de banker som inte ställer upp! Visa vägen Grekland! Nu eller aldrig.

 • Det enda rätta är att avskriva alla Greklands skulder. En annan väg skapar enbart armod och slaveri inte bara för Grekland, men även för andra länder. Bankerna lånade ut luft, så låt dem få tillbaka luft. Förblindade ekonomer tror att om man betalar tillbaka så räddar man ekonomin. Detta är inte sant. Om man betalar tillbaka skapar man enbart stagnation och fattigdom. Grekland borde göra som Island.

  Skulle Grekland dessutom gå ut ur euron så skulle de vinna mycket på det.

  Sedan står Italien och Spanien på tur. Dessa länder har enorma problem också och i Spanien har bankerna beslagtagit människornas pensionspengar. Många hamnar på gatan som hemlösa medan bankerna tar deras riktiga tillgångar i beslag oftast tak över huvudet.

  Det är dags att verkligen ändra på systemet och avsluta det största slaveriet och bedrägeriet som har pågått sen Sumers tid.

 • Det är inte bankens fel att någon lånat pengar, inte läkarens fel att någon blir sjuk och inte juristens fel att det finns rättshaverister.

  • Men det är ju banken som lånar ut pengarna så den är ju på något sätt inblandad. Det låntagarna inte varit medvetna om är att banken lånat ut pengar de inte ens har (fractional banking).

   Jag vill gärna starta en bank eftersom affärsiden är så bra, men jag har bara 5000 kr till övers så du får låna 30 000 digitala kr som du måste betala tillbaka. Sedan vill jag ha ränta varje månad du inte amorterar.

   När det gäller läkare är det dag tämligen känt att medicinerna de skriver ut endast är symptomhämmande och inte botande. Det är därför de inte får använda ordet “bota”. Industrin använder tex begreppet symptom management. Och hur ska vi lösa problemet med att generikan var baserad på fuskforskning? Och varför blir så många sjuka av bieffekterna?Det var läkarna som skrev ut skiten så de måste ju vara delvis deras fel.

   Slutligen rättshaverist är ett svenskt ord som inte lär finnas någon annanstans. Ordet härstammar från försök att utpeka individen som idiot när denne försöker att få rätt mot en myndighet. Det är i själva verket myndighetens tjänstemän som lider av rättshaveri, men i den omvända logiken ger man istället offret den diagnosen.

   Ofta knäcks den påstådda “rättshaveristen” av myndigheten eftersom denne inte får hjälp av juristen och denne går då till läkaren och får SSRI som ökar självmordsbenägenheten. Dessutom går “rättshaveristen” kanske även till banken för att överleva privatekonomiskt och får där låna bankens hitte-på-pengar.

  • I den bästa av världar är det så. Men vi lever inte i den världen, tyvärr. 🙂 Och så länge alla bara gör sitt jobb och inte tar sig tid att se hur allt hänger ihop är det lätt att vara så enkelspårigt kategorisk.
   Vi tar en företagare som anklagas, felaktigt, av en myndighet. Myndighetens tjänsteman har inget tjänstemannaansvar och kan så tänja på gränserna ganska rejält. Dessutom är “lagen” flytande så att reglerna är skrivna till tjänstemännens fördel. Helt plötsligt gäller inte att man är oskyldig tills motBEVISATS av en (o)beroende domstol. Nej, man ålägga att betala in enorma summor bara för att ett par tjänstemän tycker så (utan bevis) varpå företagaren (som inte vet mer än att han är oskyldig) till banken får att låna pengar. Kanske på sitt hus. Betalar han inte in lägger myndigheten ner hans företag, som kanske är hans livs verk. Sedan anlitar han en advokat och överklagar beslutet. Han inser då att allt är upp och ner inom Svenskt rättsväsendet, får betala advokaten själv, förstår att man oftast förlorar som företagare för att det är omvänd bevisning som gäller som att de bevis (som oftast är antaganden, dvs presumtiva “bevis”) som en tjänsteman lägger fram väger LÅNGT mycket tyngre än företagarens bevis. Under denna tid bryts psyket ner när företagaren inser att han antagligen kommer att förlora allt, som advokaten sade från början, som företagaren vägrade att tro på, för han trodde ju att rätt skulle vara rätt och att vi hade ett rättssäkert system. I första instans, i en förvaltningsrätt, förlorar företagaren. Han har nu, eftersom allt drar ut på tiden (kanske medvetet, för att käcka företagaren på vägen, för går företagaren i KK vinner ju myndigheten, och det blir ju ett plus i kanten på ännu en kriminellt som satts dit, helt utan bevis) börjat gå till doktorn för att äta antidepressiva medel för att klara av all stress, oro, sämre ekonomi, fler lån, m.m. m.m. Han förlorar TROTS att myndigheten fortfarande inte lyckats presentera ett enda bevis och domen innehåller en massa materiella och rättegångsfel. Han överklagar, vilket de flesta inte orkar, och tar en ny runda. Ett år senare vinner han. Alla vänner och familj som baktalat honom ringer inte och grattar, men några trogna har stöttat honom kommer över med blommor och vin och det blir en liten segerfest. Men, trots vinsten för han bara tillbaka 1/3 av rättegångskostnaderna, och eftersom han belånat sina hus för att klara av att ha råd och ork att ta fighten ska nu banken ha sitt. Han inser nu att denna kamp inte va värt den lilla upprättelse han fick, men det hade han omöjligt kunnat veta för 4 år sedan. Nu säger alla att han ska vara glad som vann, men själv ser han, när han ser tillbaka, och där han nu står, allt han förlorat. Dels pga alla ökade kostnader, men även för att företagit blödigt för att han inte hunnit med att skriva anbud, räkna på arbeten, hunnit vidareutbilda sig, försakat sin hälsa, ALL sin fritid, nästan all sin tid med familjen. m.m. m.m. Han har blivit sjuk av all stress och han får nu sälja både hus och inventarier för att klara av att ro runt sitt sjunkande skeppet.

   Reglerna i detta system är skriva för att gynna vissa grupper i samhället mer än andra, och det visar, ibland skrattretande övertydlighet, att vi inte är lika inför “lagen”. I denna resa var den banken som gjorde den största vinsten, men hade myndigheten vunnit hade det varit både bank och myndighet. Läkaren och läkemedelsbolagen tjänade en liten slant de med. Den som förlorade nästan allt var företagaren. Bankerna har enorma fördelar som de fått av staten och de tänker bara på vinst. Kan du betala eller har du tillgångar får du låna vad du vill. Domstolen och myndigheten arbetar åt staten. Advokaten arbetar… åt sig själv men vill inte stöta sig allt för mycket med staten, eller Advokatsamfundet, utan håller sig till “reglerna” och struntar i grundlagar. Själv sitter företagaren och känner sig lurad av nästan precis allt och alla. Vilket han är. Och ja, vems fel är det? Alla gjorde ju “rätt”, även företagaren, och ingen gjorde “fel”, och se så fel det kan bli.

   Men, den här företagaren, som har förlorat nästan allt, höll på att bli livegen både stat och bank, trots att ha gjort att rätt, och följt alla regler, han är ju den som onekligen kommer att börja ställa lite fler frågor om hur och varför saker kan gå till som de gjort. Och många kommer nog att kalla honom för en rättshaverist. De börjar nog bli löjligt många nu kommer det visa sig.

   Ha en underbar dag!

   • Ja det finns många sätt på vilka tar systemet livet ur en människa. Det största problemet är inte systemet som sådant. Det största problemet är att människor runt om hjälper till systemet att existera. Hjälpen kommer genom fördömanden, baktal och förvrängda värderingar. M.a.o. så länge en människa inte förändrar sig själv så kommer att världen utanför fortsätta att ta livet ur människor och sätta dem in i misär.
    Kanske kan följande video vara till en tröst. Kolla från ca 1:20 timmen: http://youtu.be/BLIpTy3Qqms

    • Den är väldigt bra, har sett den. 🙂 Nu behöver ju inte företagaren bli “rättshaverist”, eller bitter och vrång. Många reser sig trots nederlaget och vänder skeppet och gör något övergripande BRA med nya ögon, med ny medvetenhet. Men, många har jag sett aldrig repa sig. Men, det gäller allt. Greker, svenskar, världsmedborgare. Vi måste sluta ge bort vår makt till andra, och vi måste börja göra RÄTT, inte bara göra som alla andra, eller som reglerna vill tvinga oss till, lyda order, eller som experterna hävdar är naturlagar. Att bryta sig loss från det itutade slavmedvetandet och göra medvetna val här i livet, och tala sanning, är så avgörande. Många har börjat. Som här på NV. Eller Ubuntu. 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *