Hycklande omsorg om sjuka människor – Slutreplik i NewsVoice på debatten i Sydsvenskan

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 februari 2015
- NewsVoice redaktion

Pontus Böckman i Sydsvenskan om antroposofisk medicinREPLIK. I tidningen Sydsvenskan har en debatt förts mellan Pontus Böckman, företrädare för Vetenskap och Folkbildning, och Ulla Premmert som försvarar rätten att också fortsättningsvis få tillgång till de antroposofiska preparat som exempelvis Vidarkliniken använder sig av. Det skriver Ulla-Brita Pedersson som fick denna slutreplik refuserad i Sydsvenskan.

Pontus Böckman, Ledamot i Vetenskap och Folkbildning, skriver:

”Är då ALL antroposofisk medicin totalt värdelös? Poängen är att innan vi har testat dem så vet vi inte, och innan vi vet så ska de inte användas. En annan inställning är potentiellt livsfarlig.”

Pontus Böckman säger sig vara mycket bekymrad och orolig för att de antroposofiska preparaten ska skada människor, medlen är ?potentiellt livsfarliga?.

Han borde ärligt fråga sig: vilka läkemedel har hittills skadat människor: de skolmedicinska läkemedlen eller de antroposofiska preparaten?

En fråga till dig, Pontus Böckman: var till exempel de skolmedicinska preparaten Neurosedyn, Vioxx och Pandemrix inte testade? De har skadat tusentals människor, trots att de enligt tillverkarna var testade och befunna säkra.

ArcanumSkolan 2024

Neurosedyn

Ett enkelt piller mot morgonillamående och sömnlöshet. Så såldes läkemedlet Neurosedyn, eller Talidomid som det heter internationellt, in till gravida världen över i slutet av 1950-talet. Pillret fick grava biverkningar. Totalt föddes runt 10 000 barn med allvarliga fosterskador. Vanligast var att barnen helt eller delvis saknade armar, andra föddes blinda, döva eller med hjärnskador.

Vioxx

Vioxx, det omstridda smärtlindrande läkemedlet för reumatiker, kan ha orsakat långt fler fall av hjärtsjukdomar än hittills känt i USA. En länge väntad studie säger att det kan vara fråga om upp till 140 000 fall.

Svininfluensavaccinet Pandemrix

I augusti 2012 rapporterades om en ökad förekomst av den svåra kroniska neurologiska sjukdomen narkolepsi hos barn och unga som vaccinerats med Pandemrix i Finland. Den 1 september stoppade Finland all vaccinering.

Företagen valde varsin välkänd patenterad substans som båda innehåller ämnet skvalen, känt för god förstärkningseffekt men samtidigt minst sagt omdiskuterat. Det används inte längre i USA som istället haft tillgång till adjuvansfria pandemivacciner.

I dag vet vi att Pandemrix ökar risken för sömnsjukan narkolepsi med sju gånger hos barn och unga – jämfört med ovaccinerade.

När ska Pontus Böckman börja ställa samma hårda krav på ofarlighet vad gäller de skolmedicinska preparaten?

Text: Ulla-Brita Pedersson


Artiklarna om antroposofisk medicin i Sydsvenskan, NewsVoice och Journalisten

NewsVoice: 7 feb 2015: Hycklande omsorg om sjuka människor – Slutreplik i NewsVoice på debatten i Sydsvenskan

Sydsvenskan: 3 feb 2015: Slutreplik av Pontus Böckman: Vi måste undvika godtycke inom vården

Journalisten: 2 feb 2015: Debattstart av Ulla Premmert: Gräv om antroposofiska läkemedel

Sydsvenskan: 29 jan 2015: Replik av Ulla Premmert: Helhetssyn på människan saknas inom vården

Sydsvenskan: 28 jan2015: Replik av Pontus Böckman: Även antroposofisk medicin måste testas

Sydsvenskan: 25 jan2015: Debattstart av Ulla Premmert: Djup misstro mot alternativ medicin – trots att den hjälpt hundratusentals


Relaterat

177 drabbade – och det kommer nya fall hela tiden

”Ursäkt till neurosedynskadade inte mycket värd”

Svininfluensan: ”Läkarna måste inse attdetta är politik och affärer”

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq