Klassisk homeopati överträffar placebo

publicerad 24 februari 2015
- av NewsVoice
Christer Fuglesang sluddrar

homeopati,   Christer FuglesangÅr 2013 undersökte en forskargrupp en rad vetenskapliga studier på homeopatiska behandlingar. Gruppen tittade på 263 st publicerade RCT-studier (randomiserade kontrollerade studier) från 1800-talets början fram till slutet av år 2011. Forskningsupplägget RCT rankas högt inom vetenskapliga kretsar. Det skriver Margot Granvik för Dagens Homeoapti.

Syftet med analysen var att se om dessa studier visade högre effekt av homeopatisk behandling jämfört med placebo. Resultatet visar att klassisk individuell homeopatisk behandling har högre effekt än placebo.

I bild är Christer Fuglesang som under Almedalsveckan 2011 testade att ta en stor dos av homeopatiskt sömnmedel i ett försök att begå självmord. Fuglesang överlevde, men kunde inte uttala ordet placebo. Det blev istället "plaseboeffekt". Se video

Läs mer på Dagens Homeopati | Bildruta från SVT Play