Människor i östra Ukraina talar fritt om vad de anser om Kiev-regimen som stöds av EU, svenska medier och USA

publicerad 17 februari 2015
- Torbjörn Sassersson red.

DEBATT. Människor i östra Ukraina talar fritt om vad de anser om Kiev-regimen som stöds av EU, USA och svenska medier. SvD, DN och SVT har naturligtvis inga [riktiga] reportrar i Östra Ukraina som återger vad människorna där upplever. I denna video framgår en hel del, en verklighet som inte kan förkastas som “propaganda”.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd, kl 17:20 den 17 feb 2015

Petro PoroshenkoObservera att de boende i östra Ukraina, i dessa klipp, anklagar Kievs EU- och Natovänliga president Petro Poroshenko. De anklagar inte ryssarna, men när västmedier rapporterar om vad som händer i östra Ukraina utgår de nästan enbart från USA:s perspektiv som dikterar att ryssarna är källan till det onda. De västliga medierna är knappt ens på plats och rapporterar från krigszonen. Det är mest lokala yngre män och kvinnor som förtvivlat, med mobilkameror och YouTube, försöker få ut till världen vad som händer.

Foto på Petro Poroshenko: Wikimedia Commons

Allt våld är tillåtet – Ukraina ska bli en del av EU och Nato till vilket pris som helst

Folket i östra Ukraina anser inte att priset är värt att betala för att Ukraina “ska få vara med” i EU och Nato, ambitioner skissade av ambitiösa västpolitiker och amerikanska tankesmedjor.

Det som sker i Ukraina visar att Väst är beredd att ta till vilket våld som helst för att utvidga EU och Nato. Det ger anledning till att påminna om det Rand Corporation memo som NewsVoice publicerade den 4 juli 2014. 

Rand Corporation är en amerikansk tankesmedja känd för sin militärstrategiska kompetens [läs mer om Rand på Source Watch]. Nedan finns några klipp från strategi-memot om hur Kiev ska ta kontrollen över östra Ukraina:

 • A significant share of the region’s coal industries get destroyed in the fighting, or are otherwise designated for a quick shutdown, thus relieving Ukraine’s budget of the burdensome subsidy costs.
 • Shutting down Donbas industries will mean a stark reduction in gas consumption, and therefore a lesser dependency on Russian energy imports.
 • Martial law shall be introduced in the defiant regions. All local authorities shall have their competencies terminated, the Constitution shall be suspended.
 • Direct presidential rule shall be imposed.
 • The region shall be encircled with troops and sealed off entirely from any flow of goods and persons, both incoming and outgoing.
 • The circle of troops around the rebel region shall be tightened gradually. Ground assaults shall be preceded by air strikes against the enemy’s strategic facilities, artillery and mortar teams, and bunched-up troops.
 • Settlements shall be liberated one by one, with armor going in first and wiping out the remaining pockets of resistance, shooting to kill anyone who bears arms.
 • Infantry shall move in next to relocate male adults into internment camps.

Rand Corporation förnekar att detta memo kommer från dem.

Varför rapporterar inte de svenska stormedierna från krigszonen utan att propagera?

Och återigen, var är de riktiga reportrarna från SvD, DN och SVT? Läser de bara pressmeddelanden från Nato? Skriver de enbart av vad andra västmedier och nyhetsbyråer publicerat? SvD, DN och SVT har resurser att rapportera korrekt om folket i Ukrainas krigszoner till folket i Sverige, men det sker inte. Nej, istället är dessa kanaler megafoner för maktutövning och propaganda.

Anna Lena Lauréns rapportering (SvD) som i artikeln “Frivillig hjälp hopp i kaoset” den 16 feb 2015 från krigszonen anser jag inte är giltig eftersom hon vinklar så att det ska passa EU:s, Natos och USA:s version.

Text: Torbjörn Sassersson

Fakta

SvD har 270 anställda och tidningen omsatte 1,987 miljarder kr 2012. SvD har 766 miljoner kr i tillgångar. Siffrorna kommer från årsrapporten 2012. SvD får varje år presstöd (53,7 miljoner kor 2013).

DN har över 283 anställda, en omsättning på 1,6 miljarder kr, tillgångar på 1,5 miljarder kr. Siffrorna kommer från årsrapporten 2013.

SVT har 2205 anställda (bokslut 2013), en omsättning på 4,3 miljarder kr (2013), tillgångar på 1,5 miljarder kr (2013) och ett eget kapital på 38 miljarder kr (bokslut 2011). SVT finansieras av svenska skattebetalare.

Poroshenko

Poroshenko2

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Hela den här konflikten är misskött från dag 1.

  Naturligtvis skulle man så fort den första staden i öster tagits över av separatister, stängt av vatten, el, mat och statliga bidrag och sagt: “Separatisterna/Ryssland tar hand om er i fortsättningen, matar er, betalar era pensioner och ser till att det finns ström i vägguttagen”.

  Ryssland hade såklart inte fixat detta vilket hade lett till tusentals civila dödsoffer p.g.a vatten och matbrist, men eftersom ansvaret att mata folket i öst nu skulle vilat på Ryssland och inte Ukraina, så hade det enbart varit Ryssland och separatisterna som fick gå och bära hundhuvudet. Revolutionen hade varit slut på ett år eftersom civilbefolkningen i öst nog inte hade haft några problem med att bita den hand som ändå inte föder dem (dvs slänga ut separatisterna). 😉

  • Det finns inte SEPARATISTER. Benamningen upphittat här I Sverige av svensk ( USA-köpt dvs.) media för att peka ut ” dem gumma” och rentvå ” duktiga och snälla ukrainare”.
   Hur korkat kan man bli för att köpa konceptet, Henke? Tusentalls ryssar som bombas, trakasseras och betalar skatt “till kriget” från sina pensioner är inte separatister, de är medborgare som röstade och valde en president som kunde matematiken…
   Det är kuppmakare i Kiev som är separatister, eftersom de vill “separera” Ukraina in i totalt fattigdom i Europa, i stället för att leva bekvämt med goda pensioner och billigt bensin under Ryssland.
   Du vet inte VAD du pratar om, grabben…

 • Hela den här konflikten är misskött från dag 1.

  Naturligtvis skulle man så fort den första staden i öster tagits över av separatister, stängt av vatten, el, mat och statliga bidrag och sagt: “Separatisterna/Ryssland tar hand om er i fortsättningen, matar er, betalar era pensioner och ser till att det finns ström i vägguttagen”.

  Ryssland hade såklart inte fixat detta vilket hade lett till tusentals civila dödsoffer p.g.a vatten och matbrist, men eftersom ansvaret att mata folket i öst nu skulle vilat på Ryssland och inte Ukraina, så hade det enbart varit Ryssland och separatisterna som fick gå och bära hundhuvudet. Revolutionen hade varit slut på ett år eftersom civilbefolkningen i öst nog inte hade haft några problem med att bita den hand som ändå inte föder dem (dvs slänga ut separatisterna). 😉

  • Det finns inte SEPARATISTER. Benamningen upphittat här I Sverige av svensk ( USA-köpt dvs.) media för att peka ut ” dem gumma” och rentvå ” duktiga och snälla ukrainare”.
   Hur korkat kan man bli för att köpa konceptet, Henke? Tusentalls ryssar som bombas, trakasseras och betalar skatt “till kriget” från sina pensioner är inte separatister, de är medborgare som röstade och valde en president som kunde matematiken…
   Det är kuppmakare i Kiev som är separatister, eftersom de vill “separera” Ukraina in i totalt fattigdom i Europa, i stället för att leva bekvämt med goda pensioner och billigt bensin under Ryssland.
   Du vet inte VAD du pratar om, grabben…

 • Det märkliga i hela historien med Ukraina är huvudpersonerna och deras bakgrund , se Vitali Klitschko ( Judisk bakrund) , Arseni Yatsenyuk ( judisk bakrund och nazist ) , Oleh Tyahnybok ( nazist ).
  Det finns både videos och bilder som visar de två sistnämnda göra Nazihälsningen.
  Är det någon som kan komma med en vettig förklaring hur detta hänger samman.
  Notera att jag inte är antisemit utan jag vill ha svar på vad det är som händer.

 • Det märkliga i hela historien med Ukraina är huvudpersonerna och deras bakgrund , se Vitali Klitschko ( Judisk bakrund) , Arseni Yatsenyuk ( judisk bakrund och nazist ) , Oleh Tyahnybok ( nazist ).
  Det finns både videos och bilder som visar de två sistnämnda göra Nazihälsningen.
  Är det någon som kan komma med en vettig förklaring hur detta hänger samman.
  Notera att jag inte är antisemit utan jag vill ha svar på vad det är som händer.

 • Som jag förstår det så har den ryska ledningen genomskådat den dekadenta och superkontrollerade agenda som väst (speciellt EU och USA) verkar för och vill inte bli införlivad i detta världsherravälde. Detta inkluderar en orealistisk ekonomisk policy, en superkontrollerad sjukvård där hela befolkningen ska ska få sin beskärda del av sinnesförändrande droger, en totalstyrd och samstämmig media, fördärvandet av moral och etik, inskränkande av politisk åsiktsfrihet – bara för att nämna några exempel. Ryssland har egen erfarenhet av det totalitära kommunistiska styret under Sovjettiden och är i en process med att frångå det, även om det fortfarande finns kvar mycket korruption. Naturligtvis skulle krigsindustrin och NATO vinna mycket på att få fotfäste i Ukraina.
  Väst och NATO skulle då kunna kontrollera i stort sätt hela den västliga gränsen mot Ryssland.

  • Sååå rätt så rätt.
   Ryssland är inte demokratiskt förebild – det skall erkännas. Och Putin är inte en god talare eller politiker med härlig utstrålning. Men det han gör är att låta folk förbli någorlunda frie från Monsanto och påtvingade handelsavtal.
   Med hjälp av korkade metoder – JA-men han har ju inga andra till hands. Han måste bara hålla NATO ( dvs Europa med sina ideal) borta från sina gränser och strategiska hamnar. För Europas ideal försvinner so fort som dem inte passar USA. Tänkt bara på Snowden och han som sitter fast i London på ambassaden. Vart är Europas idealer? Ingen erbjuder dessa killar asyl, eller? Så glöm idealer, dem styrs från Washington i slutanden i allafall.
   Putin är nyttig för alla i slutanden – någon måste ju stå emot villkor som dikteras från …vi vet vem.
   Framför allt han är nyttig för att han försöker bryta dollars monopol på pengar-flödet. Det är därför som han demoniseras i väst so massivt i det grad att det börjar blir oanständigt. Det handlar ju bara om rysktalande människor som han Kan inte lämna i sticket, inte “separatister”.
   Och vad hände om Putin förvinner? DÅ har vi ingen som sätter sig mot DOLLAR. Ingen i hela världen, trotts DEMOKRATISKA ideal. För där dollar styr – försvinner alla ideal som en
   fis i Saharan.
   Europa och Ryssland har mycket att vinna på att samarabeta än på att konfrontera. Ukraina bör delas så att dem som vill fortsätta tala ryska och leva som de gjorde – får göra det.
   Det är inte folkets eller separatisternas krig – det är ett välplanerad och bra genomfört aktion för att misskreditera Ryssland och sätta en skurk-skylt på Putin.

   • Just det, rysktalande människor i östra Ukraina, varav en alltför stor del inte alls talar ukrainska! De är ryssar sedan generationer och bor på mark som tillhört Ryssland lika länge men som ingick i Sovjetrepubliken – samma med Krim som Krusse så lättvindigt gav bort. Arbetande, strävsamma människor som maktgalningar på flera kontinenter beslutat över. Vi är många som förstår mer än vad maktgalningarna önskar.

     • SumOfUs.org försöker mobilisera mot GMO m fl ‘farsoter’ – jag vet inte om det hjälper, men jag skriver oftast under deras petitioner.

      F ö tror jag att vi möttes hos NBV Malmö på 90-talet … Feng Shui … jag kan ta fel, men det är kanske något att tillgripa för världen …

     • Hej, va’ kul Maja Dacke (jag finns på fb).

      Det stämmer det ..FS hos NBV i Malmö på 90-talet. Ja, skulle inte skada om fler tänkte i de banorna för mer balans. I stort som i smått… ..

      Liksom du skriver jag också under petitioner (..here, there and everywhere) emot GMOs, TTIP, etc etc.).

      Bästa hälsningar, Mayne

     • Det är en intressant iakttagelse, det där med petitioner och underskrifter. I psykologiska termer känns dessa som en önskan att någon annan skall ordna problemet. Att skjuta över saker på gruppen, vi, kollektivet eller vad man nu ser det som. Detta gäller i stora delar av befolkningen. Efter att ha lyssnat på Tsarion så känns det som att det som behövs är en mer individuell förståelse för den psykologiska aspekten av vad som händer, i människan och i samhället.
      Att ta mer eget ansvar och medvetet rösta med plånboken, se helheter och den dramaturgi som spelas upp för att uppnå olika reaktioner.
      https://www.youtube.com/watch?v=qbiOqSOg3_E

 • Innan inbördeskrigen i Syrien och senare Ukraina startade uppfattade jag det som Ryssland mer och mer närmade sig EU. Putin var definitivt positiv till ökat samarbete med Europa. Vem kan ha varit intresserad av denna omsvängning? Vilka har understött dessa “demokratiseringsprocesser”eller rättare inbördeskrig? Vem kan vinna på att vidga denna spricka mellan öst och väst, förutom krigsindustrin?

  • Om det förekommit en sådan omsvängning hos Putin som du påpekar så är väl orsaken att man hade/har svårt att acceptera att Ukraina vill gå sin egen väg, och därför ansåg att man behövde ta tillbaka Krim. (Detta var ju en inte helt obegriplig önskan eftersom Ryssland har stora militäranläggningar där, och man kan fråga sig om Chrusjtjov hade rätt att skänka halvön till Ukraina).
   Men jag tror inte man ska vara så naiv att man tror att “krigsindustrin” kan manipulera ett helt folk, varken i Syrien eller Ukraina, som längtar efter större frihet och ett bättre liv och därför söker sig till EU där man ju kan se att människor lever ett bättre, friare och humanare liv.
   “Krigsindustrin finns ju dessutom lika mycket i Ryssland som i andra länder.
   Om korruption fortfarande finns även i EU så är den jämförelsevis relativt begränsad. I Ryssland är det ju själva staten som är korrumperad.

   • Det är fritt för ukrainare att resa till Europa när dem vill och hur dem vill. Därför jobbar hundratalls ukrainare på byggnadsplatser rund om i Sverige och i Europa. Så ukrainska folket inte “fångad” av någon korrumperad regim. Däremot har Putin svårt att släppa till Nato hela Krim som har alltid varit rysk. Det är smågrupperingar bland ukrainska folket som tror på ett bättre liv inom Europa ( utan billigt ryskt bensin och med halverade pensioner) eftersom utan ryska pengar för att hålla baser på Krim uteblir och Europas skattekistor är tömda av bl.a. Grekland. Inte hela folket – utan några oligarker som vill dela upp “kakan” på nytt. ” Relativt begränsad korruption?” – “korrumperad regim”? –
    I Sverige har Moud Oloffson blåste skattebetalarna på 35 milliarder,- vad hjälper det att det har regim är inte korrupt ? Sitter hon i ngn fängelse för århundradets blåsning av skattebetalarna?
    Lite mer realism och mindre önsketänkande skulle hjälpa ….tror jag

    • Maud Olofsson hade inte lust att komma till konstitutionsutskottet pa förhör, och fängelse fick hon heller inte. Däremot blev hon politisk expertkommentator i SVT:s studio och förfärades över att så manga svenskar röstat pa SD.

 • Den centrala frågan är väl:

  – Varför vill Ryssland inte att Ukraina går med i EU?

  Dessutom kan man ju fråga sig hur det kommer sig att människor skulle välja att vara en del av Ryssland, som präglas av ofantlig korruption, byråkrati och i det närmaste rättslöshet för de många människor som inte delar Putins idéer.

  Varför vill Ryssland hindra Ukraina att orientera sig mot EU, som ju är en sammanslutning som som syftar till att skapa ett fredligt och humant Europa?

  Varför delar inte Ryssland de humana ideal på vilka EU är baserat?

  • Naiva frågor….Europa-länder präglas av OFANTlIG korruption dem med. Kolla bara på Spanien och Italien!!! Läs Europa-konventionens rapportar! Sveriges egna Malmström är ju chockad själv. Rättslös stat? Hur är det med de somalier och turkar som utvisades som terrorister till döden härifrån…med “amen” från svenska politiker som inte vågar säga
   ” mooo” mot USA.
   1. Att vara med i EU innebär att tvingas dansa efter USA -s viljan kollektivt. Att skicka soldater ( dina och mina söner alltså) till “terroristbekämpning” i Mellanöster. Till vems nytta? För att USA får öljan billigt för sin genmanipulerad skit från Monsanto. Att vara med i EU betyder arbetslöshet och nerlagda fabriker ( kommer själv från Lettland – dvs vet vad jag prata om!)
   2. Vara med i EU betyder att vara med i Nato – inneha deras baser på sina territorier. DVS om USA blir osams med Ryssland så flyger raketer från Ukraina och Krim mot ryska städer där man har släkt och vänner. Är det så svårt att räckna ut? Och Ryssland blir tvungen att bomba sina närmaste grannar ( inte USA!) som är mästare på att starta krig långt ifrån sina gränser för att sedan ” hjälpa till ” med vapen, som säljs för enorma summor.
   Humana ideal? Dem raseras för ca 25 år sedan ( har du sovit alla dessa år?). USA startar krig i mellanöstern och tjänar pengar på att sälja vapen och blir allt rikare, medan Europa ta hand om flyktingar i tusentalls ( det är sant – det är ju humant i sig)
   Men där slutar ju humanismen…för det som sker mot bönder i Sverige och i andra EU länder inte särskilt humant, folk vet inte vad de skall leva på om 2-3 månader. Det är ju EU -politiker som beslutar ( läs – Obama och hans banker) – inte EU-folket. Dem har allt mindre att säga till och värre blir det när USA får igenom sina lagförslag gentemot EU i dem handelsavtal som diskuteras i allt tysthet.

   • Håller med. Fattar inte heller vilka humana ideal som åsyftas. Om det finns några sådana så räcker det ju inte att de är nedskrivna någonstans – de måste ju efterlevas för att de ska vara värda något.

    EU-skutan har gått på grund och läcker kraftigt pga av ett stort demokratiskt underskott. De vill bara åt våra pengar och landgrabba alla resurser. Endast 42% röstade, varav många EU-kritiska, så politikerna har ingen direkt legitimitet att föra krig eller bestämma något över huvud taget ovanför våra huvuden. Skjut skutan i sank.

  • Ja, varför förbjuder Ryssland GMO? Du menar att vi har en rättsstat här i Sverige? Det har vi inte. “Humana ideal” inom EU där befolkningen är så totalt förslavad under IMF och skuldbubblor, banker och idiotbyråkrati, massövervakning och krigsövningar med NATO i vårt land helt utan folklig förankring, korrumperade politiker och tjänstemän och fasansfulla rättsövergrepp (som extremt få medier tar upp, men bjuder på katastrofala följder för de som drabbas, även här i Sverige. Tack vare sekretesslagstiftningen, som våra tjänstemän använder, mest för att skydda sig själva, får vi INTE en sann bild av verkligheten.) där domstolarna tjänar staten och bryter mot grundlagar och mänskliga rättigheter så det står härliga till. Klart att det finns en massa problem i Ryssland, men vi har nog med våra egna problem för att förfasa oss över Putin, vare sig han kommer att försvara sig eller inte.

  • Rickard E
   Du har fått det helt om bakfoten, det var väst som förbjöd Ukraina att behålla relationer med Ryssland och ville tvinga dem att välja EU. Ukraina ville ha båda alternativen. Eftersom EU erbjöd 25 ggr mindre pengar i stöd än Ryssland och väst tvingade Ukraina att avstå från det mycket mer förmånliga Ryska alternativet drog sig Ukraina av förståeliga skäl ur.
   Från militär synvinkel är det lätt att förstå att Ryssland fått nog av den hittillsvarande inringningen med idel Usa-marionetter i ledningen och inte accepterade att Usa skulle ta över Krim.

 • Som jag förstår det så har den ryska ledningen genomskådat den dekadenta och superkontrollerade agenda som väst (speciellt EU och USA) verkar för och vill inte bli införlivad i detta världsherravälde. Detta inkluderar en orealistisk ekonomisk policy, en superkontrollerad sjukvård där hela befolkningen ska ska få sin beskärda del av sinnesförändrande droger, en totalstyrd och samstämmig media, fördärvandet av moral och etik, inskränkande av politisk åsiktsfrihet – bara för att nämna några exempel. Ryssland har egen erfarenhet av det totalitära kommunistiska styret under Sovjettiden och är i en process med att frångå det, även om det fortfarande finns kvar mycket korruption. Naturligtvis skulle krigsindustrin och NATO vinna mycket på att få fotfäste i Ukraina.
  Väst och NATO skulle då kunna kontrollera i stort sätt hela den västliga gränsen mot Ryssland.

  • Sååå rätt så rätt.
   Ryssland är inte demokratiskt förebild – det skall erkännas. Och Putin är inte en god talare eller politiker med härlig utstrålning. Men det han gör är att låta folk förbli någorlunda frie från Monsanto och påtvingade handelsavtal.
   Med hjälp av korkade metoder – JA-men han har ju inga andra till hands. Han måste bara hålla NATO ( dvs Europa med sina ideal) borta från sina gränser och strategiska hamnar. För Europas ideal försvinner so fort som dem inte passar USA. Tänkt bara på Snowden och han som sitter fast i London på ambassaden. Vart är Europas idealer? Ingen erbjuder dessa killar asyl, eller? Så glöm idealer, dem styrs från Washington i slutanden i allafall.
   Putin är nyttig för alla i slutanden – någon måste ju stå emot villkor som dikteras från …vi vet vem.
   Framför allt han är nyttig för att han försöker bryta dollars monopol på pengar-flödet. Det är därför som han demoniseras i väst so massivt i det grad att det börjar blir oanständigt. Det handlar ju bara om rysktalande människor som han Kan inte lämna i sticket, inte “separatister”.
   Och vad hände om Putin förvinner? DÅ har vi ingen som sätter sig mot DOLLAR. Ingen i hela världen, trotts DEMOKRATISKA ideal. För där dollar styr – försvinner alla ideal som en
   fis i Saharan.
   Europa och Ryssland har mycket att vinna på att samarabeta än på att konfrontera. Ukraina bör delas så att dem som vill fortsätta tala ryska och leva som de gjorde – får göra det.
   Det är inte folkets eller separatisternas krig – det är ett välplanerad och bra genomfört aktion för att misskreditera Ryssland och sätta en skurk-skylt på Putin.

   • Just det, rysktalande människor i östra Ukraina, varav en alltför stor del inte alls talar ukrainska! De är ryssar sedan generationer och bor på mark som tillhört Ryssland lika länge men som ingick i Sovjetrepubliken – samma med Krim som Krusse så lättvindigt gav bort. Arbetande, strävsamma människor som maktgalningar på flera kontinenter beslutat över. Vi är många som förstår mer än vad maktgalningarna önskar.

     • SumOfUs.org försöker mobilisera mot GMO m fl ‘farsoter’ – jag vet inte om det hjälper, men jag skriver oftast under deras petitioner.

      F ö tror jag att vi möttes hos NBV Malmö på 90-talet … Feng Shui … jag kan ta fel, men det är kanske något att tillgripa för världen …

     • Hej, va’ kul Maja Dacke (jag finns på fb).

      Det stämmer det ..FS hos NBV i Malmö på 90-talet. Ja, skulle inte skada om fler tänkte i de banorna för mer balans. I stort som i smått… ..

      Liksom du skriver jag också under petitioner (..here, there and everywhere) emot GMOs, TTIP, etc etc.).

      Bästa hälsningar, Mayne

     • Det är en intressant iakttagelse, det där med petitioner och underskrifter. I psykologiska termer känns dessa som en önskan att någon annan skall ordna problemet. Att skjuta över saker på gruppen, vi, kollektivet eller vad man nu ser det som. Detta gäller i stora delar av befolkningen. Efter att ha lyssnat på Tsarion så känns det som att det som behövs är en mer individuell förståelse för den psykologiska aspekten av vad som händer, i människan och i samhället.
      Att ta mer eget ansvar och medvetet rösta med plånboken, se helheter och den dramaturgi som spelas upp för att uppnå olika reaktioner.
      https://www.youtube.com/watch?v=qbiOqSOg3_E

 • Innan inbördeskrigen i Syrien och senare Ukraina startade uppfattade jag det som Ryssland mer och mer närmade sig EU. Putin var definitivt positiv till ökat samarbete med Europa. Vem kan ha varit intresserad av denna omsvängning? Vilka har understött dessa “demokratiseringsprocesser”eller rättare inbördeskrig? Vem kan vinna på att vidga denna spricka mellan öst och väst, förutom krigsindustrin?

  • Om det förekommit en sådan omsvängning hos Putin som du påpekar så är väl orsaken att man hade/har svårt att acceptera att Ukraina vill gå sin egen väg, och därför ansåg att man behövde ta tillbaka Krim. (Detta var ju en inte helt obegriplig önskan eftersom Ryssland har stora militäranläggningar där, och man kan fråga sig om Chrusjtjov hade rätt att skänka halvön till Ukraina).
   Men jag tror inte man ska vara så naiv att man tror att “krigsindustrin” kan manipulera ett helt folk, varken i Syrien eller Ukraina, som längtar efter större frihet och ett bättre liv och därför söker sig till EU där man ju kan se att människor lever ett bättre, friare och humanare liv.
   “Krigsindustrin finns ju dessutom lika mycket i Ryssland som i andra länder.
   Om korruption fortfarande finns även i EU så är den jämförelsevis relativt begränsad. I Ryssland är det ju själva staten som är korrumperad.

   • Det är fritt för ukrainare att resa till Europa när dem vill och hur dem vill. Därför jobbar hundratalls ukrainare på byggnadsplatser rund om i Sverige och i Europa. Så ukrainska folket inte “fångad” av någon korrumperad regim. Däremot har Putin svårt att släppa till Nato hela Krim som har alltid varit rysk. Det är smågrupperingar bland ukrainska folket som tror på ett bättre liv inom Europa ( utan billigt ryskt bensin och med halverade pensioner) eftersom utan ryska pengar för att hålla baser på Krim uteblir och Europas skattekistor är tömda av bl.a. Grekland. Inte hela folket – utan några oligarker som vill dela upp “kakan” på nytt. ” Relativt begränsad korruption?” – “korrumperad regim”? –
    I Sverige har Moud Oloffson blåste skattebetalarna på 35 milliarder,- vad hjälper det att det har regim är inte korrupt ? Sitter hon i ngn fängelse för århundradets blåsning av skattebetalarna?
    Lite mer realism och mindre önsketänkande skulle hjälpa ….tror jag

    • Maud Olofsson hade inte lust att komma till konstitutionsutskottet pa förhör, och fängelse fick hon heller inte. Däremot blev hon politisk expertkommentator i SVT:s studio och förfärades över att så manga svenskar röstat pa SD.

 • Den centrala frågan är väl:

  – Varför vill Ryssland inte att Ukraina går med i EU?

  Dessutom kan man ju fråga sig hur det kommer sig att människor skulle välja att vara en del av Ryssland, som präglas av ofantlig korruption, byråkrati och i det närmaste rättslöshet för de många människor som inte delar Putins idéer.

  Varför vill Ryssland hindra Ukraina att orientera sig mot EU, som ju är en sammanslutning som som syftar till att skapa ett fredligt och humant Europa?

  Varför delar inte Ryssland de humana ideal på vilka EU är baserat?

  • Naiva frågor….Europa-länder präglas av OFANTlIG korruption dem med. Kolla bara på Spanien och Italien!!! Läs Europa-konventionens rapportar! Sveriges egna Malmström är ju chockad själv. Rättslös stat? Hur är det med de somalier och turkar som utvisades som terrorister till döden härifrån…med “amen” från svenska politiker som inte vågar säga
   ” mooo” mot USA.
   1. Att vara med i EU innebär att tvingas dansa efter USA -s viljan kollektivt. Att skicka soldater ( dina och mina söner alltså) till “terroristbekämpning” i Mellanöster. Till vems nytta? För att USA får öljan billigt för sin genmanipulerad skit från Monsanto. Att vara med i EU betyder arbetslöshet och nerlagda fabriker ( kommer själv från Lettland – dvs vet vad jag prata om!)
   2. Vara med i EU betyder att vara med i Nato – inneha deras baser på sina territorier. DVS om USA blir osams med Ryssland så flyger raketer från Ukraina och Krim mot ryska städer där man har släkt och vänner. Är det så svårt att räckna ut? Och Ryssland blir tvungen att bomba sina närmaste grannar ( inte USA!) som är mästare på att starta krig långt ifrån sina gränser för att sedan ” hjälpa till ” med vapen, som säljs för enorma summor.
   Humana ideal? Dem raseras för ca 25 år sedan ( har du sovit alla dessa år?). USA startar krig i mellanöstern och tjänar pengar på att sälja vapen och blir allt rikare, medan Europa ta hand om flyktingar i tusentalls ( det är sant – det är ju humant i sig)
   Men där slutar ju humanismen…för det som sker mot bönder i Sverige och i andra EU länder inte särskilt humant, folk vet inte vad de skall leva på om 2-3 månader. Det är ju EU -politiker som beslutar ( läs – Obama och hans banker) – inte EU-folket. Dem har allt mindre att säga till och värre blir det när USA får igenom sina lagförslag gentemot EU i dem handelsavtal som diskuteras i allt tysthet.

   • Håller med. Fattar inte heller vilka humana ideal som åsyftas. Om det finns några sådana så räcker det ju inte att de är nedskrivna någonstans – de måste ju efterlevas för att de ska vara värda något.

    EU-skutan har gått på grund och läcker kraftigt pga av ett stort demokratiskt underskott. De vill bara åt våra pengar och landgrabba alla resurser. Endast 42% röstade, varav många EU-kritiska, så politikerna har ingen direkt legitimitet att föra krig eller bestämma något över huvud taget ovanför våra huvuden. Skjut skutan i sank.

  • Ja, varför förbjuder Ryssland GMO? Du menar att vi har en rättsstat här i Sverige? Det har vi inte. “Humana ideal” inom EU där befolkningen är så totalt förslavad under IMF och skuldbubblor, banker och idiotbyråkrati, massövervakning och krigsövningar med NATO i vårt land helt utan folklig förankring, korrumperade politiker och tjänstemän och fasansfulla rättsövergrepp (som extremt få medier tar upp, men bjuder på katastrofala följder för de som drabbas, även här i Sverige. Tack vare sekretesslagstiftningen, som våra tjänstemän använder, mest för att skydda sig själva, får vi INTE en sann bild av verkligheten.) där domstolarna tjänar staten och bryter mot grundlagar och mänskliga rättigheter så det står härliga till. Klart att det finns en massa problem i Ryssland, men vi har nog med våra egna problem för att förfasa oss över Putin, vare sig han kommer att försvara sig eller inte.

  • Rickard E
   Du har fått det helt om bakfoten, det var väst som förbjöd Ukraina att behålla relationer med Ryssland och ville tvinga dem att välja EU. Ukraina ville ha båda alternativen. Eftersom EU erbjöd 25 ggr mindre pengar i stöd än Ryssland och väst tvingade Ukraina att avstå från det mycket mer förmånliga Ryska alternativet drog sig Ukraina av förståeliga skäl ur.
   Från militär synvinkel är det lätt att förstå att Ryssland fått nog av den hittillsvarande inringningen med idel Usa-marionetter i ledningen och inte accepterade att Usa skulle ta över Krim.

 • Bildt är korkad och naiv, dessutom är han USA – älskare. Vi bör lära oss att allt som svensk media skriver bör tas med nypa salt. Sverige idag ungefär Sovjet 30 år sedan – enbart EN åsikt är tillåten. Vi som borde där lärde oss tidigt att tolka sanningen – allt är tvärtom. Alla tidningar skrev att kommunismen VAR BRA – då visste folket att det var precis tvärtom. Så är det i EU idag. Bara USAs version ” terrorister, separatister” är den som gäller. Fy, skam.

  Vilka separatister? Dem levde i ett land som en hundratal naiva idioter ville “föra in i Europa” i hopp att leva på EU-bidrag.
  Milliontalls ryssar och ukrainare har röstat på en president och ett land, inte på Europa. En grupp kuppmakare i hopp på EU- pengar ville annorlunda. Milliontals invånare vill inte ha Nato på nära håll. Dem vill inte att deras land skall blir Grekland nm 2.
  Och därför är dem separatister?

 • Åke,
  Var det denna:
  https://www.youtube.com/watch?v=U0T07vl87Fk

  Tydligen en kemisk fabrik som de sprängde, blir ett litet mushroom- cloud av kemiska ämnen om det är tillräckligt mycket av dom.

  Små kärnvapen de som du kan ha i en stor ryggsäck blir som Twin Towers i New York (9/11)
  blir en massa damm av byggnader, inget svampmoln.

  konventionella kärnvapen skapar ett högt svampmoln och en massa hetta, snubben som filmade hade blivit ånga..

  Man är inte tillåten att fyra av typ ballistiska missiler mot “fienden” klokare folk tillåter inte det.

  https://www.youtube.com/watch?v=BtmpaM0PqyI
  Disclosure Conference, National Press Club 27 Sept 2010

  Notera anspänningen hos de som talar, är på fullt allvar….

  Så näe inget kärnvapenkrig globalt. Men annat skit kan hända som vi ser i det första klippet ovan , fy vad hemskt. så fred är enda vägen,

  https://www.youtube.com/watch?v=PdTP8UZydVw
  ‘US empire collapsing; over-stretched, over-militarized’ – Peace researcher Dr Jan Oberg

  Svensken Dr Jan Oberg tror jag på.

  • Jag instämmer i att det inte var kärnvapen i det fallet jag sett beskrivas. Och som du säger, när det är en missil, till skillnad från en nedgrävd enhet, är det svårt att undvika att det syns vida omkring.

 • Bildt är korkad och naiv, dessutom är han USA – älskare. Vi bör lära oss att allt som svensk media skriver bör tas med nypa salt. Sverige idag ungefär Sovjet 30 år sedan – enbart EN åsikt är tillåten. Vi som borde där lärde oss tidigt att tolka sanningen – allt är tvärtom. Alla tidningar skrev att kommunismen VAR BRA – då visste folket att det var precis tvärtom. Så är det i EU idag. Bara USAs version ” terrorister, separatister” är den som gäller. Fy, skam.

  Vilka separatister? Dem levde i ett land som en hundratal naiva idioter ville “föra in i Europa” i hopp att leva på EU-bidrag.
  Milliontalls ryssar och ukrainare har röstat på en president och ett land, inte på Europa. En grupp kuppmakare i hopp på EU- pengar ville annorlunda. Milliontals invånare vill inte ha Nato på nära håll. Dem vill inte att deras land skall blir Grekland nm 2.
  Och därför är dem separatister?

 • Åke,
  Var det denna:
  https://www.youtube.com/watch?v=U0T07vl87Fk

  Tydligen en kemisk fabrik som de sprängde, blir ett litet mushroom- cloud av kemiska ämnen om det är tillräckligt mycket av dom.

  Små kärnvapen de som du kan ha i en stor ryggsäck blir som Twin Towers i New York (9/11)
  blir en massa damm av byggnader, inget svampmoln.

  konventionella kärnvapen skapar ett högt svampmoln och en massa hetta, snubben som filmade hade blivit ånga..

  Man är inte tillåten att fyra av typ ballistiska missiler mot “fienden” klokare folk tillåter inte det.

  https://www.youtube.com/watch?v=BtmpaM0PqyI
  Disclosure Conference, National Press Club 27 Sept 2010

  Notera anspänningen hos de som talar, är på fullt allvar….

  Så näe inget kärnvapenkrig globalt. Men annat skit kan hända som vi ser i det första klippet ovan , fy vad hemskt. så fred är enda vägen,

  https://www.youtube.com/watch?v=PdTP8UZydVw
  ‘US empire collapsing; over-stretched, over-militarized’ – Peace researcher Dr Jan Oberg

  Svensken Dr Jan Oberg tror jag på.

  • Jag instämmer i att det inte var kärnvapen i det fallet jag sett beskrivas. Och som du säger, när det är en missil, till skillnad från en nedgrävd enhet, är det svårt att undvika att det syns vida omkring.

 • Det har nu dykt upp misstankar om taktiska kärnvapen som använts mot “rebellerna”.
  Se Veterans-today, Ben Fulford, topinfopost, och vidare länkar.

 • Sen har vi Carl Bildt som dök upp som gubben i lådan i nån demonstration i Ukraina när han fortfarande var Svensk utrikesminister. Vilka signaler sänder det? Många ögon höjdes i världen när detta blev känt. Sänder ju en mycket tydlig signal ut i världen = Sverige är inte neutralt. signalen blir att Sverige går på Washingtons/nazistförbrytaren george soros linje.

  Tror inte att detta är vad Svenska folket önskar. Bildt har därmed brutit detta förtroende han givits som minister i en svensk regering. Han har bidragit till att förstöra Sveriges anseende som rättvis och neutral stat. Och den såg man upp till på 1990-talet. Fy.
  Hur undviker vi att sådana orosstiftare hamnar i maktställning igen?

  Psykologtest och andra lämplighetstest innan man får komma in i riksdag och regering föreslår jag. Idag börjar det bli möjligt att med teknologi se hur hjärnan mår (modern hjärnavbildningsteknik). Psykopati går att mäta..
  http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/1/11294/LKT0906s361_365.pdf

  Kanske ha de tester militärer får genomgå så att de inte är psykfall eller kan bli föremål för utpressning. Detta borde rensa ut de värsta rötäggen.

  Tack för ordet.

  ps
  Tror dock inte Bildt är ond i grunden, hans problem är att han har hamnat i dåligt sällskap.
  ds

 • Det har nu dykt upp misstankar om taktiska kärnvapen som använts mot “rebellerna”.
  Se Veterans-today, Ben Fulford, topinfopost, och vidare länkar.

 • Sen har vi Carl Bildt som dök upp som gubben i lådan i nån demonstration i Ukraina när han fortfarande var Svensk utrikesminister. Vilka signaler sänder det? Många ögon höjdes i världen när detta blev känt. Sänder ju en mycket tydlig signal ut i världen = Sverige är inte neutralt. signalen blir att Sverige går på Washingtons/nazistförbrytaren george soros linje.

  Tror inte att detta är vad Svenska folket önskar. Bildt har därmed brutit detta förtroende han givits som minister i en svensk regering. Han har bidragit till att förstöra Sveriges anseende som rättvis och neutral stat. Och den såg man upp till på 1990-talet. Fy.
  Hur undviker vi att sådana orosstiftare hamnar i maktställning igen?

  Psykologtest och andra lämplighetstest innan man får komma in i riksdag och regering föreslår jag. Idag börjar det bli möjligt att med teknologi se hur hjärnan mår (modern hjärnavbildningsteknik). Psykopati går att mäta..
  http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/1/11294/LKT0906s361_365.pdf

  Kanske ha de tester militärer får genomgå så att de inte är psykfall eller kan bli föremål för utpressning. Detta borde rensa ut de värsta rötäggen.

  Tack för ordet.

  ps
  Tror dock inte Bildt är ond i grunden, hans problem är att han har hamnat i dåligt sällskap.
  ds

 • Den svenska massmedian har inget intresse av att göra korrekta objektiva reportage om
  folket i Ukrainas krigsområden.
  SvD, DN och SVT har nu under ett års tid kört en ensidig
  anti-rysk propaganda som fullständigt saknar motstycke i modern svensk nyhetsförmedling.
  De har blint följt Washingtons och Natos retorik när det gäller att hetsa och elda upp en krigisk attityd till Ryssland och Putin.
  Sverige har tidigare gjort sig känd som ett land som förespråkar dialog och medling i internationella konflikter. Den tiden verkar var svunnen – åtminstone när man hör svenska
  mainstream-journalister ( och även svenska politiker) tala om Ukraina-krisen.
  Det verkar bara vara konfrontation och mer konfrontation som gäller mot den östliga grannen.

 • Alla klagar på att Ukraina bombar, men ingen säger något om att detta sker som ett svar på att separatisterna börjat att med våld försöka separera en del av landet.

 • Den största förloraren i alla krig är sanningen och den som sedan skriver historien är segraren. Det är därför som Stalin givits ett bättre eftermäle än Hitler, trots att han nog var en värre tyrann.
  Självklart kan man inte lita på någon rapportering som kommer ut från detta krig. Enda vettiga förhållningssättet om man skall skapa sig en bästa möjliga bild av vad som händer, är att lyssna på rapporteringen från båda sidorna och sedan ur det försöka dra en rimlig slutsats om vad som verkligen händer.
  Jag har länge varit tveksam till det kloka i den strategi som EU/NATO/USA haft efter murens fall; att omringa Ryssland. Man borde ha kunnat förutse att man förr eller senare skulle få den reaktion vi nu ser resultatet av. Och ett av huvudargumenten som anförts för EU:s existens var ju att vi skulle få fred i Europa. Den fråga jag ställer mig är hur EU:s agerande visavi Ukraina rimmar med den ambitionen.

 • När väl krig råder begås säkert illdåd åt båda håll men det är uppenbart vem som startat kriget och vem som är värst. Det finns anledning att misstänka genomförda eller planerade folkmord mot östra Ukraina. En förutsättning för att få 17 miljarder dollar av IMF var att kuppregeringen hade kontroll över hela landet. Därför har Ryssland gett sitt stöd, om än inte så öppet som väst påstår. Självfallet kan de inte vara stillasittande när det pågår illdåd på andra sidan gränsen bland bröder och systrar. Sveriges agerande, stat och mainstream media, är en stor skam.

 • Brukar göra denna jämförelse för folk.

  Om det idag blev en våldsam revolution i landet Sverige, säg kring södra Sverige, Svea- och Götaland hör till kupp-regimens områden och nästan allt folk i norrland väljer att inte lyda kuppregimen och deras tillsatta regenter. Dom väljer istället att bli autonoma, röstar för utträde och självständighet istället. Dom separerar därmed från kuppregimen och södra Sverige. Regimen i Stockholm väljer då att skicka upp JAS-plan med skarp bestyckning som sedan bombar kommunhuset i någon större stad i norr. Flera döda som resultat. Folket i norr beväpnar sig och bygger barrikader, inbördeskriget är nu ett faktum..

  Vem har gjort fel?

  Vissa kommer kanske att säga: Konstitutionen tillåter inte en uppdelning av landet, visst är det så. Men jag är också ganska säker på att konstitutionen inte tillåter våldsaktioner för att ta makten i landet heller. Konstitutionen är alltså därmed upphävd i och med genomförandet av en väpnad kupp i landet.

  Den slutliga frågan: lever man i en reell demokrati där folk kan gå ihop och rösta om man vill acceptera saker genom ting? Eller Är det så att vi lever med fasces/fascian d.v.s. fascism som huvudideologi där man måste foga sig till en centralmakt som tagit makten och reagerar med våld? I Ukrainas fall tycks det för världen vara självklart med det sistnämda, om man ska tro på gammelmedia förstås.

  Nu är det mycket värre i Ukraina än såhär med mycket stora inslag av rasism och kulturella motsättningar. Men i stora drag så är detta vad som har hänt.

  • Man kan resonera så här också: alla människor är skapade med lika rättigheter. Inte lika förutsättningar, förmågor eller andra yttre och inre attribut. Men om man accepterar detta grundantagande så kan man enkelt sluta sig till att eftersom ingen har mer rättigheter än någon annan, så är förutsättningarna för begreppet auktoritet, eller gudomlig rätt att styra över andra, en fiktion. Således är även rätten att utöva våld, tvinga andra, fysiskt eller psykiskt också en fiktion. Det är även så att rätten till eget liv och egendom ger följande rätt; om någon utövar våld, initierar detta, så är du i din fulla rätt att försvara dina rättigheter med till buds stående medel. Skolfröknar brukar alltid säga till barn att det inte spelar någon roll vem som startade bråket. Det är tvärtom, det är det enda som har betydelse. När en angripare startar en våldshandling och kränker någon annan så avsäger sig denne skyddet mot reaktionen försvar. Detta innebär i naturrättens (natural law) mening att försvaret inte räknas som våld, utan självförsvar.

   Draget till sin spets så kan man säga att all verksamhet som innefattar en hierarki, bestämmande över andra, räknas som våld. Frivilliga sammanslutningar med olika nivåer kommer givetvis alltid att finnas, men betoningen är frivillighet. Att födas in i en hierarki eller ett system skapar frågor om man tillämpar detta synsätt, eller hur?

 • Det är idag omöjligt att läsa en artikel i någon av dom etablerade medierna som är fri från propaganda gällande Ukraina.

  Har försökt förklara detta för folk i min omkrets som av någon anledning bara tar in information från dessa kanaler. Det är nästan omöjligt att få dom att förstå att detta dom skriver är lögner och propaganda. Man får ofta bara en glasartad blick som svar.

  Detta är ju också “hemligheten” med propaganda, konstant upprepning av samma uttryck som tex: “Pro-ryska rebeller” eller “rysk-stödda invasionen”. Detta sätter sig efter ett tag som en sanning i folks medvetanden. Människan i allmänhet har jättesvårt att acceptera sina egna begränsningar och vill inte kännas vid att man kan påverkas nämnvärt på ett sådant sätt.

  Utvecklingen inom EU gällande detta har gjort mig än mer säker på att vi måste lämna allt detta “sammarbete” där det hör hemma, på soptippen.

  • Tvärtom så är samarbete den enda vägen framåt. Lösningen är att inkludera Ryssland och övriga länder på jorden i en global stat, som bygger på humanitet och verklig demokrati.

   • Global stat & demokrati? Det rimmar illa för mig.

    Tycker du att Ryssland är en väl fungerande demokrati, eller kanske Usa? Demokratisk påverkan fungerar bäst när makten är lokalt förankrad. Därför är jag emot en europeisk federalstat men väl för ett fortsatt samarbete inom Europa och varför inte världen.

   • Redan de gamla grekerna visste att demokratin hade sin övre gräns vid ca 10.000 invånare. Putsa upp litteraturläsandet om de klassiska stadsstaterna.

 • Den svenska massmedian har inget intresse av att göra korrekta objektiva reportage om
  folket i Ukrainas krigsområden.
  SvD, DN och SVT har nu under ett års tid kört en ensidig
  anti-rysk propaganda som fullständigt saknar motstycke i modern svensk nyhetsförmedling.
  De har blint följt Washingtons och Natos retorik när det gäller att hetsa och elda upp en krigisk attityd till Ryssland och Putin.
  Sverige har tidigare gjort sig känd som ett land som förespråkar dialog och medling i internationella konflikter. Den tiden verkar var svunnen – åtminstone när man hör svenska
  mainstream-journalister ( och även svenska politiker) tala om Ukraina-krisen.
  Det verkar bara vara konfrontation och mer konfrontation som gäller mot den östliga grannen.

 • Alla klagar på att Ukraina bombar, men ingen säger något om att detta sker som ett svar på att separatisterna börjat att med våld försöka separera en del av landet.

 • Den största förloraren i alla krig är sanningen och den som sedan skriver historien är segraren. Det är därför som Stalin givits ett bättre eftermäle än Hitler, trots att han nog var en värre tyrann.
  Självklart kan man inte lita på någon rapportering som kommer ut från detta krig. Enda vettiga förhållningssättet om man skall skapa sig en bästa möjliga bild av vad som händer, är att lyssna på rapporteringen från båda sidorna och sedan ur det försöka dra en rimlig slutsats om vad som verkligen händer.
  Jag har länge varit tveksam till det kloka i den strategi som EU/NATO/USA haft efter murens fall; att omringa Ryssland. Man borde ha kunnat förutse att man förr eller senare skulle få den reaktion vi nu ser resultatet av. Och ett av huvudargumenten som anförts för EU:s existens var ju att vi skulle få fred i Europa. Den fråga jag ställer mig är hur EU:s agerande visavi Ukraina rimmar med den ambitionen.

 • När väl krig råder begås säkert illdåd åt båda håll men det är uppenbart vem som startat kriget och vem som är värst. Det finns anledning att misstänka genomförda eller planerade folkmord mot östra Ukraina. En förutsättning för att få 17 miljarder dollar av IMF var att kuppregeringen hade kontroll över hela landet. Därför har Ryssland gett sitt stöd, om än inte så öppet som väst påstår. Självfallet kan de inte vara stillasittande när det pågår illdåd på andra sidan gränsen bland bröder och systrar. Sveriges agerande, stat och mainstream media, är en stor skam.

 • Brukar göra denna jämförelse för folk.

  Om det idag blev en våldsam revolution i landet Sverige, säg kring södra Sverige, Svea- och Götaland hör till kupp-regimens områden och nästan allt folk i norrland väljer att inte lyda kuppregimen och deras tillsatta regenter. Dom väljer istället att bli autonoma, röstar för utträde och självständighet istället. Dom separerar därmed från kuppregimen och södra Sverige. Regimen i Stockholm väljer då att skicka upp JAS-plan med skarp bestyckning som sedan bombar kommunhuset i någon större stad i norr. Flera döda som resultat. Folket i norr beväpnar sig och bygger barrikader, inbördeskriget är nu ett faktum..

  Vem har gjort fel?

  Vissa kommer kanske att säga: Konstitutionen tillåter inte en uppdelning av landet, visst är det så. Men jag är också ganska säker på att konstitutionen inte tillåter våldsaktioner för att ta makten i landet heller. Konstitutionen är alltså därmed upphävd i och med genomförandet av en väpnad kupp i landet.

  Den slutliga frågan: lever man i en reell demokrati där folk kan gå ihop och rösta om man vill acceptera saker genom ting? Eller Är det så att vi lever med fasces/fascian d.v.s. fascism som huvudideologi där man måste foga sig till en centralmakt som tagit makten och reagerar med våld? I Ukrainas fall tycks det för världen vara självklart med det sistnämda, om man ska tro på gammelmedia förstås.

  Nu är det mycket värre i Ukraina än såhär med mycket stora inslag av rasism och kulturella motsättningar. Men i stora drag så är detta vad som har hänt.

  • Man kan resonera så här också: alla människor är skapade med lika rättigheter. Inte lika förutsättningar, förmågor eller andra yttre och inre attribut. Men om man accepterar detta grundantagande så kan man enkelt sluta sig till att eftersom ingen har mer rättigheter än någon annan, så är förutsättningarna för begreppet auktoritet, eller gudomlig rätt att styra över andra, en fiktion. Således är även rätten att utöva våld, tvinga andra, fysiskt eller psykiskt också en fiktion. Det är även så att rätten till eget liv och egendom ger följande rätt; om någon utövar våld, initierar detta, så är du i din fulla rätt att försvara dina rättigheter med till buds stående medel. Skolfröknar brukar alltid säga till barn att det inte spelar någon roll vem som startade bråket. Det är tvärtom, det är det enda som har betydelse. När en angripare startar en våldshandling och kränker någon annan så avsäger sig denne skyddet mot reaktionen försvar. Detta innebär i naturrättens (natural law) mening att försvaret inte räknas som våld, utan självförsvar.

   Draget till sin spets så kan man säga att all verksamhet som innefattar en hierarki, bestämmande över andra, räknas som våld. Frivilliga sammanslutningar med olika nivåer kommer givetvis alltid att finnas, men betoningen är frivillighet. Att födas in i en hierarki eller ett system skapar frågor om man tillämpar detta synsätt, eller hur?

 • Det är idag omöjligt att läsa en artikel i någon av dom etablerade medierna som är fri från propaganda gällande Ukraina.

  Har försökt förklara detta för folk i min omkrets som av någon anledning bara tar in information från dessa kanaler. Det är nästan omöjligt att få dom att förstå att detta dom skriver är lögner och propaganda. Man får ofta bara en glasartad blick som svar.

  Detta är ju också “hemligheten” med propaganda, konstant upprepning av samma uttryck som tex: “Pro-ryska rebeller” eller “rysk-stödda invasionen”. Detta sätter sig efter ett tag som en sanning i folks medvetanden. Människan i allmänhet har jättesvårt att acceptera sina egna begränsningar och vill inte kännas vid att man kan påverkas nämnvärt på ett sådant sätt.

  Utvecklingen inom EU gällande detta har gjort mig än mer säker på att vi måste lämna allt detta “sammarbete” där det hör hemma, på soptippen.

  • Tvärtom så är samarbete den enda vägen framåt. Lösningen är att inkludera Ryssland och övriga länder på jorden i en global stat, som bygger på humanitet och verklig demokrati.

   • Global stat & demokrati? Det rimmar illa för mig.

    Tycker du att Ryssland är en väl fungerande demokrati, eller kanske Usa? Demokratisk påverkan fungerar bäst när makten är lokalt förankrad. Därför är jag emot en europeisk federalstat men väl för ett fortsatt samarbete inom Europa och varför inte världen.

   • Redan de gamla grekerna visste att demokratin hade sin övre gräns vid ca 10.000 invånare. Putsa upp litteraturläsandet om de klassiska stadsstaterna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *