Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Människor i östra Ukraina talar fritt om vad de anser om Kiev-regimen som stöds av EU, svenska medier och USA

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 februari 2015
- Torbjörn Sassersson

DEBATT. Människor i östra Ukraina talar fritt om vad de anser om Kiev-regimen som stöds av EU, USA och svenska medier. SvD, DN och SVT har naturligtvis inga [riktiga] reportrar i Östra Ukraina som återger vad människorna där upplever. I denna video framgår en hel del, en verklighet som inte kan förkastas som “propaganda”.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd, kl 17:20 den 17 feb 2015

Petro PoroshenkoObservera att de boende i östra Ukraina, i dessa klipp, anklagar Kievs EU- och Natovänliga president Petro Poroshenko. De anklagar inte ryssarna, men när västmedier rapporterar om vad som händer i östra Ukraina utgår de nästan enbart från USA:s perspektiv som dikterar att ryssarna är källan till det onda. De västliga medierna är knappt ens på plats och rapporterar från krigszonen. Det är mest lokala yngre män och kvinnor som förtvivlat, med mobilkameror och YouTube, försöker få ut till världen vad som händer.

Foto på Petro Poroshenko: Wikimedia Commons

Allt våld är tillåtet – Ukraina ska bli en del av EU och Nato till vilket pris som helst

Folket i östra Ukraina anser inte att priset är värt att betala för att Ukraina “ska få vara med” i EU och Nato, ambitioner skissade av ambitiösa västpolitiker och amerikanska tankesmedjor.

Det som sker i Ukraina visar att Väst är beredd att ta till vilket våld som helst för att utvidga EU och Nato. Det ger anledning till att påminna om det Rand Corporation memo som NewsVoice publicerade den 4 juli 2014. 

Rand Corporation är en amerikansk tankesmedja känd för sin militärstrategiska kompetens [läs mer om Rand på Source Watch]. Nedan finns några klipp från strategi-memot om hur Kiev ska ta kontrollen över östra Ukraina:

  • A significant share of the region’s coal industries get destroyed in the fighting, or are otherwise designated for a quick shutdown, thus relieving Ukraine’s budget of the burdensome subsidy costs.
  • Shutting down Donbas industries will mean a stark reduction in gas consumption, and therefore a lesser dependency on Russian energy imports.
  • Martial law shall be introduced in the defiant regions. All local authorities shall have their competencies terminated, the Constitution shall be suspended.
  • Direct presidential rule shall be imposed.
  • The region shall be encircled with troops and sealed off entirely from any flow of goods and persons, both incoming and outgoing.
  • The circle of troops around the rebel region shall be tightened gradually. Ground assaults shall be preceded by air strikes against the enemy’s strategic facilities, artillery and mortar teams, and bunched-up troops.
  • Settlements shall be liberated one by one, with armor going in first and wiping out the remaining pockets of resistance, shooting to kill anyone who bears arms.
  • Infantry shall move in next to relocate male adults into internment camps.

Rand Corporation förnekar att detta memo kommer från dem.

Varför rapporterar inte de svenska stormedierna från krigszonen utan att propagera?

Och återigen, var är de riktiga reportrarna från SvD, DN och SVT? Läser de bara pressmeddelanden från Nato? Skriver de enbart av vad andra västmedier och nyhetsbyråer publicerat? SvD, DN och SVT har resurser att rapportera korrekt om folket i Ukrainas krigszoner till folket i Sverige, men det sker inte. Nej, istället är dessa kanaler megafoner för maktutövning och propaganda.

Anna Lena Lauréns rapportering (SvD) som i artikeln “Frivillig hjälp hopp i kaoset” den 16 feb 2015 från krigszonen anser jag inte är giltig eftersom hon vinklar så att det ska passa EU:s, Natos och USA:s version.

Text: Torbjörn Sassersson

Fakta

SvD har 270 anställda och tidningen omsatte 1,987 miljarder kr 2012. SvD har 766 miljoner kr i tillgångar. Siffrorna kommer från årsrapporten 2012. SvD får varje år presstöd (53,7 miljoner kor 2013).

DN har över 283 anställda, en omsättning på 1,6 miljarder kr, tillgångar på 1,5 miljarder kr. Siffrorna kommer från årsrapporten 2013.

SVT har 2205 anställda (bokslut 2013), en omsättning på 4,3 miljarder kr (2013), tillgångar på 1,5 miljarder kr (2013) och ett eget kapital på 38 miljarder kr (bokslut 2011). SVT finansieras av svenska skattebetalare.

Poroshenko

Poroshenko2


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq