Okänd man tog barn på dagis i Skärholmen – Stockholm

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 20 februari 2015
- NewsVoice redaktion

Skärholmen karta

NewsVoice kan rapportera att ett barn bortförts av en främmande man som lockade med sig en femårig pojke från ett dagis i Skärholmen Centrum under fredagseftermiddagen. Mamman till barnen har fått hjälp av väktare som visat videoupptagning från Skärholmens tunnelbanestation.

Publicerad: kl 16:45, 20 feb 2015

Händelsen återberättas av vittnen i tunnelbanan där den förtvivlade kvinnan och hennes man fick hjälp av väktarpersonal.

Den främmande mannen som tog barnet lyckades få med sig pojken genom att locka med glass. NewsVoice vet inte vilken förskola som är ansvarig för situationen. Enligt reglerna har dagispersonal fullt ansvar ända till dess att föräldrarna infinner sig vid förskolan. Det betyder att förskolans säkerhetsrutiner har felat.

Informationen är knapphändig och inget annat media har ännu publicerat något om händelsen. NewsVoice reserverar sig för att viss information i denna nyhet kan vara felaktig.

Vet du något mer kontakta NewsVoice.

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Skärholmen
 • Nyheter Idag (10 okt 2017): Skolor i Göteborg slår larm: Befarar att barn kidnappats till utlandet

  “Skolor i Göteborg slår larm om att 14 barn saknas efter sommarlovet. Det handlar om barn som riskerar att utsättas för hedersvåld och förtryck.
  – Vi har ett ärende där vi inte har fått tag på en flicka. Vi har varit i kontakt med släktingar i Sverige som säger att allt är bra och att vi inte har någon anledning att bry oss, men det räcker inte för oss. Där ska vi initiera ett samarbete med polisen, säger Mikael Kurdali Jonsson, enhetschef på socialtjänsten i Angered.”

  https://nyheteridag.se/skolor-i-goteborg-slar-larm-befarar-att-barn-kidnappats-till-utlandet/

 • Janne:
  Vad man kan utläsa är det två händelser vi talar om. Vilken menar du?

  En där en pappa och en mamma blev av med sitt barn på Skärholmens station.

  Och en i Luleå.

  Det vore klädsamt att hörsamma att det här handlar om familjer, och berör alla individer som ingår i en familj. Och det drabbar främst barnet, så det borde vara där fokus skall ligga.

  Det är ett stort problem, och i USA rapporteras nära 800.000 barn saknade årligen.
  Av dessa kommer de flesta till rätta men flera tusen gör det inte.
  https://www.ncjrs.gov/pdffiles1/ojjdp/196465.pdf

  http://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2014/09/23/missing-persons-children-numbers/16110709/

  Globalt beräknas ca 8 miljoner barn försvinna varje år.
  http://www.icmec.org/en_X1/icmec_publications/ICMEC_mech.pdf

 • Dagens Nyheter idag:
  Misstänks ha försökt kidnappa treåring

  “Två män har anhållits skäligen misstänkta för att ha försökt kidnappa en treårig flicka på Hertsön i Luleå, skriver lokala medier. Männen misstänks för att på lördagseftermiddagen ha försökt locka med sig flickan genom att säga att hon skulle åka till sjukhuset med dem. Flickans mamma upptäckte vad som höll på att hända och hann gripa in.”

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/misstanks-ha-forsokt-kidnappa-trearing/

 • Det är helt klart att Janne försöker kollra bort kärnfrågan som handlar om de otroligt många barn som bara försvinner. Detta är helt oacceptabelt att så lite arbete läggs ned för att förhindra försvinnanden. Hur får dessa barn råd att resa på egen hand? Är det någon på slutmålet som betalar för resan och som ser till att de “försvinner”?

  Vad är det för människosyn som döljer sig bakom Migrationsverkets uttalanden? Finns det några belägg för att barnen försvinner frivilligt?

  Bra att redaktören gräver i detta.

 • Janne, jag får en känsla att du inte gillar att NewsVoice publicerar en artikel om att ett barn bortfördes.

  I övrigt är jag förvånad över att du ställer förhörsfrågor. Är du förhörsledare till yrket?

  Jag är även förvånad inför att du uttrycker oro inför att du befarar att föräldrar ska bli oroliga. Du är orolig för oro. Borde du inte istället vara orolig inför uppgiften att barn bortförs?

  Låt oss gå tillbaka till kärnfrågan om att barn faktiskt försvinner. Man kan i dags- och kvällspressen konstatera att ideella organisationer sedan flera år varnat för att skyddet för tex ensamkommande flyktingbarn är extra dåligt i Sverige. Det dåliga skyddet gör Sverige till en marknad för trafficking.

  Risken är att det dåliga skyddet för flyktingbarn spiller över och ökar risken för svenska barn på dagis. Den utvecklingen kan ha börjat nu.

  Några artiklar från 2010-2015 inklusive alarmerande citat nedan.

  Notera hur myndigheterna försöker tona ned och minska oron.

  DN: ”494 barn försvann i Sverige under första halvåret i år”

  “Det är därför oacceptabelt att barn i Sverige försvinner varje år – utan att myndigheterna tar ett samlat ansvar. Av 660 barn som registrerats som ”försvunna” i Migrationsverkets system mellan januari och juni i år, var 494 fortfarande försvunna i juni. Ingen vet vad som hänt dem, men omständigheter tyder på att många finns kvar i landet.”

  SR: Många ensamma flyktingbarn försvinner spårlöst

  “Men gränspolisen prioriterar endast dem som har fått beslut om att avvisas. De andra barnen letar man inte ens efter, säger polischefen Kristina Hallander Spångberg.”

  “Hade det här varit svenska barn tror jag att det hade varit betydligt mer ramaskri. Det hade varit stora eftersökningar och pådrag runt om i landet för att leta efter de här barnen…”

  SvD: Allt fler flyktingbarn försvinner

  “På fem år har över 1 000 barn avvikit, rapporterar Sveriges Radios Kaliber. Men Migrationsverket tycker att bilden är orättvis.”

  SVT: Hundratals flyktingbarn försvinner varje år

  “Det är vanligt att barnen blir offer för människohandel, menar Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen.”

  “Det är ett stort misstag av berörda myndigheter att alltid utgå ifrån att de här försvinnandena är frivilliga. Migrationsverket har döpt om statistiken till ”frivilligt avvikna” men vi vet att de här barnen far riktigt illa.”

  Aftonbladet: Vem ska bry sig om alla försvunna flyktingbarn?

  Enligt lag ska alla beslut som myndigheter fattar tas med hänsyn till barns bästa. Ändå får detta förhållningssätt inte det genomslag i migrationsprocessen som det borde. Det gäller särskilt ensamkommande flyktingbarn, där många barn försvinner under asylprocessens gång. Av de 1 196 barn som har avvikit sedan 2007 är 738 fortfarande registrerade som eftersökta, 338 av dem är fortfarande barn.

 • Trams. Källspressen hade huggit direkt på en sådan nyhet om den hade gått att VERIFIERA. Har du verkligen missat alla missing-people-artiklar?

  Vad “ensama barn” i trafficking har med detta att göra förstår jag över huvudtaget inte. Här påstås ju att ett barn rövats bort från ett dagis i Stockholm! Lever du verkligen med en föreställning om att myndigheter och stat inte vill att detta skulle komma fram?

  Om du har någon journalistisk heder borde du plocka upp telefonen och i efterhand försöka verifiera din publicering med polis/SL/dagis. Allt annat är ren ryktesspridning.

  • Vad får dig att tro att jag/vi inte plockat upp telefonen?

   Gammelmedierna har skrivit om att ensamkommande barn försvinner, men knappast vad det tyvärr handlar om. Därför tycker jag att Metros artikel var upplysande. Barn stjäls i det här landet också.

   Här kan man snacka om att resurser ska satsas. Om 374 barn försvann bara 2014, men knappt någon dog av sk terrorism, ser vi vad som är viktigt och vad som är trams.

   Vi återkommer med fler artiklar i ämnet.

   • Påstår du alltså att du har plockat upp telefonen? Vad blev då resultatet? Lyckades du få artikeln verifierad? Av vem?

    Hade jag varit förälder med barn på dagis i Skärholmen så hade jag varit riktigt orolig för barnets säkerhet när det sprids uppgifter om att någon lockar barn med glass och rövar bort dem.

    Som publicist så ligger det på ditt ansvar att inte sprida falska rykten. Hittills är detta inte mer än den “Vita skåpbilen” https://www.google.se/search?q=vandringss%C3%A4gen+vit+sk%C3%A5pbil

 • Janne. Gammelmedia hade inte rapporterat alls eftersom det skulle “oroa” befolkningen.

  Källorna uppger att det var ingen tvekan om det som NewsVoice skriver om har skett. Det var på plats. Det var inte du Janne. Det är i själva verket du som försöker sprida ett dåligt rykte om NewsVoice.

  Informationen i artikeln ovan är publicerad med orden: “reservation” och “knapphändig” precis som pressen brukar göra när en viktig händelse precis hänt.

  Jag noterar idag att Metro (20 feb 2015 sid 13) lät en insatt person ta bladet från munnen i artikeln: “374 ensamma barn försvann i Sverige 2014” där barnombudsmannen Fredrik Malmberg tillåts få säga följande ord:

  “Det finns risk för att barnen utsätts för våld eller sexuell exploatering och enligt FN är skyddet i Sverige alldeles för svagt”.

  Webbversionen av artikeln: http://www.metro.se/nyheter/krismote-om-forsvunna-barn/Hdzobr!dFIbU3Hg9OG76NGh8aqL8w/

  Gammelmedia i Sverige som är samkört med myndigheter och stat vill inte att detta kommer fram, att Sverige inte kan skydda barn från trafficking. Det betyder att Sverige är en skyddad verkstad, en ankdamm, för trafficking.

  NewsVoice ska medverka till att svenska medborgare blir mer uppmärksamma på fenomenet och därmed kan vi alla förhindra att det sker.

 • Vad skulle gammelmedia gjort i denna situation? Jo ringt och verifierat med polisen att man fått in en anmälan på ett försvunnet barn för att undvika att sprida ut felaktiga rykten. A och O i riktig journalistik är ju att försöka verifiera från någon källa, inte bara lyssna på rykten och sprida dem vidare oc därigenom skrämma upp folk. Publicistiskt haveri?

  • Red behöver inte kolla några uppgifter med andra påståenden. Han kan fjärrskåda och kan på det sättet ta reda på om saker stämmer eller inte.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *