Riksförbundet Attention reagerade på artiklar om Putin och Asperger

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 9 februari 2015
- NewsVoice redaktion

Anna NorrmanUnder fredagen publicerade flera svenska medier påståendet att Putin lider av  Aspergers syndrom. Anna Norrman som är intressepolitisk ombudsman på Riksförbundet Attention reagerade och skickade följande text till Aftonbladet.

Källa: Attention reagerar på artikel om Putin och Asperger | Foto: Miljöpartiet de Gröna

Riksförbundet Attention reagerar på att ni i en artikel beskriver Putins personlighet som att han har Aspergers syndrom. Även om ni anser att detta har nyhetsvärde så borde ni tagit er en funderare på hur ni framställer psykiatriska funktionsnedsättningar och psykiska sjukdomar i tidningen. Varför ska en politisk ledare behäftas med en psykiatrisk diagnos?

I en studie som Örebro universitet gjorde i samband med mordet på Anna Lindh konstaterades att medier ofta såg människors psykiska sjukdom som orsak till våldsdåd. Detta trots att vetenskapliga studier inte kunnat påvisa något sådant samband. Media sprider således en falsk bild att psykisk sjukdom är lika med farlighet. Hjärnkoll och NSPH har reagerat på hur media framställer psykisk ohälsa, se länk http://www.journalisten.se/debatt/nyansera-valdsbilden-av-psykisk-ohalsa

Sverige har anslutit sig till, och är bunden av, en FN-konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Genom artikel 8 har vi åtagit oss att bekämpa fördomar mot personer med funktionsnedsättning. Detta bör rimligen gälla media också.

Vi på Attention inser att Journalistförbundets pressetiska regler inte omfattar funktionsnedsättning (punkt 10) men uppmanar tidningen att tillämpa riktlinjerna även för personer med funktionsnedsättning.

Anna Norrman finns på Facebook

Relaterat: “Obama har Pratbergers syndrom enligt stinktank i Uppsala”

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Ja men det har man ju vant sig vid när det gäller Gammelmedia.
    Fullt av Nonsensnews och dåliga analyser.
    Vinklade till tusen

  • Artikeln om Putins påstådda Asperger, källa Pentagon, 😉 var ett lågvattenmärke hur man än väljer att se på det.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *