Riksförbundet Attention reagerade på artiklar om Putin och Asperger

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 februari 2015
- NewsVoice redaktion

Anna NorrmanUnder fredagen publicerade flera svenska medier påståendet att Putin lider av  Aspergers syndrom. Anna Norrman som är intressepolitisk ombudsman på Riksförbundet Attention reagerade och skickade följande text till Aftonbladet.

Källa: Attention reagerar på artikel om Putin och Asperger | Foto: Miljöpartiet de Gröna

Riksförbundet Attention reagerar på att ni i en artikel beskriver Putins personlighet som att han har Aspergers syndrom. Även om ni anser att detta har nyhetsvärde så borde ni tagit er en funderare på hur ni framställer psykiatriska funktionsnedsättningar och psykiska sjukdomar i tidningen. Varför ska en politisk ledare behäftas med en psykiatrisk diagnos?

I en studie som Örebro universitet gjorde i samband med mordet på Anna Lindh konstaterades att medier ofta såg människors psykiska sjukdom som orsak till våldsdåd. Detta trots att vetenskapliga studier inte kunnat påvisa något sådant samband. Media sprider således en falsk bild att psykisk sjukdom är lika med farlighet. Hjärnkoll och NSPH har reagerat på hur media framställer psykisk ohälsa, se länk http://www.journalisten.se/debatt/nyansera-valdsbilden-av-psykisk-ohalsa

Sverige har anslutit sig till, och är bunden av, en FN-konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Genom artikel 8 har vi åtagit oss att bekämpa fördomar mot personer med funktionsnedsättning. Detta bör rimligen gälla media också.

Vi på Attention inser att Journalistförbundets pressetiska regler inte omfattar funktionsnedsättning (punkt 10) men uppmanar tidningen att tillämpa riktlinjerna även för personer med funktionsnedsättning.

Anna Norrman finns på Facebook

Relaterat: “Obama har Pratbergers syndrom enligt stinktank i Uppsala”

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq