Public Service på riktigt.

tisdag, november 28, 2023

SVT och TT rasar över ”ovetenskaplig propaganda” om elöverkänslighet på sjukhusanslagstavla

publicerad 1 februari 2015
- K. Reporter

Ovetenskaplig propaganda på sjukhus

REPLIK. En vecka efter ett lyckat mediadrev mot en handikappförening för elöverkänsliga, som hetsade folk i allmänhet över att elöverkänsligas förbund fått bidrag från staten enligt gällande lagstiftning på området, dras återigen hetsjakten igång i TT och SVT mot elöverkänsliga.

Text: K. Reporter, uppd. kl 13:04, 1 feb 2015 | Kollaget ovan visar innehåll som automatiskt tas in av tidningarna dvs redaktionerna gör ingen vetenskaplig kontroll av innehållet i meddelandet från TT innan publicering. 

Denna gång handlar det om ett informationsblad från elöverkänsligas förening som korrekt beskriver att mikrovågor går genom väggar och betong samt tränger in i människokroppen.

TT rapporterar om SVT Smålandsnytts nya “jätte-scoop” om informationsbladet och påstår i upprörd ton att det begås brott mot vetenskapen i Sverige till och med på sjukhusen:

Ovetenskaplig propaganda på sjukhus

Ovetenskaplig propaganda återfinns på småländska sjukhus anslagstavlor. I Kalmar görs reklam för ett medium och seanser. På sjukhuset i Växjö får man veta att mikrovågsstrålning tränger in i människokroppen.

På en anslagstavla på länssjukhuset i Kalmar marknadsförs seanser och mediala aftnar och i ett väntrum finner man en skrift om hur Gud botar sjukdomar. På sjukhuset i Växjö får besökaren på en affisch veta att mikrovågor tränger in överallt, även i människokroppen, rapporterar SVT:s Smålandsnytt.

I samtliga fall strider meddelandena mot huvudmännens riktlinjer. Anslagen får inte innehålla läkemedelsreklam eller påståenden som inte är vetenskapligt förankrade.

Läkarförbundet är medvetet om att patienter och personal ofta utsätts för osaklig marknadsföring och propaganda och ser det som ett problem.

Folk kan tro att sådan information är underbyggd och sanktionerad enligt de vetenskapliga reglerna. Man vill ofta ge sken av att det kommer från vården, säger Karin Båtelson, klinisk fysiolog på Sahlgrenska sjukhuset och vice ordförande i Läkarförbundet, till Smålandsnytt.

TT

Det som varken reportrarna på SVT eller TT inte funderat på är om informationen från elöverkänsligas förening möjligen är korrekt. Hur kan annars mobilen fungera nere i källaren eller inne i lägenheten? Går mikrovågsstrålningen från mobiler och WiFi genom betong, men inte genom människokroppen?

SAR-distribution-Gandhi-and-Kang

Bildtext: Så här tränger mobilens strålning in i huvudet – ”ovetenskaplig propaganda”, skriver TT.

Källa till bilden: “Underestimation of EMF/NIR Exposure for Children for Mobile Telephones and for Electronic Article Survellance (EAS) Systems” (PPT). Om P. Gandhi, Department of Electrical & Computer Engineering, University of Utah. Invited paper presented at the International NIR and Health Workshop- Brazil, May 18, 19, 2009.

Text: K. Reporter

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Strålning, miljögifter, GMO, chemtrails, urlakade jordar, fröförbud, en fucked-up sjukvård, krig, media brainwash… Listan kan göras lång. Se på det från ovan och det ser ut som någon försöker utrota mänskligheten inom några generationer. Är vi under attack?

  • Transhumanisterna räknar med “decennier” inte “några generationer” innan mänskligheten utrotats. År 2050 ska varelserna på jorden inte längre ha några kroppar. Läs om transhumanism och “singularity”. Fram tills dess kommer cyborgs, human+ och post-human- m fl andra genmanipulerade och tekniskt avancerade varelser att besitta jorden. Vad tror du all “life science-forskning” egentligen handlar om?
   Våra makthavare vet att strålningen är farlig, men det är inget problem för dem då vi är alldeles för många på planeten.

 • Det viktigaste är att den naturliga bakgrundsstrålningen är MYCKET LÅG, till skillnad den artificiella mikrovågsstrålningen. SSM mätningar 2013 visar att strålningen från mobilindustrins basstationer har ökat med 67 miljarder i medelvärde i storstäderna. Det är en grotesk siffra, jag vågar med säkerhet säga att det tål inte vi. DNA-skador och olika typer av neurologiska skador kommer att bli så omfattande hos befolkningen att samhället kommer att kollapsa. Senildemens kommer att öka även hos unga. Det kommer heller inte att finnas sjukvårdspersonal, att ta hand om alla sjuka människor. Jag förstår inte, att de politiska partierna inte vill förstå riskerna med denna strålning eller så vågar de inte. Man nyttjar också de farligaste mikrovågorna inom frekvensområdet 1 GHz- 3GHz som absorberas till 100 % inne i kroppens organ. Dessutom har mikrovågor en antenneffekt på människan som ytterligare förstärker strålningen. Barn vid 1,3 meter och därunder absorberar 40 % mer strålning.

 • Intressant är att påståendet om att mikrovågor tränger in överallt, även i kroppen, är så kontroversiellt. I detta finns ju inget om hur påverkan är, om det är farligt eller inte, utan det är ett sakligt påstående om att mikrovågor tränger in överallt inklusive in i den mänskliga kroppen.

  Det är väl ingen seriös forskare, förutom möjligen de som TT har kontakt med :), som förnekar att mikrovågor går in och genom biologisk vävnad. Däremot finns det olika uppfattningar bland forskare om huruvida detta är farligt eller inte, men det kan knappast sägas vara en omstridd uppfattning inom forskarvärlden att mikrovågor går in överallt.

 • Skrev såhär till Erik Adolfsson som gjorde inslaget i SVT Smålandsnytt

  “Hej! Jag heter Tobias och är också journalistutbildad…

  Vill bara säga att Mikrovåger tränger igenom betong, men din kropp har ett automatiskt skydd mot mikrovågor förstår du, så håll mobilen mot örat hur mkt du vill, ditt huvud kommer inte värmas upp, och mikrovågorna är helt ofarliga.

  DET är propagandan ni sprider genom att inte kolla fakta. Visst, seanser är nåt helt annat. Inte många som fångat ett spöke på bild. Men snälla du, låt inte mobilindustrins intressen samt VOF göra så att att människor inte får reda på vad som är sant och inte.

  Nedan följer en bild som visar kraniell uppvärmning av en konstgjord skalle. Gå in på http://www.stralskyddsstiftelsen.se/ Oavsett vad du har för förutfattade meningar. Bevis är bevis, forskning är forskning. Propaganda från staten är propaganda. Det är våra jobb att granska staten och makten.

  Ha det bra, och ta hand om dig. Använd hands-free. “

  • Tobias! Jättebra, inte minst “Det är våra jobb att granska staten och makten”.

   År 2013 lämnade MP in en motion om forskning om strålning som räddar barn. Motionen avslogs.

   I motionen refererades bl a till: ”En laboratorieundersökning visar att försökspersoner som exponeras för mobilstrålning, utan att de vet om strålningen är på eller av, får huvudvärk och negativ påverkan på sömnen då de exponeras. Strålningen stressar hjärnan.
   Möss som exponeras för mobilstrålning får läckande blod-hjärnbarriär och små mikroödem i huvudet. Det kan förklara varför mobilstrålning orsakar huvudvärk.” vidare ”54 forskningsstudier visat genetiska skador av mikrovågsstrålning (mobilstrålning). 98 studier visar skadliga effekter på hjärnan och 9 visar ökad risk för Alzheimers eller demens av exponering för lågfrekventa elektromagnetiska fält.”

   “Ett dussintal undersökningar kopplar mobilstrålning till skador på spermier. Gravida kvinnor som använder mobiler och bärbara datorer som kopplats upp med trådlöst internet kan också skada det ofödda barnets utveckling.”

   Vad är det journalister på Smålandsnytt och folkvalda i riksdagen mfl inte förstår?

   http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Forskning-om-stralning-raddar-_H102F%C3%B6253/?text=true

 • Vad handlar detta drev om inte “osaklig marknadsföring och propaganda” om att mikrovågor inte påverkar människokroppen? Det räcker med en liten nätsökning för att bevisa motsatsen.

  Militären är mycket medvetna om mikrovågors stora potential för att skada människor fysiskt och psykiskt. Man kan t o m sända vissa våglängder för att skada specifika organ eller skicka röster och meddelanden.

  Mikrovågsstrålningen överallt innebär, enligt Dr Trower, att vi numera befinner oss i ett “kallt krig”. Ryssland är inte det stora hot som massmedia målar ut utan mikrovågsstrålningen som blir allt starkare och mer förtätad.

  Polisens kommunikationssystem orsakar t ex olika hälsoproblem bl a stimuleras aggressivitet hos poliserna därav ökad polisbrutalitet som går över världen.

  https://www.youtube.com/watch?v=aMMEQNnSZIo

 • Men då är det väl ganska lätt att anmäla TT för att fara med osanning? Vem är huvudman för dem? Vad säger den om att osaklig propaganda sprids genom media, som ju har en fasen så mycket större genomslagskraft än några lappar på en anslagstavla.

 • Sanningen om mikrovågor och strålsäkerhetsmyndigheten Enligt SSM mätningar 2013, i medelvärde för olika orter, visar att vi nu har skyhöga stråldoser dygnet runt, i förhållande till bakgrundsstrålningen 0,000 000 5 µW/m2:

  Landsbygd: 230 µW/m2 = fältstyrka 110 dB mikroV/m ökning med 2,3 miljarder
  Tätort: 1500 µW/m2 = fältstyrka 118 dB mikroV/m ökning med 15 miljarder
  Stockholm: 6700 µW/2 = fältstyrka 122 dB mikroV/m ökning med 67 miljarder

  Behovsnivån för fungerande GSM är 1 pikoW/m2, vilket betyder att bakgrundsstrålningen är mycket lägre annars skulle bakgrundsbruset störa ut GSM-systemet.

  https://solveig21miljoblogg.wordpress.com/2015/01/29/sanningen-om-mikrovagorna-och-stralsakerhetsmyndigheten/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Stöd gärna NewsVoice oberoende journalistik. Swisha till 123 530 20 05