Public Service på riktigt.

måndag, juli 15, 2024

SVT och TT rasar över ”ovetenskaplig propaganda” om elöverkänslighet på sjukhusanslagstavla

publicerad 1 februari 2015
- K. Reporter

Ovetenskaplig propaganda på sjukhus

REPLIK. En vecka efter ett lyckat mediadrev mot en handikappförening för elöverkänsliga, som hetsade folk i allmänhet över att elöverkänsligas förbund fått bidrag från staten enligt gällande lagstiftning på området, dras återigen hetsjakten igång i TT och SVT mot elöverkänsliga.

Text: K. Reporter, uppd. kl 13:04, 1 feb 2015 | Kollaget ovan visar innehåll som automatiskt tas in av tidningarna dvs redaktionerna gör ingen vetenskaplig kontroll av innehållet i meddelandet från TT innan publicering. 

Denna gång handlar det om ett informationsblad från elöverkänsligas förening som korrekt beskriver att mikrovågor går genom väggar och betong samt tränger in i människokroppen.

TT rapporterar om SVT Smålandsnytts nya ”jätte-scoop” om informationsbladet och påstår i upprörd ton att det begås brott mot vetenskapen i Sverige till och med på sjukhusen:

Ovetenskaplig propaganda på sjukhus

Ovetenskaplig propaganda återfinns på småländska sjukhus anslagstavlor. I Kalmar görs reklam för ett medium och seanser. På sjukhuset i Växjö får man veta att mikrovågsstrålning tränger in i människokroppen.

På en anslagstavla på länssjukhuset i Kalmar marknadsförs seanser och mediala aftnar och i ett väntrum finner man en skrift om hur Gud botar sjukdomar. På sjukhuset i Växjö får besökaren på en affisch veta att mikrovågor tränger in överallt, även i människokroppen, rapporterar SVT:s Smålandsnytt.

I samtliga fall strider meddelandena mot huvudmännens riktlinjer. Anslagen får inte innehålla läkemedelsreklam eller påståenden som inte är vetenskapligt förankrade.

Läkarförbundet är medvetet om att patienter och personal ofta utsätts för osaklig marknadsföring och propaganda och ser det som ett problem.

Folk kan tro att sådan information är underbyggd och sanktionerad enligt de vetenskapliga reglerna. Man vill ofta ge sken av att det kommer från vården, säger Karin Båtelson, klinisk fysiolog på Sahlgrenska sjukhuset och vice ordförande i Läkarförbundet, till Smålandsnytt.

TT

Det som varken reportrarna på SVT eller TT inte funderat på är om informationen från elöverkänsligas förening möjligen är korrekt. Hur kan annars mobilen fungera nere i källaren eller inne i lägenheten? Går mikrovågsstrålningen från mobiler och WiFi genom betong, men inte genom människokroppen?

SAR-distribution-Gandhi-and-Kang

Bildtext: Så här tränger mobilens strålning in i huvudet – ”ovetenskaplig propaganda”, skriver TT.

Källa till bilden: ”Underestimation of EMF/NIR Exposure for Children for Mobile Telephones and for Electronic Article Survellance (EAS) Systems” (PPT). Om P. Gandhi, Department of Electrical & Computer Engineering, University of Utah. Invited paper presented at the International NIR and Health Workshop- Brazil, May 18, 19, 2009.

Text: K. Reporter


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq