200-300 ensamkommande flyktingbarn lever på gatan i Stockholm – tvingas in i prostitution och knarkhandel

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 mars 2015
- NewsVoice redaktion
Marika Markovits, 26 feb 2015. Foto: Aftonbladet TV
Marika Markovits, 26 feb 2015. Foto: Aftonbladet TV
Marika Markovits, 26 feb 2015. Foto: Aftonbladet TV

Över 800 av de ensamkommande flyktingbarnen har sedan 2010 försvunnit spårlöst eller rör sig i utkanten av samhället. Många utnyttjas för att sälja droger eller sexuella tjänster, enligt Stadsmissionen. Kännedom om dessa barn har funnits i många år, men allmänheten är oinformerad och myndigheterna pekar på varandra. 

Marika Markovits direktör på Stadsmissionen - Pressfoto: Björn Wilde”Generellt sett så vet vi att barn som lever hemlösa ofta utsätts för kriminalitet på olika sätt både sexuella övergrepp, att tvingas att sälja sex” … ”vi vet även att de kan bli kurirer för att sälja knark…”, säger Marika Markovits direktör på Statsmissionen i Stockholm.

Pressfoto: Björn Wilde

Det finns ingen svensk myndighet som anser att de har ansvar för dessa barn säger journalisten och författaren Katia Wagner som tillsammans med Jens Mikkelsen skrivit boken ”De förlorade barnen”. Dessa myndigheter är Polisen, Socialtjänsten och Migrationsverket och ”de pekar hela tiden på varandra”. Wagner (hemsida) säger att dessa barn flackar mellan Schengenländerna.

 Katia Wagner - Foto: Nikolas Werngren”Och de befinner sig i väldigt riskfyllda miljöer”. … ”Det finns ju samlingsplatser i de flesta europeiska städer” … ”dit söker sig också vuxna som inte vill dem väl och de barn som vi spårade och hittade, de hittade vi i människohandeln. Vi hittade en kille som med våld och hot tvingades sälja droger, som var övervakad i Oslo, som var försvunnen från Sverige.”

Foto: Nikolas Werngren

Marika Markovits säger att barnen behöver en trygg miljö och vuxna att lita på.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq