Argentina: Alberto Nismans ex-hustru domaren Sandra Salgados undersökning visar att Nisman mördades

publicerad 6 mars 2015
- av Torbjörn Sassersson red.
Sandra Arroyo Salgado - Video: TN Urgente

NewsVoice korrespondent Elisabeth Avendaño varnade två dagar innan mordet på åklagaren Alberto Nisman att den som undersöker presidentfamiljen i Argentina straffas hårt. Avendaño fick rätt. Den statliga utredningen påstår att Nisman begått självmord en dag innan han skulle överlämna ett bevisunderlag mot president Cristina Kirchner, men Nismans fru är domare och tillsatte en egen utredning. 

Text: Elisabeth Avendaño | Video med Sandra Arroyo Salgado: TN Urgente

Alberto Nisman would never kill himselfAlberto Nismans ex-hustru, Sandra Arroyo Salgado är federal domare (juez federal) och hon var inte nöjd med undersökningarna gjorda av den inkallade fiskalen Viviana Fein och inte heller med resultaten av obduktionen, utan har gjort sina egna undersökningar med egna specialister. Den 5:e mars gav hon en presskonferens där hon meddelar att självmordsteorin och olycksfall är uteslutna, hennes ex-make blev mördad och kroppen flyttades efter mordet, något som tidigare undersökning inte visat.

Säkerhetskamerorna i byggnaden fungerade inte. Livvakterna fanns inte på plats och köksingången och trapporna och personalhissen upp till den hade inga säkerhetskameror. Hembiträdet berättade också att Nisman alltid hade köksingången låst med en regel från insidan. Den var öppnad.

Märkligt är att Cristinas säkerhetschef Sergio Berni var först på plats, tydligen under flera timmar, något som är ytterst olämpligt ur bevarandesynpunkt av eventuelly bevismaterial.

Vid undersökningen som Arroyo Salgado gjorde en hel månad efter mordet, hittades gamla blodfläckar som inte hittats vid de första undersökningarna.

Detta torpederade regeringens älsklingsteori att Alberto Nisman upptäckte att hans bevismaterial var så svagt, att han beslöt att skjuta sig. [förf. kommentar]

Text: Elisabeth Avendaño

Relaterat i internationella medier

La Nacion: Arroyo Salgado: “El suicidio y el accidente quedan descartados”

New York Times: Argentine President May Face More Scrutiny

NewsVoice rapporterar

17 jan 2015: Den som undersöker presidentfamiljen i Argentina straffas hårt

19 jan 2015: Alberto Nisman hittades död – Skulle idag överlämna bevis mot Argentinas regering

26 jan 2015: Alberto Nismans dödsfall en kriminalgåta – Journalist som twittrade flydde till Uruguay

1 mars 2015: Argentinas president under stort tryck från politiskt upplyst befolkning efter mordet på Nisman

Sandra Arroyo Salgado - Video: TN Urgente