Argentina: Alberto Nismans ex-hustru domaren Sandra Salgados undersökning visar att Nisman mördades

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 6 mars 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Sandra Arroyo Salgado - Video: TN Urgente

NewsVoice korrespondent Elisabeth Avendaño varnade två dagar innan mordet på åklagaren Alberto Nisman att den som undersöker presidentfamiljen i Argentina straffas hårt. Avendaño fick rätt. Den statliga utredningen påstår att Nisman begått självmord en dag innan han skulle överlämna ett bevisunderlag mot president Cristina Kirchner, men Nismans fru är domare och tillsatte en egen utredning. 

Text: Elisabeth Avendaño | Video med Sandra Arroyo Salgado: TN Urgente

Alberto Nisman would never kill himselfAlberto Nismans ex-hustru, Sandra Arroyo Salgado är federal domare (juez federal) och hon var inte nöjd med undersökningarna gjorda av den inkallade fiskalen Viviana Fein och inte heller med resultaten av obduktionen, utan har gjort sina egna undersökningar med egna specialister. Den 5:e mars gav hon en presskonferens där hon meddelar att självmordsteorin och olycksfall är uteslutna, hennes ex-make blev mördad och kroppen flyttades efter mordet, något som tidigare undersökning inte visat.

Säkerhetskamerorna i byggnaden fungerade inte. Livvakterna fanns inte på plats och köksingången och trapporna och personalhissen upp till den hade inga säkerhetskameror. Hembiträdet berättade också att Nisman alltid hade köksingången låst med en regel från insidan. Den var öppnad.

Märkligt är att Cristinas säkerhetschef Sergio Berni var först på plats, tydligen under flera timmar, något som är ytterst olämpligt ur bevarandesynpunkt av eventuelly bevismaterial.

Vid undersökningen som Arroyo Salgado gjorde en hel månad efter mordet, hittades gamla blodfläckar som inte hittats vid de första undersökningarna.

Detta torpederade regeringens älsklingsteori att Alberto Nisman upptäckte att hans bevismaterial var så svagt, att han beslöt att skjuta sig. [förf. kommentar]

Text: Elisabeth Avendaño

Relaterat i internationella medier

La Nacion: Arroyo Salgado: “El suicidio y el accidente quedan descartados”

New York Times: Argentine President May Face More Scrutiny

NewsVoice rapporterar

17 jan 2015: Den som undersöker presidentfamiljen i Argentina straffas hårt

19 jan 2015: Alberto Nisman hittades död – Skulle idag överlämna bevis mot Argentinas regering

26 jan 2015: Alberto Nismans dödsfall en kriminalgåta – Journalist som twittrade flydde till Uruguay

1 mars 2015: Argentinas president under stort tryck från politiskt upplyst befolkning efter mordet på Nisman

Sandra Arroyo Salgado - Video: TN Urgente


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • För att balansera upp anklagelserna mot Argentinas president, kan denna artikel vara bra. En läsare inkom med följande kommentar om artikeln i The Guardian:

  “Cristina Fernández de Kirchner har tidigare gått ut i ett brev där hon skriver att hon är ”övertygad” om att det inte var ett självmord. Hon slår också tillbaka mot anklagelserna som hon menar är en del av en konspiration mot henne. Presidenten hävdar att agenter från Argentinas främsta underrättelsetjänster var inblandade och hon kommer att upplösa landets säkerhetstjänst och skapa en ny.”

  http://www.theguardian.com/world/2015/feb/03/alberto-nisman-arrest-warrant-draft-cristina-fernandez-de-kirchner

 • Tack till Peter Grafström för dina klargörande inlägg kring denna affär och den terror som allt fler börjar förstå kopplingarna till.

  Nisman som offer och mördad ska väl vara det sista man tycker sig kunna krama ur denna “affär”. Duger de inte som levande kan de kanske göra mer nytta som döda för att kasta skuggor över den sittande regimen. Det går att ana en förhoppning om att ingen orkar läsa in vad skett eller att de flesta glömt. Mordet på Nisman kan ju bara te sig som förmånlig iom att man räknar kallt med att ingen minns längre eller har tillgång till information om vad som egentligen skedde.

  Det är ju för övrigt ett märkligt faktum att Hezbolla företrädesvis sponsrat av Iran skulle ställa till med problem i Argentina inför ett så viktigt avtal. Till det kommer de underliga kopplingarna till regeringsföreträdare i Iran’s regim med påstådda kopplingar till attentatet som får Interpol att agera! Reseförbud utdöms också som allt var klappat och klart. Det är onekligen en förtryckares språk vi se uttalas och agera trots att anklagelserna saknar bäring, logik, fog och fakta. Ett försoffat, skrämt och inskränkt folk utgör alls inget bekymmer för konstruktörerna till detta scenario som verkar gå på färdiggjutna välsmorda valsar.

  Vad skiljer Netanyahu från den gamle nassenassen? Hans politik självdör i den stund alla lägger ner vapnen och utlyser fred. Han har själv störst intresse av att hålla terrorn igång. Så har det nog fungerat alldeles för länge och det började så med Sternligan.. Det är väl bra att få bort det bibliska från Netanyahu utom möjligen att han blott utgör sista mörka kapitlet och den den fullständiga villfarelsen..

  “I have a dream” är begynnelsen på en storhet, folklig kraft, acceptans och livsluft för alla.

  Antipatin i “I have a nightmare” som ytterst enkelt kan appliceras på Israels senaste och värste illdådares hotfulla hållning till allt som luktar kritik gör i denna dag Saudi till ett lika märkligt som stort problem. Vår Utrikesminister stöter på scoutpatrull igen. Kanske lika barn ändå leka bäst.

 • Enligt en amerikansk tjänsteman hade Nisman ertappats med att ljuga flera gånger beträffande attentaten. Det fanns ingen trovärdighet i anklagelserna mot Iran och det är också typiskt att Elisabeth i den argentinska pressen tydligen inte fått info om det avbrutna kärnkraftssamarbetet med Iran som blev följden av attentaten. Sen återger Elisabeth att det är olämpligt att Kirchners säkerhetschef är först på plats för bevarande av bevis. Ja om man redan från början bestämt sig för vem som ligger bakom. Om man i stället frågar sig vem som tjänar på mordet, dvs Kirchners fiender, då är det tvärtom lämpligt att personer lojala med regimen är på plats för att eliminera planterade falska bevis om det nu fanns såna. Usa och Israel är skurkstater och följer inga spelregler. Båda ser sig som exceptionella och är beredda att skapa elände överallt för att gynna sin egen maktagenda. Netanyahu är helt desperat inriktad på att krossa Iran och Nismanaffären är en väg dit.

 • Ganska uppenbart vem som låg bakom bombningarna och säkert detta mord också. Men man får ju inte uttala det landet.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *