Bygg inget kärnkraftverk i Pyhäjoki anser Fukushimas borgmästare – Dag 4 – Sisu Meltdown

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 mars 2015
- NewsVoice redaktion
Sisu Meltdown - Bakgrundsfoto: Crestock

Pyhäjoki - no more Fukushima - Foto: Leon

Leon Dag 4. Idag har vi åkt 50 mil norrut längst finska bottenviks kusten ifrån Olkiluota kärnkraftverk till Pyhäjoki, 13 mil tvärs över Bottenviken ligger Skellefteå. I bild ser vi demonstranter med skylten ”No more Fukushima” vid en väg som Fennovoima bggt utan tillstånd, där kärnkraftverket Pyhäjoki ska ligga.

Text och foto: Leon Berthas,  uppd. 8 april 2015

Intro | Dag 1 | Dag 2-3 | Dag 4 | Dag 5 | Dag 6 | Dokumentärfilmen

Det finska energibolaget Fennovoima och ryska kärnvapenbolaget Rosatom planerar att bygga ett kärnkraftverk. De har rättare sagt redan börjat med att göra vägar mellan den framtida hamnen och där kärnkraftverket ska vara och till den stora landsvägen E8:an. De håller på att dra en sidoväg och de har inte fått tillstånd att göra det, men gör den ändå. Folk som bor där sätter upp skyltar utanför sina hus där det står: ”Rosatom and Fennovoima are not welcome here! Go Away!” 

Folket är förtvivlade, för att ifall Fennovoima får tillstånd att bygga kärnkraftverk så blir alla som bor i området tvungna att sälja sina hus och flytta därifrån.

ArcanumSkolan 2024

Fennovoima har fått statens tillstånd att expropriera marken, fast alla tillstånd att bygga inte är klara.

Pyhajoki-byggarbetsplats

Idag var vi i Hanhikivi nära Pyhäjoki där kärnkraftverket ska ligga och hamnen dit uranet fraktas från Ryssland. Vi träffade där ett gäng människor som demonstrerade. Vi åkte med. Hon bor här i Pyhöjoki. Hon kunde mycket kring kärnkraftverket som ska byggas. Alla i hennes gäng kämpar mot bygget av kärnkraftverket.

Vi kom fram till vägen gjord av grus där stora grävskopor och lastbilar höll på att gräva. Det var kallt, blåsigt och jävligt! Det var tveksamt att vi överhuvudtaget skulle få ta oss förbi vägbygget ut på udden och till en av gängets strandstuga.

Byggarbetarna hotade oss med att ringa polisen

Men byggarbetarna blev skraja när de såg att vi hade kameror och demonstranterna dvs gänget vi träffade, hade en banderoll där det stod ”No more Fukushima”. Byggarbetarna sa till oss att vänta, Voukko ringde då polisen och sa att Fennovoima håller på att bygga en väg utan tillstånd. Polisen bagatelliserade henne och viftade bort saken. Byggarbetarna hotade oss med att ringa polisen och då svarar vi ”Vi har redan ringt polisen och sagt att ni bygger en väg utan tillstånd”. Då tillät de oss att gå förbi vägen och fortsätta vår färd ut på udden.

Vi gick sista biten och kom fram till strandstugan som låg precis vid vattnet.Platsen hade en häftig atmosfär. Vi gick in för att värma oss.

Ett äldre par från gänget vi var med bor i området och de kommer förmodligen bli tvungna sälja sin strandstuga vid vattnet fort och billigt. Detta skapar ilska och sorg eftersom de vill bo kvar.
Jag skrek tillsammans med demonstranterna på finska:

”Vi har sisu, Stoppa Rosatom och Fennovoima nu!”

Inga unga människor i min ålder var där och protesterade vilket var synd, men det finns folk som kämpar emot! Inte helt Sisu meltdown.

Största smärtan var att se de äldre människornas sorg i ögonen att de kanske kommer att få lämna deras vackra landställe på udden Hanhikivi. Det kändes verkligen att platsen tillhörde de och de tillhörde platsen.

Som en oljemålning - Foto Leon

När jag gick ut och fotograferade så var det storm och det snöade. Bilderna blev som magiska oljemålningar. Platsen gav mig en tankeställare. Jag vill återvända hit när det är vår! Jag kan bara livligt föreställa mig udden i annat väder eller årstid. Sol, bad och fiske.

Det finns mer än massor av ovanliga växtarter på udden och mer än 250 observerade fågelarter. Här finns lekplats för siklöja, sik och harr. Udden har en viktig roll för att bevara denna speciella ekologiska mångfald.

Pyhäjokis kärnkraftverk kanske blir den droppen som får hela den grunda bottenvikens ekologiska system att haverera.

Bara några 100 meter från strandstugan så skövlar man skog.

”Det känns som att man vill förstöra så mycket som möjligt så fort som möjligt för att folk ska kapitulera och inte bry sig mer” säger tant Voikko.

Efter protesterna ute på udden Hanhikivi åkte vi tillbaka till där Voikko bor. Vi pratade länge med och intervjuade de äldre människorna. Efter ett tag kom Hanna som är aktivist och blivande miljöpartist i Finland. Hon har kämpat i tre år emot att man ska bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki.

Hon har varit i Fukushima så hon vet mer ingående hur illa det är att vara i Japan med tanke på strålningen. Hon uppmanar mig att inte åka dit, men att kämpa emot Fennovoima i Pyhäjoki. Hon verkade vara stenhård och rakt på sak. Hon kunde en hel del och gav mig raka svar på mina frågor. Enligt min uppfattning, eftersom jag är ung, intresserad och kunskapssökande, var hon uppriktig mot mig, lyssnade och svarade.

”Det finns inte många unga i din ålder som bor i Finland eller Sverige som är varken medvetna, intresserade eller nyfikna i att man bygger kärnkraftverk som dessa. De finns inte många här i Pyhäjoki”.

Hanna har lyckats få Fukushimas borgmästare att komma till Pyhäjoki och tala med Pyhäjokis borgmästare Matti Soronen.

Fukushimas tidigare borgmästare  sa:

”Jag hade en gång en stad nu är det ingen som bor där längre. Det är en spökstad. Bygg inget kärnkraftverk i Pyhäjoki. Det kan bli en katastrof så här snabbt”, och så knäppte han med fingrarna.

Rt.com:

“Radiation from Fukushima nuclear plant disaster forced thousands from their homes and lead to the deaths of many others. To shed a bit of light on the mystery of the Fukushima aftermath, Sophie Shevardnadze talks to the former mayor of one of the disaster-struck cities, Katsutaka Idogawa.”

I morgon ska vi på ett känsligt expropierings möte i Pyhäjoki som handlar om att Fennovoima har fått statens tillåtande att expropiera marken trots att det slutgiltiga beslutet om kärnkraftverket ska få byggas och ekonomin inte är på plats. Det kommer folk som tvingas sälja sina hus. för att man bygger kärnkraftverket. Det kommer folk från Fennovoimo och Rosatom.

Det kommer troligen bli tjafs och bråk.

Text och foto: Leon Berthas

Relaterat

Strandstugan - Foto: Leon
Strandstugan där kärnkraftverket ska byggas

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq