Eisenhowers tal om det militära industriella komplexet

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 mars 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Dwight Eisenhower 1942 public domain

US National Archives kommenterar President Dwight D. Eisenhowers berömda avskedstalfrån den 17 januari 1961 där han varnar för det industriella militära komplexets destruktiva makt. Dokument visar att Eisenhower förberett talet under två års tid, enligt US National Archives undersökning.

“This Inside the Vaults video short follows newly discovered papers revealing that Eisenhower was deeply involved in crafting the speech, which was to become one of the most famous in American history.”

Dokument som hittats av familjen till Eisenhowers talskrivare Malcolm Moos bevisar processen som låg bakom talet. Chefen på Eisenhower Library Karl Weissenbach och historikern och styrelsemedlemmen Michael Beschloss från Foundation for the National Archives diskuterar hur Eisenhowers tal utvecklades.

Undersökningen visar att Eisenhower under en längre tid velat säga det han till slut fick förmedlat den 17 januari 1961 strax innan han avgick som president.

Talet kan kopplas till John F. Kennedys berömda varningstal: “JFK Secret Societies Speech”från den 27 april 1961. (red anm)

Text: NewsVoice | Källa: US National Archives (Inside the Vaults), January 19, 2015

Major General Dwight Eisenhower (1942) Source: The Imperial War Museum, public domain
Major General Dwight Eisenhower (1942) |  Source: The Imperial War Museum, public domain


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Folk glömmer så fort. Det kan ju vara en tankeställare att den kompakta muren stått för ond bråd död i ett århundrade eller så..

    Se bara på Sverige nu…. Det är snart ok att jaga sverigefientliga tack vare de nya fascisterna.. Det har gått utför med Sverige sedan de fällde trädet.. Wallstreet släpper alltid lös hundarna…

  • Det är ju mycket möjligt att Smedly Butlers exponerande av Walllstrreet inte gick så obemärkt förbi som de hoppades utan lades till medvetandet i många amerikanska sinnen inställda på frihet och förstående den fulla innebörden av det.. En militärindustri är väl den mest otäcka självuppfyllande industri man kan kring sin hals. Eller i biblisk beskrivning “kring sina länder”… De flesta nöjer sig inte med att osäkra, utan plockar ju ur patronerna så att inga olyckor kan ske..

    Det är en intressant läsning att Kennedy hade genomskådat sin militär till den grad att han med hjälp av en journalist och bulvan upprättade en direkt telefonlinje med Castro för att inget kärnvapenkrig skulle bli av.. Vildhjärnorna och hökarna inom den egna sfären hade redan gjort Presidenten förskräckt. Det ska till en grupp psykopater för att skjuta ihjäl sin egen president under det de kallar frihet och så har det fortsatt. Kan man skjuta en kan man skjuta alla andra. Det var ju ingen början heller utan en fortsättning.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *