Historiker Anders Björnsson är kritisk till NATO: Svensk neutralitet är inte till salu – Föredrag

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 31 mars 2015
- NewsVoice redaktion

Foto på Anders Björnsson: Bengt Oberger,  Wikimedia CommonsHistorikern Anders Björnsson diskuterar om Sveriges neutralitet igår och idag. Han är mycket kritiskt till ett svenskt NATO-medlemskap. 

Foto på Anders Björnsson: Bengt Oberger, Wikimedia Commons

 • Var det vår alliansfrihet som höll oss utanför två världskrig?
 • Vem eller vilka var det som nedmonterade det svenska folkförsvaret?
 • Om Sverige verkligen ska vara alliansfritt och neutralt borde vi inte öva med andra än bara Nato?
 • Vad hade svenska Jas plan för uppgifter i Libyen?
 • Har något land som är medlem i Nato kvar folkförsvaret?
 • Hur ska försvaret se ut? Teknik kontra manskap
 • Bemanning av försvaret och ubåtsfrågan
 • Enhetsfront mot Nato: strategi, vision, hur ska en massrörelse utvecklas?

Mötet arrangerades av Tankesmedjan Nynäshamn som är en fri, obunden samt religiöst, politiskt och ekonomiskt oberoende sammanslutning.

Plats: Skärgårdshotellet, Nynäshamn, den 25 mars 2015

Relaterat
Alliansfriheten.se
Anders Björnsson på SvD Opinion: Hög tid att upplösa Nato

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Ursäkta. Hade ingen uppdatering på svar från detta inlägg.

  Vad är skillnaden om en centralbank i ett land blott är en filial? Miljarder i vinster varenda år medan resten av samhället haltar och kränger.. Mja. Det kanske inte är kapitalism. 🙂 Inte är ju kommunism = Stalin heller, hur mycket en del vill trollbinda, förbanna, brännmärka och jaga in skräck..

  Syriens Bank var självständig. Libyen försökte bevara sin liksom OAU. Vår egen allra minst… Tittta på kronans värde, det är väl Nasdaq som bestämmer, nu när vi bytt regering eller legering..

  Att centralt banka värdet ur ekonomin som skett i så många länder inom eu och skattat dem på dess välfärd ser väl ut som en trojansk hästs verk. Vinsterna höstas in och man fortsätter berika sig, som om kapitalismen inte fanns.. Tja vad ska man säga?

  Under tiden gnager man i sig våra pensioner och kvar blir reliker av den framtid vi inte kan förlora pga kapitalismen.. Det blir dyrare om vi ska leva på andra dessutom.. Det är hederligt att var neutrala särskilt under dessa orättfärdiga krig.

 • Pollux:
  “Ruset har tydligen inte tagit slut utan fortgår och baksmällan som breder ut sig överallt räknas i civila människoliv och kupper för demokratins slutgiltiga summa..att kapitalismen har flest människoliv på sitt obefintliga samvete..”

  Det intressanta är att du räknar upp dagens system som kapitalism, när vi själva verket har en centralbank i varje region/land. Och det är bara det första exemplet på att kapitalism som begrepp inte existerar i dagens värld, så som det definieras i ordboken. Se kommunistiska manifestet och se hur många punkter som stämmer med dagens system.

 • “Tear down these walls” Skådespelaren Reagan klädd som president och i sin största och kanske enda betydande roll såg inte muren som andras eller folkets utan muren som hindrade Uz utbredning och lebensraum. Väst styrkt av Reagan eller tvärtom. Reagan med något styrkande under västen lovade att de egna krafterna inte skulle expandera sin maktsfär över de forna gränserna.. Ruset har tydligen inte tagit slut utan fortgår och baksmällan som breder ut sig överallt räknas i civila människoliv och kupper för demokratins slutgiltiga summa..att kapitalismen har flest människoliv på sitt obefintliga samvete..

 • Att peka ut Ryssland för “anektering” av Krim är fel. I en enhetsfront mot NATO bör man ensidigt peka ut den aggressiva supermakten. Ryssland för ingen aggressiv utrikespolitik á la USA, snarare en lillebror attityd? Är det så svårt, det är inte Ryssland som startade Majdan, det är inte Ryssland som började jag rysktalande medborgare. En enhetsfront måste ta en klar ställning mot aggressiva ståndpunkter som skadar målen som enhetsfronten står för, ja vad då? Jo, enligt mig måste Rysslands hållning i Ukraina frågan stödjas – Skydd för Rysktalande medborgare och slut på vapenskrammel mot Ryssland. Visst, Ryska ledningen måste föra en försiktig utrikespolitik, den inhemska politiken har ingen annan med att göra så länge faran för krig inte eskalerar.

  • Det var en gång en hjort som föddes med bara ett öga. Detta var en stor nackdel eftersom den bara kunde se hot från en sida.

   Hjorten utarbetade dock en strategi att beta jämte en sjö, med det blinda ögat mot sjön, där den inte väntade något anfall, och med det friska ögat mot land, så att den kunde se rovdjur och i tid kunna sätta sig i säkerhet.

   Detta fungerade i ett antal år tills några jägare kom på hur hjorten agerade och vilka dess svagheter var.

   För att kunna komma nära hjorten satte de sig i en båt och rodde tyst över sjön och närmade sig hjorten via vattnet. På detta vis kom de så nära djuret att de kunde avlossa en dödande pil.

   Sensmoral?

 • Kloka ord i diplomatisk bemärkelse dvs som har förutsättningar att nå fram till Svensson tror jag.
  Tyvärr är ju läget sånt att man inte riskfritt kan ta ett steg till och blottlägga den enorma ondskan i dagens Usa/Nato agenda inklusive den ekonomiska maktelitens betydelse, för då tror nog Svensson att man överdriver eller sluter sig i sitt skal och vill inte veta mer. De privatägda medierna och den oligarki som har makten har tvingat alla vettiga människor på defensiven. Men med det som givet verkar Anders Björnsson och några av de andra ha närmat sig det hela på rätt sätt.
  En stor applåd!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *