Berghs blogg: “Romska tiggare är politisk slapphet”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 mars 2015
- NewsVoice redaktion

romska tiggareVi har alla en moralisk skyldighet att hjälpa dem som är i nöd, men inte genom att göra Sverige till en samlingsplats för romska tiggare som organisatörer transporterar hit för att tigga. Kopplingar finns till ligor som stjäl kopparledningar. Regeringen är slapp som struntar i sin skyldighet att införa regler till EU:s direktiv om vistelserätt.

Det är ett faktum att det är en organiserad tiggeriverksamhet som utnyttjar den svenska regeringens slapphet. EU:s direktiv är en ram som ska fyllas med svenska regler. Detta struntar regeringen i.
Tiggarna får som andra besökare från EU-länder vara här i 90 dagar om de har pass eller annan godkänd legitimationshandling. De har inga som helst andra rättigheter än just att vara här.

Bild: Tiggare på Birger Jarlsgatan i Stockholm den 26 januari 2015

De främst rumänska tiggarna får enligt lagen inte ha bråte eller en form av bohag på gatan. För att ha pinalerna på gatan krävs tillstånd som i Stockholm kostar 2 000 kronor per år. Detta måste varenda torgknalle betala. En liten blombutik som vill ha några krukor längs väggen betalar också 2 000 kronor per år. Varför tillämpas inte lagen för romska tiggare?

Tiggarna sover i en hög kläder på trottoaren. Polisen ingriper inte. Varför? Myndigheterna ställer upp med husrum och fri transport till härbärgen för många av tiggarna. Varför det? Vill de slappa politikerna att det ska ske en massinvandring av tiggare från Rumänien och Bulgarien?

I Rumänien skrattar de åt svenskarna och kallar oss idioter. Det är förståeligt.

Läs hela artikeln

Text: Lars-Kristian Bergh

Relaterat

En tiggare i centrala Stockholm kan dra in en månadslön motsvarande 24,000 kr före skatt

Kåkstäder breder ut sig i Stockholm

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Vi har några rumänska tiggare vid vår T-banestation och de ökade i antal de senaste åren från 1 till 3 samtidigt och det verkar handla om upp till eller fler än 10 olika individer som flyttas runt.

  Tiggarna fanns inte alls 2011. De kom 2012. Har försökt att i all välmening prata med en person som tycks uppskatta kommunikation. Försöker få en uppfattning om graden av medgivande i att tigga.

  Vi har sett hur tiggerihallickar besöker dessa tiggare. Det rör sig helt klart om organiserat tiggeri. Hallickarna tafsar på de yngre tjejerna.

  Misstänker därför även sexuellt utnyttjande av ffa de yngre. Vi har sett att dessa kvinnor med åren blir allt mer överviktiga. Förmodligen för att klara kylan och kanske även för att bli mindre attraktiva.

  Köpte igår en halv matkasse till en av dem. Personen lyckades förmedla via enstaka ord, en skylt och kroppsspråk att denne har barn och inte längre har ett inomhusboende. Tiggaren ville ha ett tält.

 • Exakt, december-juntan jobbar hårt och långsiktigt för att ta in maximalt med tiggare och stenåldersmänniskor från tredje världen istället för spetskompetens.

  Fråga folk i alla länder på jorden, många av dom kommer att skaka på huvudet åt det våra politiker i Sverige håller på med. De frågar nog ‘varför gör ni svenskar på detta viset?*
  Det gynnar ingen, inte invandrarna och ej heller svenskarna. De som sedan kan resa till där de välbetalda jobben finns ute i världen går så, de som blir kvar är försörjda på livstid då de inte kan komma in på en krympande arbetsmarknad. 100.000 om året, just fint det.

  Så förstör man en nation.

 • Om ingen ger pengar kommer ingen hit. Det är enkelt…. Det är dock till var och en. Alla människor vill leva gott och värdigt, om de inte kan göra detta på hemmaplan går de dit där det finns möjligheter till detta. Detta beteende kan man inte döma för att vi alla skulle göra likadant. Eftersom vi uppenbart ger dessa människor pengar så vill vi ha dem här. Då kan vi stilla vår samvete och känna oss goda istället för att ifrågasätta hela pyramidspel som pennings systemet skapar. I ett system där det finns vinnare och förlorare.

 • Vill de slappa politikerna att det ska ske en massinvandring av tiggare från Rumänien och Bulgarien? – Nej,inte bara det,j ag tycker att våra politiker vill ennu värre.De har fått order att Sveriges image ska förstöras för att inte andra länders befolknings ska kunna peka på Sverige som en vällfärdsland och fråga deras egna politiker varför går så bra för Sverige,varför kan man inte följa den svenska modellen. Tänk,när turisterna kommer till Sverige och ser alla dessa rumänska tiggare framför våra butiker,vad ska de tro om vårt land ! De kommer tro att det är stor fattigdom i landet eftersom det är tiggare vid varje affär, de är inte medvetna att dessa är inte svenska medborgare,de ser en fakta utan bakgrunds kunskap.Det är slapphetens orsak enligt min uppfattning.

  • Julius:
   “De har fått order att Sveriges image ska förstöras…”

   Om det hade handlat om image hade det inte varit något att bry sig om. Om det är förstörd image du fruktar, så hanterar Sverige den saken bra själva. Det är väl snarare så att det är grundvärderingar som saknas i Sverige som helhet. Egen vinning i kort perspektiv är det som är normen idag, moralisk relativism och de saker som följer på detta.

   Sett med utlänningars ögon så måste Sverige framstå som ett dårhus med alla olika särintressen som lyfts fram i jämställdhetens tecken, medan notan skickas till de som inte har mer att ge.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *