Berghs blogg: “Romska tiggare är politisk slapphet”

publicerad 14 mars 2015
- av NewsVoice

romska tiggareVi har alla en moralisk skyldighet att hjälpa dem som är i nöd, men inte genom att göra Sverige till en samlingsplats för romska tiggare som organisatörer transporterar hit för att tigga. Kopplingar finns till ligor som stjäl kopparledningar. Regeringen är slapp som struntar i sin skyldighet att införa regler till EU:s direktiv om vistelserätt.

Det är ett faktum att det är en organiserad tiggeriverksamhet som utnyttjar den svenska regeringens slapphet. EU:s direktiv är en ram som ska fyllas med svenska regler. Detta struntar regeringen i.
Tiggarna får som andra besökare från EU-länder vara här i 90 dagar om de har pass eller annan godkänd legitimationshandling. De har inga som helst andra rättigheter än just att vara här.

Bild: Tiggare på Birger Jarlsgatan i Stockholm den 26 januari 2015

De främst rumänska tiggarna får enligt lagen inte ha bråte eller en form av bohag på gatan. För att ha pinalerna på gatan krävs tillstånd som i Stockholm kostar 2 000 kronor per år. Detta måste varenda torgknalle betala. En liten blombutik som vill ha några krukor längs väggen betalar också 2 000 kronor per år. Varför tillämpas inte lagen för romska tiggare?

Tiggarna sover i en hög kläder på trottoaren. Polisen ingriper inte. Varför? Myndigheterna ställer upp med husrum och fri transport till härbärgen för många av tiggarna. Varför det? Vill de slappa politikerna att det ska ske en massinvandring av tiggare från Rumänien och Bulgarien?

I Rumänien skrattar de åt svenskarna och kallar oss idioter. Det är förståeligt.

Läs hela artikeln

Text: Lars-Kristian Bergh

Relaterat

En tiggare i centrala Stockholm kan dra in en månadslön motsvarande 24,000 kr före skatt

Kåkstäder breder ut sig i Stockholm