Misstanke att Germanwings-piloten Andreas Lubitz åt SSRI – antidepressiva droger

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 mars 2015
- Torbjörn Sassersson

Andreas Lubitz - BILD frontpageEnligt preliminära undersökningar begick piloten Andreas Lubitz ett kollektivt och forcerat självmord med 149 passagerare. Polisen söker nu bevis som kan ge en logisk förklaring och i den husrannsakan som gjordes på torsdagen hittade polisen tecken på att piloten var psykiskt sjuk.

Misstankar i bla de sociala medierna har därför väckts att Andreas Lubitz intog SSRI* det vill säga antidepressiva mediciner.

Under fyra timmar och en stor polisbevakning på torsdagskvällen undersöktes Andreas Lubitz bostad i Düsseldorf och hans föräldrahem i Montabaur i Tyskland där 27-åringen använde övervåningen med sin bror. Väskor, påsar och kartonger bars ut. Polisen beslagtog även en stationär dator och en laptop.

Medicinsk dokumentation visar att Andreas Lubitz behandlades av läkare och han hade sjukintyg för samma dag som flight 4U9525 kraschade, skriver Reuters. Sjukintyget som visade att han var oförmögen att arbeta ska Lubitz ha rivit sönder.

Beteendet visar att piloten dolde sin sjukdom från sin arbetsgivare och sina kollegor, säger en statsåklagare till Reuters.

Universitetssjukhuset i Düsseldorf bekräftar att man har haft Lubitz som patient, senaste gången den 10 mars 2015. Däremot kan inte sjukhuset uppge vilken diagnos han led av på grund av sekretess, men uppgiften om att han har behandlats för depression hos dem är felaktig, skriver DN.

Trots förnekandet att Andreas Lubitz medicinerades för depression finns en viss anledning att misstänka att Lubitz åt antidepressiva dvs SSRI-preparat tills motsatsen har bevisats. Anledningen till det är att grundliga undersökningar i USA visar att de flesta sk skolskjutningar har genomförts av ungdomar som gått på SSRI-preparat. Särskilt våldsbenägen blir en person som försöker avsluta medicinering (withdrawal) med SSRI (se: antidepressant discontinuation syndrome).

Text/rewrite: Torbjörn Sassersson

* SSRI:  Selektiva serotoninåterupptagshämmare (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor)

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq