Public Service-kanalen P1 Vetandets Värld vilseleder om vaccin och dr Andrew Wakefields fynd

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 mars 2015
- NewsVoice redaktion

Hälsogranskaren om vaccin

Margareta LundströmDEBATT. Margareta Lundström fd sjuksköterska tappade härom dagen förtroendet för Vetandets Värld på P1 som nyligen rapporterade om mässling och vaccin. Hon vänder sig till programledaren Camilla Widebeck och reportern Sara Sällström som vilseleder lyssnarna om riskerna med vaccin och läkaren Andrew Wakefields fynd. Lundström anser även att Vetandets Värld kränker svårt vaccinskadade barn och deras föräldrar.

Text: Margareta Lundström

Med programmen den 5 mars och 6 mars 2015 förlorade jag mitt förtroende för Sveriges Radio. Jag är en 76 årig pensionerad sjuksköterska som i hela mitt liv haft radions P1 som mitt nöje, min tröst och mitt universitet.

Jag väntar mig nämligen mer av SR än att man så flagrant och partiskt vänder på fakta och gör vitt till svart och tvärt om, eller hur man så djupt kan kränka barn som skadads av vaccin och såra föräldrar till skadade barn, som redan lider alla helvetes kval för att de lät experter spruta in främmande toxiska ämnen i sina helt friska barn – experter som kanske inte ens läst bipacksedeln till vaccinet eller ens förstår signifikansen av den.

Hur kan public service avgöra vad som är rätt kunskap? Om det finns ett växande motstånd till den etablerade sanningen borde väl den ha fått komma till tals och förklara sig i ett balanserat program annars handlar det ju bara marknadsföring.

De sunda och klarsynta är i detta fall menar jag, de föräldrar som tvekar, väntar eller vägrar att vaccinera sina barn. De har inte bara läst bipacksedeln, de har läst om varje enskilt ämne i vaccinerna och om hur det påverkar deras barn, de har läst om vaccinets effekt, om dess säkerhet, om vaccinationernas förljugna och sjaskiga historia. De skiljer på vad oberoende forskare skriver och vad som är vaccinindustrins och dess medlöpares propaganda. De försvarar sina barn.

Fallet dr Andrew Wakefield och journalisten Brian Deer

Har ni aldrig tagit reda på att Wakefield aldrig talade om samband mellan trippelvaccin och tarminflammationer och autism utan han gjorde iakttagelser och rekommenderade mer forskning på området och försiktighetsprincipen genom att vaccinera med ett vaccin i taget.

Det var media med sina rubriker som skrev om samband, men stora ekonomiska intressen kunde inte acceptera någon skugga på vaccin.

Har ni aldrig funderat på hur en enskild journalist utan fast anställning som Brain Deer kunnat gräva år efter år och försörja sig på sin idealism?

Har ni aldrig funderat över eller tagit reda på vem som i princip har kontroll över de medicinska tidskrifterna eller de medicinska sällskapen? Den ene drog tillbaka Wakefields artikel och den andre tog ifrån honom hans legitimation. Detta på en enda icke medicinsk persons vittnesmål, Brian Deer.

Han ni aldrig tagit reda på vilka andra forskare som gjort samma iakttagelse som Andrew Wakefield både före och samtidigt som han?

Har ni aldrig funderat över styrkeförhållandena mellan ett antal föräldrar med gravt vaccinskadade barn och en enskild doktor på ena sidan och världens största, mest lönsamma och kriminella sic, företag med stöd från reglerande myndigheter och regering på andra sidan?

Har ni aldrig tänkt på att titta på verkligheten? Man gör det enkelt för sig genom att avfärda obehagligheter genom att tala om forskningsfusk. Man kan ju inte säga att dr Wakefields iakttagelser är felaktiga som ni säger i programmet, så länge man inte bevisat att det han iakttagit är fel.

Men ni har nog tänkt på att ni är i gott sällskap. Först ute var Inger Atterstam i SvD som nämnde Wakefield och forskningsfusk, så använde C.J. von Seth samma kombination i DN och nu talar ni om Wakefield och forskningsfusk i Sveriges Radio.

Ingen anser sig tydligen manad att gräva djupare i det eller anser att lyssnare eller läsare behöver veta vari hans fusk består.

Jag välkomnar verkligen granskning av medicinska studier, när lågt räknat 85% av all forskning bedrivs av dem som tjänar pengar på den testade produkten och all insyn är förhindrat vad gäller urval, metoder och data.

Men jag är inte orolig för dr Wakefield. Han får stående ovationer när han föreläser. Det är de svikna barnen och föräldrarna som vi alla har anledning att vara väldigt sorgsna över.

Jag rekommenderar läsning av ”En Folkefiende” av Henrik Ibsen eller se pjäsen på Stockholms Stadsteater eller lyssna på en äldre inspelning på radions arkiv. Pjäsens huvudfigur är dr Stockman som upptäckte att vattnet i badanläggningen, som är stadens stolthet och turistattraktion är förorenat och kan orsaka sjukdom, men istället för att bli hyllad för sin upptäckt så hotar denna upptäckt betydelsefulla personers ekonomiska intressen och riskera att det fusk och bedrägerier som förekom vid vattenledningen anläggande kommer i dagen. Slutligen blir läkaren hela stadens fiende- en folkefiende.

Text: Margareta Lundström

Svensk dokumentär om dr Andrew Wakefield som fann en koppling mellan trippelvaccin och autism

Vetandets Värld den 5 mars 2015: Den falska forskningen om mässlingvaccinet

Vetandets Värld den 6 mars 2015: Mässlingen – världens mest smittsamma sjukdom

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq