Public Service-kanalen P1 Vetandets Värld vilseleder om vaccin och dr Andrew Wakefields fynd

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 mars 2015
- NewsVoice redaktion

Hälsogranskaren om vaccin

Margareta LundströmDEBATT. Margareta Lundström fd sjuksköterska tappade härom dagen förtroendet för Vetandets Värld på P1 som nyligen rapporterade om mässling och vaccin. Hon vänder sig till programledaren Camilla Widebeck och reportern Sara Sällström som vilseleder lyssnarna om riskerna med vaccin och läkaren Andrew Wakefields fynd. Lundström anser även att Vetandets Värld kränker svårt vaccinskadade barn och deras föräldrar.

Text: Margareta Lundström

Med programmen den 5 mars och 6 mars 2015 förlorade jag mitt förtroende för Sveriges Radio. Jag är en 76 årig pensionerad sjuksköterska som i hela mitt liv haft radions P1 som mitt nöje, min tröst och mitt universitet.

Jag väntar mig nämligen mer av SR än att man så flagrant och partiskt vänder på fakta och gör vitt till svart och tvärt om, eller hur man så djupt kan kränka barn som skadads av vaccin och såra föräldrar till skadade barn, som redan lider alla helvetes kval för att de lät experter spruta in främmande toxiska ämnen i sina helt friska barn – experter som kanske inte ens läst bipacksedeln till vaccinet eller ens förstår signifikansen av den.

Hur kan public service avgöra vad som är rätt kunskap? Om det finns ett växande motstånd till den etablerade sanningen borde väl den ha fått komma till tals och förklara sig i ett balanserat program annars handlar det ju bara marknadsföring.

De sunda och klarsynta är i detta fall menar jag, de föräldrar som tvekar, väntar eller vägrar att vaccinera sina barn. De har inte bara läst bipacksedeln, de har läst om varje enskilt ämne i vaccinerna och om hur det påverkar deras barn, de har läst om vaccinets effekt, om dess säkerhet, om vaccinationernas förljugna och sjaskiga historia. De skiljer på vad oberoende forskare skriver och vad som är vaccinindustrins och dess medlöpares propaganda. De försvarar sina barn.

Fallet dr Andrew Wakefield och journalisten Brian Deer

Har ni aldrig tagit reda på att Wakefield aldrig talade om samband mellan trippelvaccin och tarminflammationer och autism utan han gjorde iakttagelser och rekommenderade mer forskning på området och försiktighetsprincipen genom att vaccinera med ett vaccin i taget.

Det var media med sina rubriker som skrev om samband, men stora ekonomiska intressen kunde inte acceptera någon skugga på vaccin.

Har ni aldrig funderat på hur en enskild journalist utan fast anställning som Brain Deer kunnat gräva år efter år och försörja sig på sin idealism?

Har ni aldrig funderat över eller tagit reda på vem som i princip har kontroll över de medicinska tidskrifterna eller de medicinska sällskapen? Den ene drog tillbaka Wakefields artikel och den andre tog ifrån honom hans legitimation. Detta på en enda icke medicinsk persons vittnesmål, Brian Deer.

Han ni aldrig tagit reda på vilka andra forskare som gjort samma iakttagelse som Andrew Wakefield både före och samtidigt som han?

Har ni aldrig funderat över styrkeförhållandena mellan ett antal föräldrar med gravt vaccinskadade barn och en enskild doktor på ena sidan och världens största, mest lönsamma och kriminella sic, företag med stöd från reglerande myndigheter och regering på andra sidan?

Har ni aldrig tänkt på att titta på verkligheten? Man gör det enkelt för sig genom att avfärda obehagligheter genom att tala om forskningsfusk. Man kan ju inte säga att dr Wakefields iakttagelser är felaktiga som ni säger i programmet, så länge man inte bevisat att det han iakttagit är fel.

Men ni har nog tänkt på att ni är i gott sällskap. Först ute var Inger Atterstam i SvD som nämnde Wakefield och forskningsfusk, så använde C.J. von Seth samma kombination i DN och nu talar ni om Wakefield och forskningsfusk i Sveriges Radio.

Ingen anser sig tydligen manad att gräva djupare i det eller anser att lyssnare eller läsare behöver veta vari hans fusk består.

Jag välkomnar verkligen granskning av medicinska studier, när lågt räknat 85% av all forskning bedrivs av dem som tjänar pengar på den testade produkten och all insyn är förhindrat vad gäller urval, metoder och data.

Men jag är inte orolig för dr Wakefield. Han får stående ovationer när han föreläser. Det är de svikna barnen och föräldrarna som vi alla har anledning att vara väldigt sorgsna över.

Jag rekommenderar läsning av ”En Folkefiende” av Henrik Ibsen eller se pjäsen på Stockholms Stadsteater eller lyssna på en äldre inspelning på radions arkiv. Pjäsens huvudfigur är dr Stockman som upptäckte att vattnet i badanläggningen, som är stadens stolthet och turistattraktion är förorenat och kan orsaka sjukdom, men istället för att bli hyllad för sin upptäckt så hotar denna upptäckt betydelsefulla personers ekonomiska intressen och riskera att det fusk och bedrägerier som förekom vid vattenledningen anläggande kommer i dagen. Slutligen blir läkaren hela stadens fiende- en folkefiende.

Text: Margareta Lundström

Svensk dokumentär om dr Andrew Wakefield som fann en koppling mellan trippelvaccin och autism

Vetandets Värld den 5 mars 2015: Den falska forskningen om mässlingvaccinet

Vetandets Värld den 6 mars 2015: Mässlingen – världens mest smittsamma sjukdom


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Får även statsepidemiolog Annica Linde delar av sin inkomst från vaccinbranschen, precis som Socialstyrelsens Vetenskapliga Råd, som tidigare avslöjades av SvDs journalist gällande problemen med vaccinationer.

  Dåvarande statsepidemiologen Anders Tegnell bekräftade de uppgifterna och ansåg att sådana löne-tillskott inte kunde anses vara någon form av korruption … Således helt godkänd verksamhet?

  Att de stora vaccinproducenterna gång på gång drabbas av miljardböter till följd av all sin avslöjad korruption jorden runt – borde vara en tankeställare för dem vilka NU vill införa tvångsvaccination – på det sätt som vissa ledande politiker både i riksdag och Stockholms Landsting tycks vilja!

  Inte minst sedan alla avslöjanden i USA gällande ledande kontrollorgans dubbla positioner – dels företräda FDA dels samtidigt vara ledande person hos Merck – gällande vaccinationsverksamheten !!!

  Vet de borgerliga landstingspolitikerna någonting egentligen om sjukvård eller fungerar de bara som högtalare för aktuell vaccinationsindustri? – Får de kanske bidrag till respektive partikassor ???

 • ”Mässling var en av de svåraste barnsjukdomarna när den fanns, säger Annica Linde, statsepidemolog.” Noll trovärdighet! Det hände till och med att föräldrar tog med sina barn till familjer där mässling gick för att barnen skulle smittas och sedan bli immuna en gång för alla.

 • Mycket läsvärd artikel – tack för den och för flera bra länkar i kommentarerna.

  Har samma erfarenhet, från samma tid, som Ruben. Liksom jag och mina fyra syskon hade ‘hela skolan’ både mässlingen och alla andra barnsjukdomar som kom och gick. Kan inte minnas att någon blev allvarligt sjuk. Dagens hysteri har helt enkelt bara att göra med prestige och i synnerhet vaccin-intäkter!

 • I dagens Metro “Jättestudie: Homeopatisk medicin har ingen effekt”

  Stora rubriker men lite innehåll. Återigen en studie i oförmåga att förstå principerna för hur homeopatisk medicin fungerar.

  Den ökände Dan Larhammar (VoF) uttalar sig väldigt kategoriskt.
  Det är frågan om, det är VoF som planterat artikeln på Metro.

 • I SR:s artikel
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4608612

  “Mässling var en av de svåraste barnsjukdomarna när den fanns, säger Annica Linde, statsepidemolog.”

  Jag minns aldrig att det var så i slutet av 50-talet. Mässlingen ansågs i vår omgivning som en barnsjukdom, som vi inte kunde komma ifrån, som vilken annan influensa som helst. Jag låg i lätt feber max 3 dgr och några utslag. Ingen annan som blev sjuk i mässling var hemma längre än en magsjuka eller vanlig förkylning, vad jag minns. Det vi var rädda för var polio. “Ät inte fallfrukt, för du kan få barnförlamning” var en av de stående varningarna från vuxna. Vaccinerades mot polio i 5-6 års ålder.
  Jag erinrar mej också att jag aldrig hörde talas om allergier ( pollen/hösnuva t.ex. ) i tidigaste skolåren. Det var så sällsynt. Minns också att under slutet av 60-talet och framåt hörde man om allt fler som föddes med olika allergier. Nu verkar det mer regel än undantag att människor måste äta allergimediciner säsongsvis eller dagligen.
  Är det en naturlig utveckling och vad beror det på i så fall? Utvecklar vi en biologisk människokropp, som inte tål sin naturliga miljö och eller utvecklar vi en miljö, som är fientlig mot vår biologi? Mest det senare tror jag, men kan inte utesluta det första heller.
  Varför drabbade inte mässling oss barn i slutet av 50-talet så hårt, som statsepidemologen säger? Var det olika hot beroende på vart i landet man bodde? Jag kanske minns fel, men det tror jag inte.
  Om man är äldre och inte haft mässling, så kanske man skall vaccinera sig, men det måste var och en fritt få ta ställning till.

  • Menade med detta: “Om man är äldre och inte haft mässling, så kanske man skall vaccinera sig, men det måste var och en fritt få ta ställning till”.
   Det förutsätter att informationen man kan få är öppen och så objektiv som möjligt. Håller med artikeln att det programmet inte uppfyller kraven på opartiskhet och saklighet. Man utelämnar för mycket information.

 • Stämmer precis med vad jag själv nystat fram. Journalister i allmänhet bara kopierar vad andra har kopierat. Ska det vara så svårt att verifiera och läsa Wakefileds Lancetartikel som blev återkallades för att ta reda på vad karln egentligen skrev? Detta var ett av de första sakerna jag kollade upp när jag började läsa på om vacciner. Jag skäms å våra journalisters skull. Tack för bra frågor, Margareta!

 • Vi som läser Newsvoice och liknande allternativt media är redan vakna så att säga vi är medvetna om vad Staten Sverige och dess korrupta politiker håller på med.Hoppas att fler och fler går över att läsa dessa tidningar.Jag brukar maila ut de tyngsta artiklarna till alla mina mail kontakter och sedan de får göra med det vad de vill.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *