Säkerhetsparanoia – MI5 anklagas för att pressa misstänkta muslimer till att begå självmord eller bli terrorister

publicerad 3 mars 2015
- av Torbjörn Sassersson red.

ANALYS. Jihadi John som blivit känd som ISIS-mannen som dekapiterar västerlänningar i Syrien har inte bara utbildats i London utan är även känd av den brittiska säkerhetsunderrättelsetjänsten MI5 sedan 2008. Nu anklagas MI5 för att radikalisera muslimer till att bli extremt desperata. 

Text och analys: Torbjörn Sassersson

I slutet av februari 2015 identifierades Jihadi John som dataprogrammeraren Mohammed Emwazi från London, vilket rapporterades av bla CNN i artikeln: “ISIS militant ‘Jihadi John’ identified, U.S. officials say”.

The Telegraph har lagt ut en 60 sekunder lång video “The man behind ‘Jihadi John’ – in 60 seconds”,  som en porträttering av honom. Mannen beskrivs som att han radikaliserat sig själv till att bli en man som drivs av hämndbegär, en arketypisk terrorist. Hur vet vi om denna bild stämmer?

Videon är producerad av The Telegraph en brittisk tidning som sedan en tid har en amerikansk “Head of content”. NewsVoice skrev tidigare i artikeln: “Respekterad journalist på ”The Telegraph” hoppar av – Tidningen bryts ner” om avhopparen Peter Oborne som i februari 2015 varnade för att tidningen allt mer transformeras till att bli en slags kanal för konsensusuppfattningar och att det är diverse “shadowy executives” som bestämmer vad som är sant.

Svenska medier tonar ned det väsentliga

Svenska medier skriver om Jihadi John och nämner även människorättsorganisationen CAGE som arbetar för mänskliga rättigheter och som motarbetar ett orättfärdigt krig mot terrorism. CAGE hjälper tex muslimer som trakasseras av säkerhetsorganisationer. Enligt Asim Qureshi som är forskningsdirektör på CAGE blev han kontaktad av Emwazi och han är nästan helt säker på att Emwazi även är Jihadi John. Emwazi klagade på att han trakasserats grovt av MI5 (Military Intelligence Section 5). Utländska medier tar upp det problemet på detaljnivå medan svenska medier valt att tona ned djupet av trakasserierna mot Mohammed Emwazi. Den som enbart läser svenska medier kan aldrig förstå radikaliseringsprocessens natur.

Den bild som framträder är att Mohammed Emwazi hade en perfekt profil för att med rätt “tryck” från MI5 radikaliseras i riktningen till att bli Jihadi John. Det är en spekulation, men inte långsök för den som förstår hur olika länders underrättelsetjänster agerar i världen. Dessa insamlar inte bara information, utan de kan även arbeta med aktiv påverkan för att styra hela händelseförlopp (se bla Snowdens läckor).

Är Jihadi John en produkt av paranoia?

CAGE skriver i artikeln: “Jihadi John radicalised by Britain” från den 26 februari 2015 följande i sin analys:

“British security services have systematically engaged in the harassment of young Muslims, rendering their lives impossible and leaving them with no legal avenue to redress their situation.”

Daily Mail hävdar att tidningen fått mail från Emwazi där han uppger att han överväger att begå självmord på grund av trakasserier utförda av MI5 i England.

At the time, Mohammed Emwazi, the man now unmasked as the knife-wielding fanatic, was claiming to be an innocent victim of MI5 persecution. Emwazi, who would go on to orchestrate at least six hostage murders in Syria, said the harassment affected him so badly he was contemplating suicide. ‘I’ll take as many pills as I can so that I will sleep for ever,’ he warned. / Daily Mail, “Im a dead man walking: Jihadi John tells of paranoia at being shadowed by MI5…”

Time Magazine uppger i en artikel “‘Jihadi John’ Driven to ISIS by British Spy Harassment, Group Says” att Mohammed Emwazi vid upprepade tillfällen gripits, misshandlats och förhörts av MI5 sedan 2009.

“In 2010, however, he contacted CAGE, a London-based organization that supports people victimized by security agencies, to complain that he was being made to feel “like a prisoner” in the U.K.”

According to CAGE, Emwazi found himself the victim of harassment and abuse by U.K. authorities, which left him “greatly distressed.”

In a statement about Emwazi, released on Thursday, CAGE research director Asim Qureshi said, “We now have evidence that there are several young Britons whose lives were not only ruined by security agencies, but who became disenfranchised and turned to violence because of British counter-terrorism policies coupled with long standing grievances over Western foreign policy.”/ Time

Bilden tycks klarna hur säkerhetspoliser – avsiktligt eller inte – identifierar individer som väljs ut som objekt för misstankar och sedan blir utsatta för “behandling”. Hur personen agerar ut sin desperation varierar. En del överväger självmord medan andra kan drivas till att vilja hämnas och förmodligen till och med bli terrorister.

RT.com som hänvisar till AFP skriver att även Emwazis familj i Kuwait sedan en tid övervakas dygnet runt.

“Security agencies have taken the necessary measures to monitor them round the clock,” the Al-Qabas newspaper said, citing an “informed source”. / RT.com, “‘Jihadi John’ known to MI5 since 2008, but they let him escape – report”

Jihadi John is from London and very well known to MI5...

Bildkälla: NBC News: “Jihadi John Linked to Shadowy London Street Gang”

BBC, The Telegraph och Sky News mfl publicerar efter den 26 februari 2015 flera artiklar som för fram budskapet att MI5 är oskyldigt till anklagelserna om att säkerhetsmän i England drivit Emwazi till att radikaliseras. Tidningar som tex BBC i artikeln: “‘Jihadi John’: Extremists ‘not radicalised by MI5′” försvarar MI5. James Cameron går ut i media och gör samma sak.

The Prime Minister defends the security services as questions are raised over what MI5 knew about Islamist militant “Jihadi John”. / Sky News, “PM Defends MI5 After ‘Jihadi John’ Named”

Shiraz Maher from King’s College London dismisses claims by British advocacy group Cage that Jihadi John was driven into extremism by MI5 as “pathetic” / The Telegraph, “Jihadi John identity revealed: Cage claims that MI5 drove Mohammed Emwazi to extremism are ‘pathetic'”

En sak är klar och det är att gränsen mellan att jaga misstänkta muslimer och att skapa verkliga terrorister suddats ut.

Text och analys: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Svårt överblicka. Skulle djävulen låta sig drivas ut av djävulens demoner? Nej aldrig. Låt säga att Putin vill att demokrati inte skall råda, så agerar han ( eller hans osynliga oligarker ) efter bästa förmåga att demokratin blir skadad eller försvagad. Vem vet vad han vill och hur kan man uppfatta händelserna? Han har ju större grepp och makt över ryssland än siste tsaren. Vill Benjamin Netanyahu att demokrati inte skall råda så ser han till att demokratin blir allvarligt ifrågasatt. Hur har han agerat? Jag tror han är orolig i alla fall. Vill Barack Obama att demokrati inte är det bästa, så skulle han se till att den blev ifrågasatt. Jag har inte upptäckt det. Det blir tvivel med haltande logik. Man förstår ju att ett storslaget hyllande av demokrati är det som förväntas, men hur är det egentligen. Vilka budskap kan man ana under fagra tal. Vad säger de egentligen? Putin talar mest om teknokratiska frågor bl.a. men sällan om demokratiska visioner. Hur skall vi tänka och hur är läget egentligen?

 • Redaktören skriver “En sak är klar och det är att gränsen mellan att jaga misstänkta muslimer och att skapa verkliga terrorister suddats ut.” Ja, allt är numera en form av show-biz. Politiker spelar roller som våra företrädare och poliser låtsas skydda oss. Deras största problem är väl att det går lite för långsamt med samhällelig förankring av mörka agendor. Bra med “bomber och granater” och “terrorister” för att skrämma folk så att den ekonomiska och säkerhetspolitiska utvecklingen hinner ikapp de olika tidsplaner som satts upp av eliten under hemliga möten.

  Ska vi verkligen spela med i den här farsen?

 • “Nog för att svensk journalistik ständigt når nya bottennivåer men detta luktar mer SÄPO än murvel.” Ja någon är definitivt intresserad av att förstöra befogade och uppriktiga protester. Se hur några få kunde förstöra för 27 000 personer protesterande mot Globaliseringen vid g.W.Bush besök i Göteborg. De maskerade fick slå sönder Avenyn medan polisen tittade på… Skinnskallarna sprang fram och tillbaka genom polis-leden.

  ingen slipper ut från Guantanamo utan att ha bekänt. Så principen kan ju vara den eftersträvade. De som tipsade US om “terrorister” fick 5000 dollar. Det avgjorde nog hela sakens karaktär och natur.. Livslånga grannososämjor kunde en gång för alla få ett slut ingen kunde drömma om..

 • De påstådda falsk flagg förövarna i caféattacken i Sydney, som mot Charlie Hebdo i Paris och mot Lars Vilks/synagogan i Köpenhamn var alla kända utav säkerhetstjänsten. Plus att attentaten skedde i samband med terrorövningar på samma eller liknande scenarion. Men även i Sverige är SÄPO och söker upp potentiella jihadister och andra unga muslimer på glid. Vad är det som säger att dessa samtal går i en påstådd riktning d.v.s. att “de räddar” dessa människor från att begå något dumt? Dessa samtal kan likaväl vara den avgörande knuffen åt extremisthållet. Jag läste någonstans att under kravallerna i Husby gick det runt personer, som utgav sig för att vara journalister, och erbjöd ungdomarna x-antal tusen för att tända eld på bilar. Nog för att svensk journalistik ständigt når nya bottennivåer men detta luktar mer SÄPO än murvel.

  Sen läste jag en intressant artikel om Guantanamo på Voltaire Network. Om att det verkliga syftet med detta koncentrationsläger/tortyrcentrum endast är för att driva fram falska bekännelser genom tortyr. Torterar man ett antal människor så kommer några av dem till slut erkänna precis allting de anklagas för och lite till.

  http://www.voltairenet.org/article165458.html

 • The Independent: Mohammed Emwazi: The 2009 interview tape in which ‘Jihadi John’ gives his view on terrorism

  In taped interviews purporting to be from 2009, the British extremist known as “Jihadi John” said that if he had the opportunity to retrieve the lives lost during 9/11 he “would make those lives come back”.

  http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/mohammed-emwazi-the-interview-tape-in-which-jihadi-john-gives-his-view-on-terrorism-10081381.html

 • Är det inte så här Netan-stern-yahu har arbetat i alla år…

  Edgeware road. Stationen mitt i Arabkvarteren i London är den som drabbas terrorn.. Vem var det som skulle skrämmas..?

  Sko och kalsongbombaren framstod inte som bärare av varumärken heller.. Säkerhetsindustrin fick sin välbehövliga kick och slapp stå nakna med sin skam.

  Vem kunde tänka sig att barbariet inte upphört? Den giriga människan har ingen lust att förändra sig ens efter tusentals år..

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *