Saudiarabien anfaller Jemen med stöd av Obama, al-Qadia och IS

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 26 mars 2015
- NewsVoice redaktion
Svält under kriget i Jemen - Foto: RT.com
Svält under kriget i Jemen - Foto: RT.com
Svält under kriget i Jemen – Foto: RT.com

Anders Romelsjö - Foto: Sthlm Universitet PressSaudiarabien har anfallit Houthi-rebellerna i Jemen, de som i höstas störtade den USA-allierade presidenten. Med stöd från ett tiotal andra stater och USA. Medan USA tyckte det var OK att i statskupp störta den folkvalde presidenten Janukovitj i Ukraina i februari förra året intar man nu motsatt position.

Text: Anders Romelsjö, prof. inom folkhälsovetenskap | Karta: Stratfor, AFP | Denna artikel har tidigare publicerats på Jinge.se | Foto: SU.se press

Principlöst? Inte alls. Principen är att göra det som det är bra för USA, vare sig det innebär tortyr, angrepp på alltför självständiga stater med hundratusentals dödade (Irak, Syrien etc.), stöd till statskupper.

Givetvis är detta ett brott mot FN-stadgan, medan ett inhemskt uppror i ett land som medför ny regering inte är det.

I natt angrep Saudiarabien Jemen, med stöd av förenade Arabemiraten, Egypten, Jordanien, Sudan, Pakistan, Marocko, Kuwait, Qatar, Bahrain och Turkiet. Enligt tidningen al-Arabiya skall 150.000 soldater och 100 flygplan delta i angreppet – det är ett mycket stort anfall. Alltså står åter Saudiarabien och Iran mot varandra i en regional konflikt. Jag har haft glädje av morgonens blogginlägg av Pål Steigan i beskrivningen.

Presidenten, sunni-muslimen Abd Rabbah Mansur Hadi, tvingades av den shia-muslimska oppositionsrörelsen Houthi att skapa en samlingsregering i september förra året. Sedan Houthi angripit presidentpalatset i januari i år flydde han till hamnstaden Aden, en brittisk kronkoloni då jag var barn. Nu har han flytt landet. Han hade stöd av IS och av al-Qaida på den arabiska halvön (som tog på sig ansvar för attacken på Charlie-Hebdo), medan Houthi stöds av Iran. USA har tidigare gett vapenhjälp till Jemen motsvarande 500 miljoner dollar, men vet inte vart vapnen finns. Möjligen finns en inte obetydlig del hos al-Qaida, liksom en del av USA:s vapensändningar till rebeller i Syrien.

Som ett avskyvärt förspel genomförde IS ett självmordsattentat 20/3 då närmare 140 människor dödades och fler än 350 skadades. IS säger på Twitter ”Låt Houthi veta att IS’ soldater inte kommer att vila förrän de utrotat dem”. Och nu får IS hjälp av Sverige-aktuella Saudiarabien med USA:s stöd.

USA:s roll. Enligt CNN i morse finns ett USA-team i Saudi-Arabien:

”We can help with logistics and intelligence and things like that, but there will be no military intervention by the U.S.” sa en amerikansk chefstjänsteman.

I USA:s säkerhetspolitiska dokument från Vita huset ”National Security Strategy” från februari i år, med presidentens sigill:

”Any successful strategy to ensure the safety of the American people and advance our national security interests must begin with an undeniable truth—America must lead. Strong and sustained American leadership is essential to a rules-based international order that promotes global security and prosperity as well as the dignity and human rights of all peoples. The question is never whether America should lead, but how we lead.”

Deltog ni i valet av denna ledning? Jaså, inte? Vilka har valt USA att bestämma över sin självdefinierade säkerhet för världen?

USA:s stödjer statskupper i demokratier

USA är inte bara duktiga på att stödja krig som gynnar en allierad som jagats bort i inhemskt uppror. Faktiskt finns det finns inget land i världen som stött tillnärmelsevis så många militärkupper i demokratiska länder som USA. Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien).

Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat i statskupper:

 • Mossadeq i Iran 1953
 • Arbenz i Guatemala 1954
 • Sukarno i Indonesien 1965
 • Allende i Chile 1973
 • Sihanouk i Kambodja 1970
 • USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983
 • USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades
 • Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas
 • Zelaya i Honduras 2009
 • Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi 2013
 • Stödet till statskuppen mot Janukovitj i Ukraina.

Text: Anders Romelsjö

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Saudiarabien
 • Tack för en intressant artikel. Bra samanfattad och lättbegriplig. Det som pågår är tydligen ett imperiebygge. Vart styrs det i från? Knappast USA som helhet även om USA just nu är den starkaste verkställande makten.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *