Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Sisu Meltdown Dag 2 och 3 – Unga tror på kärnkraft och ryskt kärnkraftverk i Pyhäjoki

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 mars 2015
- NewsVoice redaktion
Sisu Meltdown - Bakgrundsfoto: Crestock

OlkiluotoDag 2. Nu har vi varit i Olkiluoto kärnkraftverk utanför Björneborg. Vi har bara intervjuat unga människor i Eurominne (Eurojoki), närmaste staden till Olkiluoto. Olkiluoto har två svenska ASEA-tillverkade kärnkraftverk som är 30 år gamla. Alla unga tycker det är bra med kärnkraft. Det ger jobb, men när vi skrapar på ytan visar det sig att de är rädda för hacker-attacker mot kärftverkets datorer. Det har hänt i kärnkraftverk i Sydkorea. Massor av utländsk arbetskraft som bor i baracker. Det råder en lite skev Klondike känsla i stan.

Vi en jättetung synk med en motorcykel-kvinna på vårt hotell som är ett Harley Davidsson-hotell, ett “Bikers inn”. Nu åker vi vidare mot Pyhäjoki.

Fennovaino-vagbyggeDag 3. Demonstration mot olagligt vägbygge av kärnkraftbolaget Fennovaino. 34 procent av Pyhäjoki kärnkraftverk är ägt av ryska kärnvapenbolaget Rosatom. Imorgon inleds ett expropieringsmöte där bla. Stugan på bilden kan tvångsköpas. Den ligger vid stranden utanför det planerade kärnkraftverket 15 mil från svenska kusten vid Skellefteå o Umeå.

Text: Leon Berthas

Intro | Dag 1 | Dag 2-3 | Dag 4 | Dag 5 | Dag 6 | Dokumentärfilmen


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq