Sisu Meltdown Dag 2 och 3 – Unga tror på kärnkraft och ryskt kärnkraftverk i Pyhäjoki

3
313

OlkiluotoDag 2. Nu har vi varit i Olkiluoto kärnkraftverk utanför Björneborg. Vi har bara intervjuat unga människor i Eurominne (Eurojoki), närmaste staden till Olkiluoto. Olkiluoto har två svenska ASEA-tillverkade kärnkraftverk som är 30 år gamla. Alla unga tycker det är bra med kärnkraft. Det ger jobb, men när vi skrapar på ytan visar det sig att de är rädda för hacker-attacker mot kärftverkets datorer. Det har hänt i kärnkraftverk i Sydkorea. Massor av utländsk arbetskraft som bor i baracker. Det råder en lite skev Klondike känsla i stan.

Vi en jättetung synk med en motorcykel-kvinna på vårt hotell som är ett Harley Davidsson-hotell, ett ”Bikers inn”. Nu åker vi vidare mot Pyhäjoki.

Fennovaino-vagbyggeDag 3. Demonstration mot olagligt vägbygge av kärnkraftbolaget Fennovaino. 34 procent av Pyhäjoki kärnkraftverk är ägt av ryska kärnvapenbolaget Rosatom. Imorgon inleds ett expropieringsmöte där bla. Stugan på bilden kan tvångsköpas. Den ligger vid stranden utanför det planerade kärnkraftverket 15 mil från svenska kusten vid Skellefteå o Umeå.

Text: Leon Berthas

Intro | Dag 1 | Dag 2-3 | Dag 4 | Dag 5 | Dag 6 | Dokumentärfilmen

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Undrar hur mycket som exproprieras för kolbrytning mm som är kärnkraftens alternativ. Ytmässigt har kärnkraft extremt liten footprint. Några oansenliga fabriksbyggnader bara.

  2. El producerad av kärnkraft har egentligen ingen råd med. All säkerhet, som skulle krävas för att förebygga alla eventuella katastrofer är omöjliga förutse och dessutom för dyr om man tar hänsyn till det man kan förutse. Och om den oförutsedda katastrofen skulle inträffa, så kommer jättestora landområden vara obeboeliga i flera decennium och i värsta fall mer än 100 år. Använd och utveckla vattenkraften, samt bygg ut och utveckla vind och sol-energi. Driv den kärnkraft, som nu finns tills de inte anses säkra ( 30 år? ) och stäng sedan ned all den skiten för alltid. Tekniken är sedan 1920-1930 talet och kräver dessutom ”nedsmutsande” hantering, som uran-brytning, transporter och speciell slutförvaring, som i sin tur är så farlig, så ingen vill drömma om en eventuell olycka bara av transport- och förvarings-hanteringen. Vilka kommuner anmäler sig frivilliga ta hand om avfallet t.ex? Varför är elen rekordbillig nu? Kanske för att det kommer till förnyelsebart i ganska stor mängd i Sverige. Någon som har svar?

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här