Sisu Meltdown – En film om riskerna med finsk kärnkraft nära Sverige

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 mars 2015
- Torbjörn Sassersson
Sisu Meltdown - Bakgrundsfoto: Crestock

 

NewsVoice följer inspelningen av “Sisu Meltdown” som handlar om riskerna med kärnkraft nära Sveriges gräns. Filmen ställer frågan om Fukushima-katastrofen kan hända i Finland eller till och med i Sverige. Ingen inom etablissemanget rör denna fråga och just därför är den så laddad. Många tror nordisk kärnkraft är säkrast i världen. Är den?

Text: Torbjörn Sassersson| Foto ovan: Crestock.com

Intro | Dag 1 | Dag 2-3 | Dag 4 | Dag 5 | Dag 6 | Dokumentärfilmen

NewsVoice har blivit vald som kanal för statusuppdateringar under filmatiseringen av projektet “Sisu Meltdown” genomförd av två svenska dokumentärfilmare som gör en reportageresa till Finland, Ryssland och i Sverige. Filmen inkluderar bilder från Japan i atomskuggan av Fukushima. Filmarnas identiteter är av olika skäl tills vidare dolda, men de presenteras när filmen är redo för lansering.

Pyhäjoki finskt kärnkraftverk

Pyhäjoki – en stad att lägga på minnet

Filmen tar sitt avstamp i Sverige och idag fredag reser teamet till Pyhäjoki i Finland där det ryska bolaget Rosatom köpt in sig i ett finskt kärnkraftverk som nu ska byggas. Rosatom är världens största kärnvapentillverkare. Resan går vidare till Talvivaara som är en nickelgruva vars dammar brast för två år sedan. I dammarna finns en slags gipsliknande massa som innehåller uran.

Karta: Google Maps

Nästa stopp blir i Helsingfors där politiker och opinionsbildare intervjuas. I Finland är den kritiska debatten mot Finlands kärnkraftutbyggnad ännu frånvarande. Den finska sisun tycks ha drabbats av sin egen härdsmälta, säger en av dokumentärfilmarna.

Det planeras även en resa till Japan där en svensk-japansk familj ska besöka sin släkt som lider av Fukushimas radioaktiva utsläpp.

“Nuclear Leaks”

Rapporteringen från “Sisu Meltdown” knyter an till NewsVoice nya projekt “Nuclear Leaks” där japanen Toru Bové leder rapporteringen om efterverkningarna av katastrofen i Fukushima.

Nyligen lanserades boken “Fukushima för evigt” skriven av författarinnan Pirko Lindberg. Hon reste hösten 2013 två månader omkring i Japan för att höra hur man tacklade livet efter tsunamin, jordbävningen och den efterföljande kärnkraftskatastrofen, skriver finska Yle.

Den kommande dokumentärfilmen“Sisu Meltdown”, Toru Bovés erfarenheter och insyn i Fukushima samt Pirko Lindbergs bok “Fukushima för evigt” bygger tillsammans en heltäckande bild av allt vad det innebär när kollapsande kärnkraftverk möblerar om hela samhällen, nationer och mänsklig genetisk kvalitet flera 100 år in i framtiden.

Läs även:  Fredsaktörer varnar: USA drar in Europa i krig, stor pågående atomkatastrof i Japan och public service är styrt

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice

Filmare kamera dokumentär

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq