Sisu Meltdown – En film om riskerna med finsk kärnkraft nära Sverige

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 mars 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Sisu Meltdown - Bakgrundsfoto: Crestock

 

NewsVoice följer inspelningen av “Sisu Meltdown” som handlar om riskerna med kärnkraft nära Sveriges gräns. Filmen ställer frågan om Fukushima-katastrofen kan hända i Finland eller till och med i Sverige. Ingen inom etablissemanget rör denna fråga och just därför är den så laddad. Många tror nordisk kärnkraft är säkrast i världen. Är den?

Text: Torbjörn Sassersson| Foto ovan: Crestock.com

Intro | Dag 1 | Dag 2-3 | Dag 4 | Dag 5 | Dag 6 | Dokumentärfilmen

NewsVoice har blivit vald som kanal för statusuppdateringar under filmatiseringen av projektet “Sisu Meltdown” genomförd av två svenska dokumentärfilmare som gör en reportageresa till Finland, Ryssland och i Sverige. Filmen inkluderar bilder från Japan i atomskuggan av Fukushima. Filmarnas identiteter är av olika skäl tills vidare dolda, men de presenteras när filmen är redo för lansering.

Pyhäjoki finskt kärnkraftverk

Pyhäjoki – en stad att lägga på minnet

Filmen tar sitt avstamp i Sverige och idag fredag reser teamet till Pyhäjoki i Finland där det ryska bolaget Rosatom köpt in sig i ett finskt kärnkraftverk som nu ska byggas. Rosatom är världens största kärnvapentillverkare. Resan går vidare till Talvivaara som är en nickelgruva vars dammar brast för två år sedan. I dammarna finns en slags gipsliknande massa som innehåller uran.

Karta: Google Maps

Nästa stopp blir i Helsingfors där politiker och opinionsbildare intervjuas. I Finland är den kritiska debatten mot Finlands kärnkraftutbyggnad ännu frånvarande. Den finska sisun tycks ha drabbats av sin egen härdsmälta, säger en av dokumentärfilmarna.

Det planeras även en resa till Japan där en svensk-japansk familj ska besöka sin släkt som lider av Fukushimas radioaktiva utsläpp.

“Nuclear Leaks”

Rapporteringen från “Sisu Meltdown” knyter an till NewsVoice nya projekt “Nuclear Leaks” där japanen Toru Bové leder rapporteringen om efterverkningarna av katastrofen i Fukushima.

Nyligen lanserades boken “Fukushima för evigt” skriven av författarinnan Pirko Lindberg. Hon reste hösten 2013 två månader omkring i Japan för att höra hur man tacklade livet efter tsunamin, jordbävningen och den efterföljande kärnkraftskatastrofen, skriver finska Yle.

Den kommande dokumentärfilmen“Sisu Meltdown”, Toru Bovés erfarenheter och insyn i Fukushima samt Pirko Lindbergs bok “Fukushima för evigt” bygger tillsammans en heltäckande bild av allt vad det innebär när kollapsande kärnkraftverk möblerar om hela samhällen, nationer och mänsklig genetisk kvalitet flera 100 år in i framtiden.

Läs även:  Fredsaktörer varnar: USA drar in Europa i krig, stor pågående atomkatastrof i Japan och public service är styrt

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice

Filmare kamera dokumentär


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jeppen, 200km is nothing when accident happens. If wind blows toward towns within, people would have very short time to react. Sad reality with nuclear accident is that authorities never tell public the danger early enough. Sweden has very bad record with Chernobyl. Even Japan government, long before Fukushima, did some risk studies with 1000km circle. 200km is very very close.

  • 200 km is plenty. That’s as far as Chernobyl’s zone control goes, but Chernobyl’s failure mode with burning graphite cannot be replicated in LWRs, since there is no graphite to burn. Also, the Soviet-era RBMK reactors had no containment. The authorities main problem is managing fear and over-reaction. It is the evacuations and panic that are the big killers, not the radiation itself,

   • About no containment.
    For those who are not aware of the facts about Chernobyl, a huge concrete block of 2500tons was blown off. The question is, how did that happen? Exploding water vapor has been suggested. An atomic explosion of the reactor is another. None makes sense.
    French experts protested but this was the cold war and the western elites wanted the USSR to fall appart. 5 years before Ronald Reagan approved sabotage actions against them and in 1982 oil pipe lines were sabotaged there. I leave it to the reader to fill in the dotted lines.

    • A nuclear core capable of producing 3 GW(thermal) for a year contains some 33 megatons of energy. Compared to this very large nuclear yield (2000 times larger than Hiroshima at 15 kilotons), the explosions were very, very small indeed. Why do you assume chemical explosives were necessary to create them? And how would those have been delivered? As far as conspiracy theories go, this is especially non-believable.

     • I never said I believed it was chemical, a mininuke would do the job. And no need to worry about suspicious radioactive clues.
      But I am challenging anyone who claims this was an accident to explain it to me. The fact that there was enough energy in the core doesnt explain how it could go critical even in the slightest. It is expected to be very hot that’s all. One other hypothesis was that dissociated cooling water would recombine, thus exploding. But I would like to see a credible explanation laid out in detail to believe that one. I really would like to be convinced that my suspicions are unwarranted but I see little hope for that.

     • Addition. Go critical fast enough was implicit. Within a microsecond. It’s very hard to make nuclear material produce a strong mechanical shockwave, since the runaway neutrons travel at 5- 10% of the speed of light.

 • Sorgligt att det skapas så mycket osaklig skämselpropaganda riktad mot vår renaste energikälla, kärnkraften. Evakueringen kring Fukushima var onödigt omfattande och ändå sträcker den sig bara cirka tre mil i plymens riktning (nordväst). Varför har man valt att rita en 20 mila-radie kring Pyhäjokki?

 • Jag uppmanar fysiker som tror på att Chernobylkatastrofen var något annat än ett avsiktligt sabotage med en mycket kraftig bomb att försöka övertyga mig om motsatsen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *