Sitter Stefan Löfven och Margot Wallström i det militära industriella komplexets klor?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 mars 2015
- NewsVoice redaktion

Lars Bern - Foto: Torbjörn Sassersson,   NewsVoice.seDen 17 januari 1961 när president Dwight D. Eisenhower avgick höll han ett av sina viktigaste tal där han varnade för det växande inflytande som utövas av det militärindustriella komplexet dvs vapenindustrin och deras handgångna generaler inom USA:s krigsmakt.

Text: Lars Bern

Den 7 mars i år skriver den välkända tyska tidskriften Der Spiegel en artikel med titeln: ”Berlin Alarmed by Aggressive NATO Stance on Ukraine”. Tidningen avslöjar att NATO:s Europeiska befälhavare General Philip Breedlove av allt att döma sprider desinformation om ryska trupprörelser i och omkring östra Ukraina i syfte att skapa en opinion för en NATO-intervention.

Uppgifterna om att Ryssland sänt in vapen och trupper i östra Ukraina efter överenskommelsen i Kiev om eldupphör, som även figurerat i notoriskt opålitliga svenska medier, stämmer inte med de observationer som bl.a. den tyska säkerhetstjänsten BND gjort.

Låt mig påminna om hur USA på liknande sätt ogenerat spred grov desinformation om massförstörelsevapen i Irak före sin och Storbritanniens illegitima invasion av Irak för 12 år sedan. Det var motbjudande att åse hur USA:s dåvarande utrikesminister och tidigare överbefälhavare Colin Powell satt i FN:s säkerhetsråd och ljög hela världen i ansiktet. Den totala katastrof och destabilisering av världsfreden som den invasionen ställt till med, har vi ännu inte sett slutet på.

General Breedlove är en välkänd krigshök och typisk representant för de militärindustriella intressen som Eisenhover så klokt varnade världen för. Breedloves påståenden om ryska trupprörelser och truppsammandragningar upprör den tyska regeringen.

I Europa och speciellt Tyskland finns starka intressen av en fredlig samexistens med Ryssland, medan man kan misstänka att USA:s militär och vapenindustri sett med oro på avspänningen i Europa. Kraftigt minskande militärutgifter slår naturligtvis hårt mot vapenindustrin i USA och de amerikanska generalerna har givetvis befarat att en fredligare värld efter det kalla kriget, även skall leda till neddragningar inom USA:s enorma krigsmakt. Ett Europa där EU och Ryssland närmar sig varandra och integrerar sina ekonomier är givetvis även ett stort hot mot USA:s maktställning i världen.

Läs hela artikeln på Lars Berns blogg

Se även Berns artikel: ”Fredsprojektet EU havererar snart!” från den 11 mars 2015


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq