Världens största internationella militära flygövning 2015 utspelas i Sverige – Ryssland är fienden

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 mars 2015
- Torbjörn Sassersson red.

ACESverige, Norge och Finland är värdar för världens största militära flygövning “Arctic Challenge Exercise” (ACE) som äger rum den 25:e maj till den 4:e juni 2015. Övningsområdet sträcker sig över en tredjedel av Sveriges yta. Uppgifterna kommer från Försvarsmakten enligt Kvinnor för Fred och SVT.

USA och Storbritannien samt en rad andra västländer deltar. Krigsscenariot med upp till 100 stridsflygplan i luften samtidigt sker nära gränsen till den utpekade fienden Ryssland.

Fredsaktivister och samer kämpar mot samma mål

Kvinnor för Fred menar att övningen bidrar till att försämra säkerhetsläget runt Östersjön, att övningen är del av en allt aggressivare kamp om resurserna i Arktis och inte minst kränker övningen samernas rättigheter.

Enligt sajten StoppaACE.se kan kampen om Arktis naturresurser betraktas som en andra koloniseringsvåg, där samerna som urfolk idag visserligen har mer att säga till om, men ändå alltid kommer att stå som förlorare eftersom övningen är en klar signal om vem som räknas och vilka som inte gör det.

Övningsområdet för ACE ligger i sin helhet inom Sápmi – samernas land – som sträcker sig från norra Norge, Sverige, Finland och in i Ryssland. Övningsområdet är ingalunda obefolkat utan är sedan tusentals år befolkat av samer.

Kampen om Arktis

Agneta Norberg | Foto: NewsVoiceBesläktad med ACE är Cold Response som genomförts fem gånger sedan 2006.  Tendensen är att övningarna blir mer avancerade, inbegriper fler länder och att Sverige får en allt mer central roll som plattform. År 2012 störtade en C-130 Hercules vid Kebnekajse. Alla i besättningen dog. Hade inte kraschen skett hade allmänheten inte fått reda på övningen, säger Agneta Norberg från Swedish Peace Counsil till NewsVoice. De vill inte att allmänheten ska känna till dessa massiva övningar på svensk mark, säger hon.

Fotot th: Torbjörn Sassersson

Polcirkeln - Wikimedia CommonsACE är till skillnad från Cold Response en mer renodlad flygstridsövning. Övningen hette tidigare Nordic Air Meet och var då ett samarbete mellan Sverige, Finland, Norge, Danmark och Schweiz. Därefter bjöds även USA, Storbritannien och en rad andra NATO-länder in. År 2013 fick övningen namnet ACE. Den var då den största flygövning i Europa. Årets ACE är alltså ännu större och är enligt Försvarsmakten världens största, skriver StoppaACE.se på sin hemsida.

Bild på polcirkeln: Wikimedia Commons

Namnet Arctic Challenge Exercise antyder att det handlar om strider i Arktis. De enda länder som har territorier norr om polcirkeln är USA, Kanada och Ryssland förutom de nordiska länderna (Grönland tillhör Danmark). Så kampen om Arktis verkar stå mellan de allierade västnationerna och Ryssland.

“För att vända den här farliga utvecklingen är det vår övertygelse att ACE måste stoppas.” / StoppaACE.se

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

SVT om ACE 2015: NATO övar över Norrland

Försvarsmakten om kommande övningar

Transportstyrelsen om ACE 2015

Nordefco.org: Arctic Challenge exercise will see dozens of fighters in the northern sky

StoppaACE.se ska dela ut flygblad:

Måndag 16 mars: Göteborg – Järntorget kl 17:00. Stockholm – Sergels torg, Drottninggatan, Gallerian. Samling utanför kulturhuset kl16:45.

Måndag 23 mars: Göteborg – Korsvägen kl 17:00. Stockholm – Ringen, Götgatan. Samling utanför Ringens ingång från Ringvägen kl 16:45.

Måndag 30 mars : Göteborg – Drottningtorget kl 17:00 . Stockholm – Centralen, Vasagatan. Samling utanför Centralens huvudentré kl 16:45.


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jaha – oerhörda mängder olja och mineraler i Arktis som man vill åt!
  – Kan det vara så att syftet med Chemtrails i själva verket är att smälta polarisarna?

 • Det handlar i självaverket om korrupta regeringar manövrerade av oligarker med deras kriminella multinationellbolag. Giriga statliga och privata vapentillverkare som bottnar i skattefusk, bedrägeri, maffian och folkmord. Dessa avskum av frimurare-kartell tjänar pengar med krig, som innebär slöseri med enorma skattemedel, och samtidigt i Svenssonland ökar fattigdom och utanförskapet dramatisk. Kriget där alla inblandade roffa på sig om de sista naturresurser i Arctis, utan att tänka på de pågående förödande konsekvenser med permafrost, utrotning av isbjörnar, sälar, valar och accelerering av växthusgaser. På hemmaplan i Svenssonland registreras ökande resurser för att förstärka polisiärstaten med total övervakning och samtidigt registreras allvarliga brister med kollapsat sjukvård, skolsystemet och gigantiska statsskulder i hand i hand med bankbedrägeri och näringslivindustri & statliga skandalösa-korrupta direktörer. Skandalen efter skandalen blivit vardagsmat, men ingen reagera för att kasta ut dessa korrupta och giriga härskare.
  Dessutom i Svenssonland finns över 30 000 hemlösa, 12% arbetslösa, 45% ungdom arbetslösa och över 10 000 marginaliserad människor utan eget försörjning så kallas ”papperslösa”, flyktingar som tvångsfly från deras hem på grund av bombningar (bomber made i Sweden samt Nato). De redan drabbad nationalparker som t.ex. Sarek och Padjelanta kommer att få omfattande störningar och ännu mer foröreningar av dessa naturkriminella militärövningar. Denna kriminella maffia-kartell av lobbyister och korrupta politiker & tjänstemän borde inse som en hot och inte som någon påstår som ”demokrati”. Tyvärr media fortsätta att misslycka med deras partiska desinformation och allmänheten blunda och tystnad inför det här gigantiska natursförstörningar, brister och slöseri med skattemedel. Bojkottar den militära maffia-kartell och vaknar upp före är för sent! Skamligt på den här Svenssons fega- paranojasamhället!

  • Dessvärre har Gianluca rätt i mycket. Jag vill endast påpeka att jag tror Svensson är extremt okunnig snarare än feg.

 • Dessa övningar är krav från USA med sitt nyvaknade intresse för Arktis, beroende på att där finns oerhörda mängder av olja och mineraler som blir lättillgängliga när istäcket smälter bort och som USA vill komma åt. Nordkalotten är genom sin närhet till Arktis mycket intressant för ett planerat krig om tillgångarna där. Placeringen av Facebook hallarna i Luleå, som bör kunna användas som sambandscentral för stridsflyg, var nog också en förberedelse för kommande krig. Dagens hets mot Ryssland och Putin är ingenting annat än skrämsel propaganda för att kunna inlemma Sverige i NATO. Med NATO medlemskap går Sverige mot en farlig framtid tillmötes, jag hoppas innerligt att folkstormen blir övermäktig mot sådana planer.

 • Det är inte bara det militärindustriella komplexet som går i putten om fred bryter ut, metallpriser rasar. Gruvindustrin skrumpnar ihop i brist på köpare av järnmalm http://www.dn.se/ekonomi/miljarder-upp-i-rok-efter-gruvkonkurs-1/ En av Kinas största varv lade ner för ett år sedan, beställare världen över saknar kapital. http://europe.chinadaily.com.cn/epaper/2014-08/15/content_18315999.htm Kommersiella flottor har ökat långt över behovet och redare behöver ett krig för att kunna byta ut gammalt tonnage. De har också räknat med transporter av krigsmaterial som nu inte blir av. Åldrande befolkningar i alla länder kan genom krig skiftas ut mot yngre dito genom åtstramningspolitik. De nya medborgarna som strategiskt placerats ut med global flyktingpolitik blir en bra grund som villigt kommer att bygga upp allt sönderbombat. Dessa scenarion och andra liknande har genomförts i alla tider men folk i allmänhet har inte haft möjlighet att se den överliggande strukturen förrän nu. Hela komplexet är självförvållat och beror på folks girighet. Där ligger Sverige i framkant som en av de största vapenleverantörerna per capita.
  Svenssons pension hänger på hur många som skjuts ihjäl världen runt i politiska rävspel och varenda ett land i världen har sina händer i syltburken. De har nu inte lyckats på över 10 år att åstadkomma något riktigt gruff eftersom en kritisk massa av folk bildats i och med informationsexplosionen. Inte ens propaganda i sin mest avancerade form slår igenom utom hos den del av befolkningarna som ändå inte har någon talan. Den som blir glad är Moder Jord. Krig är den största miljöförstöraren, alla kategorier.

 • Den som har ett statistikprogram kan räkna ut när nästa krig startar. Enligt forskning börjar tidningar med krigshetskampanjer över ett år innan ett mellanstatligt krig börjar. Kan man kanske redan nu räkna ut när kriget kommer om man detaljstuderar DNs och Svds attacker på Putin? Ett krig är alltid planerat långt i förväg. Tidningarna sköter sedan marknadsföringen och skapar “rätt klimat” för kriget.

  “There have been more than 200 wars since the start of the 20th century, leading to about 35 million battle deaths. However, efforts at forecasting conflicts have so far performed poorly for lack of fine-grained and comprehensive measures of geopolitical tensions. In this article, a weekly risk index is derived by analyzing a comprehensive dataset of historical newspaper articles over the past century. News reports have the advantage of conveying information about contemporaries’ interpretation of events and not having to rely on meaning inferred a posteriori with the benefit of hindsight.

  I applied this new index to a dataset of all wars within and between countries recorded since 1900, and found that the number of conflict-related news items increases dramatically prior to the onset of conflict. Using only information available at the time, the onset of a war within the next few months could be predicted with up to 85% confidence and predictions significantly improved upon existing methods both in terms of binary predictions (as measured by the area under the curve) and calibration (measured by the Brier score). Predictions also extend well before the onset of war – more than one year prior to interstate wars, and six months prior to civil wars – giving policymakers significant additional warning time.”

  http://jpr.sagepub.com/content/51/1/5.short?rss=1&ssource=mfr

 • Massive surprise drills launched in Arctic on Putin’s orders (VIDEO)

  Published time: March 16, 2015 14:07

  Thousands of Russian troops were put on alert Monday morning after President Putin ordered a surprise large-scale military drill to test the armed forces’ readiness to counter challenges in the country’s north and particularly in the Arctic.

  http://rt.com/news/241021-miliary-drills-unplanned-readiness/

 • “Övning” ena dagen och “på riktigt” nästa. Vi har ju sett “övningar” på olika håll, framför allt i USA, som sedan mynnar ut i riktiga händelser. Har vi månne en “false flag operation” framför oss?
  Bankirerna är nog hemskt sugna på krig igen. Militärindustriella komplexet behöver ju också pröva alla sina krigsleksaker i verkligheten. För att en världsregering ska kunna sättas på plats måste de skynda på agendan. Ryssland är alldeles för obstinata. Allra värst är nog deras motstånd emot GMO och att de håller på traditionella värderingar.

  Tycker att alla som är för krig ska sända sin förstfödde till armens marktrupp.

 • “År 2012 störtade en C-130 Hercules vid Kebnekajse. Alla i besättningen dog. Hade inte kraschen skett hade allmänheten inte fått reda på övningen, säger Agneta Norberg från Swedish Peace Counsil till NewsVoice.”

  Det övergripande scenariot för 2012 års övning VAR en störtad och borkommen Hercules.

  Bland de många delövningarna ingick även media-styrning.

  För att upprepa mig själv, den krashade Herculesen VAR det fiktiva övningsscenariot.

  • Bara så att det inte blir några missuppfattningar. Olyckan skedde i verkligheten eller menar du att övningen handlade om exakt det som också hände?

   ISSN 1400-5727. Slutrapport RM 2013:02
   Olycka den 15 mars 2012 med ett luftfartyg av typ C-130 med anropssignal HAZE 01
   ur norska Luftforsvaret vid Kebnekaise, Norrbottens län.

   Diarienr M-04/12, 2013-10-22

   Olyckan inträffade under en norsk militär transportflygning från Harstad/Narvik
   flygplats (Evenes) i Norge till Kiruna flygplats i Sverige. Flygningen
   utfördes som en del av den norskledda militära övningen Cold Response.
   Luftfartyget, som var av modellen C-130J-30 Super Hercules, hade
   anropssignalen HAZE 01.

   http://www.havkom.se/virtupload/reports/RM%202013_02.pdf

   • @Red
    “eller menar du att övningen handlade om exakt det som också hände?”

    Just precis.
    Som med alla större övningar där NATO är inblandade på något sätt skapas huvudscenarion och alla delscenarion så verklighetstrogna som möjligt.

    Den oficiella beskrivningen på vad övningen 2012 gick ut på: “rehearse high intensity Crisis Response Operations in winter conditions within NATO with a UN mandate” ger en liten vink om vad 2012 års övningar hade ha för inriktning.

    16 300 soldater från 15 länder deltog i luften, på land och till sjöss i en av de största militära övningarna av det slaget någonsin här uppe på klotet.

     • Jag förlåter dig inte ty du uttrycker dig dunkelt. Det går att tolka på flera sätt:
      1)Planet störtade inte i verkligheten men övningen gick ut på att fingera det.
      2)Planet kraschades avsiktligt för övningens skull
      3)Planet råkade av en slump krascha under övningen vilket förbättrade utbytet från övningen.
      4)Övriga tolkningar

    • @Peter Grafström
     Då skall jag ge mig på att försöka vara klarare.

     a. Ett av scenariona var att hitta en försvunnen Hercules som “förolyckats genom nedskjutning”. Detta var den tidiga versionen av scenariot som sedemera ändrades till “oförklarlig krash”, för att man skulle kunna få med media i övningen, då en fiktiv rapportering av “en av Ryskt jaktflyg nedskjuten Hercules över Sverige” ej skulle ha fungerat då.

     b. Inga verkliga personer förolyckades.

     c. Exakta detaljer om iscensättandet kan jag tyvärr inte ge svar på.

     Det fortfarande hemligstämplade ljudbandet med den sista kommunikationen mellan Herculesen och flygledarna lär dock vara örongodis 😉

     • Tack
      Hur allmänt känt är detta – är det insider info eller har medierna tagit upp det?
      Jag var vid Kebnekajse i somras av andra skäl. Det var tur att jag inte började söka vrakdelar som souvenir som jag hade funderingar på.

     • @Peter Grafström
      Vissa nyare medier har tagit upp flera av de många märkligheterna gällande övningarna. Den som söker, skall finna 😉

      “Gammelmedia” förnekar sig dock inte utan låtsas som vanligt som att det regnar och vill inte riskera att gå miste om möjligheten att få vara med och slå dunster i ögonen på allmänheten när nästa chans ges.

 • “Hade inte kraschen skett hade allmänheten inte fått reda på övningen” Information om övningen fanns som vanligt tillgänglig på Försvarsmaktens hemsida.
  Sedan VK2 har Sverige och Nato haft ett gemensamt intresse av att kunna försvara nordkalotten mot en angripare. Är det konstigt om Ryssland är motståndare i övningsscenariot? Ett land som f n invaderar ett annat europeiskt land och som målmedvetet rustat upp sin krigsmakt under lång tid.
  Det finns en politisk vilja att kunna ge (hur då kan man iofs fråga sig) och ta emot hjälp från andra länder. Då är det också naturligt att öva tillsammans.

  • Orden: ”Hade inte kraschen skett hade allmänheten inte fått reda på övningen” syftar inte på vad som står på Försvarsmaktens hemsida utan vad som inte står om dessa övningar i media. Mainstream media kan lägga ned spaltmeter på melodifestivalen och ickenyheter, men nonchalerar riktiga nyheter och viktiga debatter.

   För övrigt finns just nu ingen information om ”Arctic Challenge Exercise 2015” på Försvarsmakten hemsida trots att övningen börjar om bara 2 månader.

   Sökning: http://www.forsvarsmakten.se/sv/sok/#!/All?query=Arctic%20Challenge%20Exercise

  • Du skriver:

   “Är det konstigt om Ryssland är motståndare i övningsscenariot? Ett land som f n invaderar ett annat europeiskt land och som målmedvetet rustat upp sin krigsmakt under lång tid.”

   Vad sägs om denna tanke:

   Det är konstigt att USA inte är motståndare i ett övningsscenario. USA, ett land som f n invaderar ett antal länder i Mellanöstern, Eurasien och Afrika samt målmedvetet rustar upp sin krigsmakt sedan lång tid på flera kontinenter.

   • I både Tjeckien och Slovakien har höga officerare lämnat in sina medaljer i protest mot den kriminella Nato organisationen (http://ivansbj.blogspot.se/2015/01/lakarveteran-lamnar-tillbaka-sina.html).

    I Tjeckien pågår just nu en namninsamling med väl avvägda punkter för att Tjeckien ska gå ur Nato. I Slovakien har en politiker krävt i parlamentet att Slovakien ska lämna Nato. I alla dessa fall anses att Nato är en kriminell organisation. Överallt där USA och Nato är inblandad har man lämnat efter sig länder i kaos och sönderfall. Jag tycker att vi i Sverige borde öppna ögon och verkligen inse vem vi överlämnar vår vackra natur till för att med denna meningslösa militärövning ge bestående men åt djur som lever i dessa avlägsna och tysta trakter. Är det värt det? Då har jag inte tagit miljöförstörelse i form av tungmetaller med i beräkningen.

    http://ivansbj.blogspot.se/2014/11/hetsen-mot-ryssland-hotar-oss-alla.html

  • Kalle
   Det är Usa/Nato som är fienden vilket de visar genom att kraftigt provocera fram ett fruktansvärt hot mot Europa. En polsk politiker sa nyligen : låter vi det här vansinnet fortsätta får vi fly till Australien. Anglosaxare och andra har etablerat platser att fly till i sydamerika, Australien och Nya Zeland. Anglosaxarnas vidriga marionetter runt Ryssland kommer att lämna ‘sitt’ folk i sticket efter att för sin egen föraktliga karriärs skull hjälp fram ländernas förstörelse.
   De som okritiskt försvarar Usa av okunnighet eller vad det nu beror på utgör ett hot mot oss alla. Det borde vara obligatoriskt att ta del av båda sidors lugnt formulerade argument.
   Usas försvarare är nog som regel mer otåliga till sin läggning.

 • “Övningen hette tidigare Nordic Air Meet och var då ett samarbete mellan Sverige, Finland, Norge, Danmark och Schweiz. Därefter bjöds även USA, Storbritannien och en rad andra NATO-länder in.”
  Det var väl inte så att de bjöd in sej själva, Leni Björklund höll på med ryssarna i övningen ”Snowflake” i samma nordliga område innan hon fick sluta. Nya tider, samma provokationskoncept.
  http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?69884-Snowflake-2006&s=59994d904a238cdaadc7e01026111229

 • Miljöpartiet finns i regeringen och flygplan i den skalan bidrar till CO2 mängden i atmosfären, Liksom krig på det hela.
  Men vad tyst det blev?

 • Om detta skrev vi i 2000-Talets Vetenskap redan i nr 4-2004 sid 17; Norrland -experimentområde för nya vapen.
  Detta efter att den offentliga utredningen SOU:2004/77 med kodnamnet “Snö, mörker och kyla” presenterats. Där tog vi också upp Sara Lidmans varningar för detta projekt, strax före hennes bortgång.
  Likadant jämförde vi med Tyskland/USAs motsvarande projekt OTRAG , i Zaire, som inleddes på 1970-talet.
  I båda dessa fallen reser sig mängder med följdfrågor , för utöver tester av raketer , drönare och andra flygfarkoster ger båda projekten möjlighet att testa vapen mot (för?) inom det fält som rör kemiska och biologiska vapen.
  T.ex Var det bara ett naturens verk att floden Ebola i Zaire låg inom OTRAGs domäner, där världens första Ebola utbrott uppstod i mitten av 1970-talet . Har man eller tänker man testa DU-vapen över Lappländska renbetesmarker?
  Här krävs verkligen en faktabaserad analys , där samer, norrlänningar, fredsvänner och alla intresserade deltar.

  Ingemar Ljungqvist, chefredaktör http://www.2000tv.se

 • Lada Ray, en f.d. ryska i Canada, ger en hel del friska synpunkter på det angloamerikanska imperiets förfall och dess desperata försök att upprätthålla ordningen.
  Bl.a. förmedlas om Ukrainas f.d. nazister som migrerade till Canada och som nu underblåser debaclet i Kiev.
  https://futuristrendcast.wordpress.com/
  Hon skriver ren enkel engelska fri från
  amerikansk jargong och acronyma förkortningar.

  Och vad skulle hända om Ryssland kollapsade?
  Miljoner ryssar korsar Östersjön och då är det adjöss med våra sommarstugor, som konfiskeras enligt en gammal lag.

 • Tänk om de lade dessa pengar som detta kostar på att hitta nya exotiska energiformer som människorna i världen behöver istället. Jag har följt Andrea Rossis E-Cat en form av kall fusion. Man vet genom invändningsfri forskning att detta ger mera energi än någon kemisk process kan ge så det är på riktigt. en miljon gånger mera energi per cm3 än olja.

  Självaste Elforsk alltså svenska elföretag med Vattenfall mm stödjer detta.

  Bifogar The Lugano Report där svenskar och Italienare samt andra i kulisserna från fina universitet verifierat att detta fungerar.

  http://www.elforsk.se/Global/Omv%C3%A4rld_system/filer/LuganoReportSubmit.pdf

  Så sluta lek krig, vi behöver dessa pengar till annat. Gärna energiforskning. Jag har en del info som idag kanske inte man tror på men kall fusion är inte det enda nya som kommer att finnas. Antagligen helt fri energi kommer att komma, kanske vatten med fusionsenergi kommer först?

  Men tro inte på mej utan gör dina egna efterforskningar…

  Så… Sluta flyg omkring som en fluga för dyra pengar och satsa på exotiska energiformer istället. Kommer att ge folken i världen energi som de så desperat behöver. Och en fredligare värld när alla har energi.

  Lägg ner militärskiten och satsa på exotisk energi. Världen kommer att bli fredligare.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *