Anders Romelsjö: Bara bra med svensk väpnad styrka till Irak?

5
Anders Romelsjö nov 2018. Foto: Media Continente
Anders Romelsjö nov 2018. Foto: Media Continente

DN Debatt idag”Sverige ska skicka en väpnad styrka om 35 personer till norra Irak. Styrkan ska delta i den internationella koalitionen mot IS, och därigenom ­stötta främst de irakiska säkerhetsstyrkorna med utbildning och rådgivning, skriver ­utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).” Det bör sättas in i ett sammanhang. Vi kommer inom kort att publicera två debattinlägg om situationen och kriget i Irak, skrivna av en av landets ledande experter.

Text: Anders Romelsjö, prof. inom folkhälsovetenskap | Foto (th): Stockholms Universitet, pressbild. Foto (ovan): Svenska soldater vid P7 , Jorchr, Wikimedia Commons Artikeln har idag även publicerats på Jinge.se

Vi erinrar oss hur Sverige utan någon egentlig debatt blev alltmer involverat i kriget i Afghanistan, lett av USA och NATO, som grovt överskred FN-mandat. Ett misslyckat krig i strid med internationella rätt enligt flera fredsforskare. Ett krig där antalet dödade efter 13 år, år 2014, var det hösta på flera år. Här, liksom i Irak och Libyen sprider USA:s och NATO:s insatser hundratusentals dödade och sönderslagna stater, en grogrund för rörelser som al-Qaida och IS, som frodats i denna mylla. Inte mer frihet och demokrati utan mer av destruktion, fattigdom, och våld. Viss framgång för USA som har allierade ledare i Afghanistan och Irak (sedan al-Malkis försök till oberoende medfört hans avsättning). Och USA:s intervention via ombud i Syrien pågår.

Varför ska Sverige delta i detta? En kamp mot ”terrorismen” under USA:s ledning är inte trovärdig. Nedan förslag på hur en trovärdig kamp mot terrorismen (jag exkluderar nu statsterrorismen) kan föras för att bli trovärdig.

Att bekämpa IS är bra. IS framställs som en religiöst extremistiskt rörelse som bygger på wahhabismen, en variant av sunniislam, som dominerar i Saudiarabien, som Sverige sålt mycket vapen till.

Men detta är bara en del av sanningen om IS, som inte uppstått ur eller verkar i ett vakuum. Den har också skapats av den orättfärdiga Mellanösternpolitik som bedrivs sedan länge av USA och dess allierade. Nu sker det under utländsk ledning av USA, vars brutala utrikespolitik lagt grunden för IS, och vars insatser mot IS är tveksamma, minst sagt.

Den svenska insatsen kan ses som ytterligare ett steg, ett bidrag till närmandet av Sverige till den brutala krigsorganisationen NATO som gjort sådan skada i brutala krig i Afghanistan, Libyen och tidigare i f.d. Jugoslavien.

Vi har sett otäcka TV-program om hur unga värvas till IS i Sverige (Uppdrag Granskning 16/2) och Frankrike (Dokument utifrån 22/2). I Sverige vidtar myndigheterna skandalöst inget för att förhindra detta, men det gör man i Frankrike och andra länder.

Wikipedia-utdrag:

“Sedan 2013 har amerikanska drönare flugit över Irak för att samla information om rebeller. En ny amerikansk-ledd interventionen i Irak började 15/6 2014, när president Obama beordrade att amerikanska styrkor skull sändas till regionen, på inbjudan av Iraks regering, som svar på IS offensiver. USA började leverera vapen till de irakiska Kurdistan peshmerga styrkorna 6/8.”

Den 29-30 juni 2014, ökade antalet USA-trupper i Irak från 180 till 480. President Barack Obama i slutet av september planerade att skicka 1 600 soldater till Irak som ”rådgivare” till den irakiska armén och kurdiska styrkor. I början av november fördubblade antalet amerikanska soldater i Irak till cirka 3 100. I februari fanns där 4 500 soldater. Mail Online skrev 14/2 ”Över 4000 USA-soldater är på väg mot Kuwait, vilket öppnar en möjlighet för en intervention i Irak sedan president Obama bett kongressen att auktorisera en militär aktion mot terrorristerna i Mellanöstern. Obama har bett om möjlighet att använda militär mot IS under de kommande 3 åren.” (Förkortad översättning).

* I ett tal till studenter i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att ISIS är en skapelse av USA:s allierade

”Asked about US policy in Syria, Biden touched on the dirty secret of the current US-led war against the Islamic State in Iraq and Syria. ISIS (or ISIL as the Obama administration terms it) is essentially the creation its allies who fomented civil war in Syria against the government of President Bashar al-Assad. Referring to Turkey, Saudi Arabia and the United Arab Emirates,” Biden said, “They were so determined to take down Assad and essentially have a proxy Sunni-Shia war, what did they do? They poured hundreds of millions of dollars and tens, thousands of tons of weapons into anyone who would fight against Assad—except that the people who were being supplied were al Nusra and al Qaeda and the extremist elements of jihadis coming from other parts of the world.”

Detta har nyligen bekräftats av NATO:s förre militäre ÖB general Wesley Clark (Se blogginlägg 26/2).

USA:s ineffektiva flygbombningar av IS

Det är ”märkligt” att USA:s bombningar i Syrien och Irak har skadat IS så litet. Sedan augusti 2014 har det amerikanska flygvapnet med stöd av en koalition av 19 länder utfört över 16 000 flygattacker mot Syrien och Irak som påstås vara riktade mot IS styrkor. Sextio procent av attackerna utfördes av mycket avancerade flygplan (Defense News, 19 januari 2015.) IS saknar effektiva motmedel mot flygattackerna och opererar till stor del i eller nära ökenområden där styrkorna är ganska lätta att identifiera. Max Boot, säkerhetsrådgivare vid Foreign Relations:

”Obamas strategi i Syrien och Irak fungerar inte … eftersom den amerikanska bombkampanjen mot ISIS har varit anmärkningsvärt återhållsam”. (Newsweek den 17 februari 2015).

NATO:s bombräder mot Serbien varade tre månader 24/3-10/6 1999 och var mycket effektiva, liksom flygattackerna mot Irak 2001.

Detta motiverar verkligen frågan:

I vilken utsträckning är USA:s flygattacker ett falskspel, en dimridå för att komma åt Syriens folkvalde president Assad, öka inflytandet i Irak och få stöd och förståelse för de trupper som sänts och ska sändas till Irak från USA och andra länder – däribland kanske Sverige?

  • Upprepade rapporter om att amerikanska och brittiska flygplan som transporterar vapen till ISIS och har skjutits ned av irakiska styrkor har bemötts med förnekelse i västländerna.
  • Om USA menar allvar med kampen mot terrorismen skulle USA & Co aktivt arbeta för:
  • Kraftigt pressa sina allierade Saudiarabien, Qatar, Turkiet och Israel att på olika sätt sluta ge stöd och vapen åt IS och liknande grupper. (I blogginlägg 26/8, 11/9 2014 och 26/2 i år beskrevs hur Turkiet stött ISIS.)
  • Pressa EU-länder att sluta med att köpa olja från IS, vars export Turkiet underlättat. EU:s ambassadör i Irak Jana Hybášková sa 2/9 2014 i Europa-parlamentet ”We have blocs of trucks, some of them contain 5000 trucks in one spot, and we have five places like this of illicit trading of oil. Unfortunately we have European member states buying this oil.”
  • Ett samarbete med Syriens regering och armé som är huvudkraften i kampen mot terrorismen på marken.
  • Söka tillstånd av Syriens regering och i FN:s säkerhetsråd för bombningar i landet.
  • Respektera att bombningar i Syrien är ett brott mot FN-stadgan och internationell rätt.
  • Arbeta för en vapenvila mellan de ”moderata” rebellerna och Assad.
  • Helt upphöra med utbildningar av rebeller som ska strida mot Assad, vilket försvagar kampen mot IS och terrorismen.

Text: Anders Romelsjö, prof. inom folkhälsovetenskap  | Artikeln har idag även publicerats på Jinge.se

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Anders Romelsjö
Gäst
10 april 2015 kl 10:40

TTIP är jätteviktigt. 18/4 är Internationella dagen mot TTIP. Har skrivit om TTIP på http://jinge.se/mediekritik/kampen-mot-ttip.htm

Julius
Julius
Gäst
9 april 2015 kl 21:10

Bra Danne att du tåg upp TTIP med.Här kommer ett upprop som alla kan stödja som vill inte ha TTIP:

http://skiftet.org/

Danne
Gäst
9 april 2015 kl 16:30

Det här är min uppfattning:

ISOL är FSA och USA hjälper som bekant FSA och ISOL då dom är del av en destabiliseringskampanj i mellanöstern – en terrorkampanj – bestående av proxytrupper . Då alla Sunni-mulsimer blev förskjutna efter Irak invasionen så leds Irak idag uteslutande av Shia-muslimer, precis som i dagens Iran. Iran hjälper Irak med rådgivning och vapen bla. därför att Iran själv frukar att utsättas för denna gruppering av terrorister stödda av USA, -Saudi och Israel. Denna “hjälp” från Iran ogillas ju självklart starkt av den grupperingen som velat destabilisera området kring syrien och senare även Iran.

Nu ska alltså Sverige lägga sig i den här röran? Nu ska vi vara en del av denna s.k. anti- terrorkampanj? Svenska yrkessoldater ska alltså hjälpa den Irakiska armén på ett slagfält fullt av legosoldater sponsrade och stödda av väst som kan bete sig hur dom vill mot vem dom vill och där inga krigslagar gäller eller tydliga sidor finns. Där sanningen om vad som pågår förvrids. Vem är fiende och vem är allierad? Det kanske förblir en tolkningsfråga.

Man bör inte glömma Israels och Saudiarabiens roll i detta. Israel har ju bombat flera mål i Syrien redan och borta i Saudi skryter konsuler och prinsar öppet om hur man stödjer ISOL, som i sin tur verkar vilja döda alla som inte har samma teologiska världsbild som dom själva och har nu troligen siktet inställt på att skapa sitt sharia-kalifat. Var ska detta sluta? Varför stödjer väst terrorism och sedan pratar sig blåa om hur farligt extremism och terrorism är?

Hyckleriet vet inga gränser. Om Sverige var ett “hederligt” fredsälskande land så skulle vi inte stödja vare sig Poroshenkos Ukraina eller USA:s proxy-krig i mellanöstern. Sanningen är att Sverige tjänar pengar på krig, det har vi alltid gjort. Svensk vapenindustri ägs nästan uteslutande av brittisk-ägda BAE.

Globalismen gör sig påmind och snart kommer TTIP..

Julius
Julius
Gäst
9 april 2015 kl 15:36

Och inte nog med det,här kam man läsa om ennu mer avslöjande kring ISIS

http://www.veteranstoday.com/2015/04/08/united-nations-israel-is-helping-syrian-jihadists-including-isis/

Anders Romelsjö
Reply to  Julius
9 april 2015 kl 16:22

Tack för informationen. Dessutom finns belägg för att Turkiet också gett vård åt IS-terrorister. Tror någon att Obama är helt ovetande om detta? S Hersh har presenterat uppgifter som för övrigt talar för att Turkiet var inblandat i eller ansvarig för gasattacken utanför Damaskus hösten 2013.